keskiviikko 10. tammikuuta 2024

Lahjakkaat Pentikäiset

Lahjakasta sukua on mestarivakooja Vilho Pentikäisen suku. Ei ihme, että Vilho Pentikäinenkin menestyi hyvin ammatissaan ja Pietarin kansainvälisen Lenin-koulun opinnoissa. Hyvin opinnoissaan menestyi myös Vilhon pikkuveli Veikko Pentikäinen, joka siitä huolimatta, että oli vasemmistolaisen sepän poika, luki itsensä papiksi. Tietty dogmaattisuuden geeni Pentikäisen suvussa ilmeisesti on, koska vaikka tuleva pastori Veikko kävi koulunsa Kuopiossa, kääntyi hän vanhoillislestadiolaiseksi.

Lestadiolainen on myös Veikon poika uskontotieteen professori Juha Pentikäinen, joka on ihan maailmankuulu uskontotieteen asiantuntija. Poliittisesti hän ei ole setänsä Vilhon linjalla, koska hän oli aikoinaan Keskustapuolueen varapuheenjohtaja ja myöskin kunnanvaltuutettuna Heinävedellä. Pikkuisen mietteliääksi muuttui ilmeeni, kun Wikipediasta luin, että hän on eronnut ensimmäisestä vaimostaan; luulen, etteivät lestadiolaiset uskonveljet tanssineet riemusta erosta kuultuaan.

Myös Juha Pentikäisen lapset ovat perineet suvun lahjakkuuden. Hänen vanhin poikansa Mikael Pentikäinen oli aikoinaan Helsingin Sanomien päätoimittaja ja nykyään hän on Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja. Mikael Pentikäinen oli Suomen Keskustan ehdokkaana vuonna 2014 Europarlamenttivaaleissa, mutta ei tullut valituksi, vaikka sai 17 732 ääntä.

Mikaelin nuorempi veli Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja teologian maisteri Antti Pentikäinen oli keskustan listalta ehdolla Euroopan parlamenttiin vaaleissa 1999. Hän sai pikkuisen vähemmän ääniä kuin isoveljensä eli 16 099 eikä tullut valituksi.

Wikipedia kertoo, että "Antti Pentikäinen on toiminut presidentti Martti Ahtisaaren neuvonantajana ja Crisis Management Initiative -yhdistyksen (CMI) talous- ja hallintopäällikkönä. Hän on toiminut lisäksi ulkoministeriön Helsinki-prosessin apulaispääsihteerinä. Lisäksi hänellä on ollut erilaisia tehtäviä muun muassa ulkoministeriössä, EU:ssa ja YK:ssa

Hyvin on menestynyt elämässään myös Juha Pentikäisen tytär Mari Leppänen, joka on nykyään Turun piispa. Epäilen, että hän on luopunut lestadiolaisuudesta toisin kuin veljensä, koska Wikipedia kertoo hänen toiminnassaan olevan seuraavia piirteitä, joita ei mielestäni yhdistetä lestadiolaisuuteen ja joiden luulen enemmänkin liittyvän mestarivakooja isosetä Vilho Pentikäisen oppeihin:

"Leppänen haluaa nostaa yhteiskunnalliseen keskusteluun ääniä, jotka muuten jäisivät piiloon. Hän haluaa toimia oikeudenmukaisuuden ja paremman maailman puolesta. Hän on puhunut yhdenvertaisuuden puolesta, sekä peräänkuuluttanut eri marginaaliryhmien ja haavoittuvassa asemassa olevien huomioon ottamista yhteiskunnassa. Leppänen on käsitellyt esimerkiksi ihmisoikeuksia, lähisuhdeväkivaltaa, transoikeuksia sekä nuorten pahoinvointia. Leppänen on ilmaissut kokevansa yhteyttä ihmisten kanssa, jotka kokevat ulkopuolisuutta. Lisäksi hän on käsitellyt ympäristöön ja luomakuntaan, hiljaisuuteen sekä pyhiinvaellukseen liittyviä teemoja."

Lisätietoa piispa Pentikäisestä tässä: https://fi.wikipedia.org/wiki/Mari_Lepp%C3%A4nen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti