torstai 11. tammikuuta 2024

Puna-armeijan marssiopas Suomeen

Olen kerran päässyt jututtamaan nykyistä Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Pentikäistä. Olin käymässä Helsingissä vuoden 2014 Eurovaalien alla ja kadulla Helsingin Sanomista potkut saanut Pentikäinen oli kaupittelemassa itseään ohikulkijoille, koska hän oli vaaleissa Keskustan ehdokkaana. Juuri ennen hänen tapaamistaan Helsingin Sanomien katumyyjä oli kaupitellut minulle lehden edullista kestotilausta enkä malttanut olla ehdottamatta entiselle lehden päätoimittajalle, että hänellä olisi nyt hyvä tilaisuus tilata Hesari edullisesti.

Mutta huumorimies ja muutenkin miellyttävä ihminen, kuten poliitikot yleensä ovat, oli Pentikäinen eikä hän lyönyt minua turpaan, vaan päästi vallan selkäkeikkanaurun. Muutakin asiaa minulla olisi Pentikäiselle ollut ja jälkeenpäin kadutti, etten jututtanut häntä enempää.

Nimittäin oman sukuni vaiheet liittyvät Pentikäisen sukuun. Kun muinainen kivekäs esi-isäni souti ison vihan jälkeen Inkeristä Savoon, saattoi samassa veneessä istua myös Mikael Pentikäisen esi-isä Sipi Pentikäinen, koska myös hän oli ollut kivekäs, mutta hän jatkoi matkaansa Kuopion seudulle asti. Noita kivekkäiksi kutsuttuja inkeriläississejä oli noin 500 kpl, joista 90 % pääsi ainoastaan Pietari Suuren erityistä sotilasoperaatiota vastustaessaan.

Seuraavan kerran Koivistoisten ja Pentikäisten sukujen vaiheet yhtyivät, kun kaukainen sukulaismieheni Martti Koivistoinen ja Mikael Pentikäinen harjoittivat vakoilua 1930-luvun alussa. Mestarivakooja Vilho Pentikäinen pääsi pakenemaan Venäjälle, mutta lupaava uimahyppääjä Martti Koivistoinen sai paljastuneessa vakoiluskandaalissa pitkän vankeustuomion.

Epäilen, että Vilho Pentikäinen hankki T-Fordinsa, koska uskon, että hän tarvitsi kulkupeliä laatiessaan puna-armeijalle marssioppaan Suomeen, ja luulen, että kaukainen sukulaismieheni istui apukuljettajan paikalla kun hyviä marssireittejä kartoitettiin.

Tuo Puna-armeijan marssiopas Suomeen julkaistiin meillä vuonna 1989 ja luin sen silloin. Se oli ihan hyvä Suomen matkailuopas vielä julkaisuvuonna, koska siihen aikaan ei vielä ollut Google Mapsiä käytössä kuten nykyään. Asuin silloin Heinolassa ja sen virheen tästä matkailuoppaasta löysin, että se väitti Heinolassa olevan majoitustilaa kokonaiselle jalkaväkidivisioonalle, vaikka itse tiesin, ettei kaupungin ainoassa hotellissa Kumpelissa ollut tilaa kuin yhdelle jalkaväkikomppanialle. https://fi.wikipedia.org/wiki/Puna-armeijan_marssiopas_Suomeen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti