lauantai 6. tammikuuta 2024

Usa:n ilmavoimien lahjoja

Huomasinpa, että ilmailun historian Facebook-ryhmässä keskustellaan siitä, miten Usa:n ilmavoimat toimitti aikoinaan joululahjoja Riuttalan lastenkodin lapsille. 1960-luvulla suomalainen hyvinvointiyhteiskunta ei ollut vielä ihan valmis ja niinpä esimerkiksi maamme kouluissa kerättiin vaateapua rajaseudun lapsille ja Suomi sai myös köyhänapua Amerikasta.

Ulkopoliittisista syistä Suomi ei kuitenkaan voinut ottaa virallista Marshall-apua, joten Usa:n suurlähetystö järjesti vuosittain Lapin lapsille joululahjoja maan ilmavoimien koneella. Tosin ihan pyyteetöntä ainakaan tuo Usa:n ilmavoimien apu ei ollut.

Facebook-keskustelu palautti mieleeni, että Yle Areenassa on kuultavissa ohjelma Suomen hävittäjähankinnoista ja ohjelman ensimmäisessä osassa noin 17 minuutin jälkeen kuullaan mielenkiintoinen tarina eräästä kylmän sodan vakoiluoperaatiosta, joka liittyy Riuttalan lasten avustamiseen.

Tässä radio-ohjelmassa paljastetaan, ettei Riuttalan lastenkodin joululahjoissa ollut kysymys pelkästään Lapin lasten ilahduttamisesta, sillä joululahjoja vieneessä koneessa oli lahjojen lisäksi myöskin erinomaisen hyvä yli metrin objektiivilla varustettu vakoilukamera, jota käytettiin itärajaa pitkin lennettäessä.


Suomen sotilasviranomaiset sitten takavarikoivat lentokenttätarkastuksen yhteydessä tämän hienon kameran itselleen, kun konetta tankattiin Helsingissä. Suomalaiset paheksuivat vakoilutapausta kovasti ja lähettivät tapauksen johdosta vallan nootin maailman johtavalle supervallalle.

Usa:n asennetta maahamme kuvastaa se, ettei noottiin koskaan tullut virallista vastausta. Luulen, että samalla tavalla tulee myös Kiina suhtautumaan Suomen paheksuntaan siitä, että kiinalainen laiva kävi katkaisemassa meikäläisten maakaasuputken ja tietoliikennekaapelin.

Sen verran amerikkalaiset kuitenkin reagoivat saamaansa noottiin, että Suomen ilmavoimien esikuntaan saapui Amerikasta iso paketti, jossa oli kameran käyttöohjeet ja paljon peräti 200 millistä filmiä.
Tämä ohjelma kannattaa kuunnella: https://areena.yle.fi/podcastit/1-50471325

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti