torstai 18. tammikuuta 2024

Maailman korkein sauna


Venäläistä yhteiskuntaa syytetään tehottomuudesta, mutta se ei ole koko totuus. Entinen hyvä itäinen naapurimme järjesti esimerkiksi vuonna 2014 talviolympialaiset valtavalla tehokkuudella ja ne kisat maksoivat enemmän kuin kaikki muut talvikisat yhteensä. Siitä huolimatta tietooni ei ole tullut, että kisoista päätöstä tehtäessä kukaan venäläinen olisi hidastanut hanketta tekemällä siitä erilaisia valituksia eri oikeusasteisiin, kuten vaikkapa Suomessa olisi tapahtunut. Yksimielinen on Venäjän suuri kansa.

Venäläinen yhteiskunta on näyttänyt myös tehokkuutensa siinä, että Pietariin kohosi aikoinaan ennätysnopeasti valtava 462 metriä korkea pilvenpiirtäjä energiayhtiö Gazpromin toimitilaksi. Rakennus on Euroopan korkein pilvenpiirtäjä. Ilmeisesti tonttimaa alkaa olla naapurissa niin vähissä, että rakennuksia on pakko rakentaa vain ylöspäin.

Pilvenpiirtäjän on tarkoitus muistuttaa rihlattua kiväärinluotia, joka seikka onkin ihan perusteltua, koska kyseessä on maineikkaan Venäjän soturikansan korkein talo. Monien mielestä rakennus voi muistuttaa yhtä muutakin vehjettä, mutta koska lapset tai jopa naiset voivat tätä lukea, en paljasta mikä vehje on kyseessä.

Suomessa tuollaisen rakentaminen ei onnistu, koska meillä rakennuksen korkeus ei saa ylittää palokunnan tikkaiden pituutta. Meillä luultavasti myös sotilaspoliittiset syyt estäisivät nykyään moisen projektin, koska elämme levottomia aikoja. Epäilen, että monet ilmailusta innostuneet taistelevaa islamia kannattavat nuorukaiset tutkivat mietteliään näköisinä juuri tuollaisia korkeita vääräuskoisten rakentamia taloja.

Ja pahaa pelkään, että Ukrainan sota raaistuu pitkittyessään ja voi olla, että joku dronien lennättämisestä kiinnostunut ukrainalaisnörtti vielä katselee tuon Euroopan korkeimman rakennuksen kuvaa mietteliäänä. Nähtäväksi jää, miten Pietarin ilmapuolustus toimii. Ainakin viime yönä se venäläislähteiden mukaan oli vielä toiminut hyvin, koska yksi Pietarin lähistön öljysäiliötä lähestynyt nelikopteri on tuhottu. Saattoi olla, että laite oli matkalla Koiviston öljysatamaan.

Alun perin tuo kuvan pilvenpiirtäjä suunniteltiin Gazpromin toimistorakennukseksi, mutta toimittaja Arvo Tuomisen mukaan siitä tulikin maailman korkein sauna. Tuollaisia rakennuksia oli aiemmin suunniteltu rikkaisiin Arabimaihin, joissa aurinko paistaa ylhäältä päin ja rakennuksen kuumeneminen on helpommin estettävässä, mutta Pietarissa aurinko helottaa kesällä lähes vaakatasossa ja tuollainen pilvenpiirtäjä lämpiää saunan kaltaiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti