tiistai 16. tammikuuta 2024

Mangusti

Kun suurimmasta suomalaisesta käytiin aikoinaan kansanäänestys, suurimmaksi suomalaiseksi valittiin Carl Gusaf Emil Mannerheim. Tämä siitä huolimatta, että sellaisia ilkeitä puheita olen hänestä kuullut, että siinä oli mies, joka ei tiennyt mitään, vaikka ymmärsi kaiken. Äänestyksessä toiseksi sijoittuneesta Risto Rydistä pahat kielet sen sijaan sanoivat, että siinä oli mies, joka tiesi kaiken, mutta ei ymmärtänyt mitään.

Luulen, että Alexander Stubb saattaa joskus sadan vuoden päästä olla suomalaisista Mannerheimin kaltainen suurmies. Nimittäin tavallisesti luotettava Iltalehti kertoi juuri, että Stubbin yleistiedoissa on yllättäviä aukkoja; tosin tuo tieto ei minua paljoa yllätä, koska olen kuullut, että hän on yksi niistä harvoista ylioppilaista maassamme, joka on saanut yo-kokeen reaalikokeesta täyden I:n.

Iltalehden uutisen mukaan Stubb oli peruskoululaisten tentattavana, jotka olivat testanneet hänen yleistietämyksensä tasoa. Kysymykseen, kuinka paljon on viisi potenssiin kolme, Stubbin vastaus oli 75. Työmiehen vaimon kirjoittajaksi presidenttiehdokas ehdotti Väinö Linnaa. Kenian pääkaupunkikaan ei muistunut entisen ulkoministerin mieleen, vaikka hän on siellä käynytkin. Ja pahin aukko tiedoissa oli eläintieteen kohdalla, koska Stubb ei tiennyt, mikä on mangusti. Sehän on sellainen söpö pieni nisäkäs.

Mutta veikkaanpa, ettei myöskään suurimmaksi suomalaiseksi valittu Mannerheim olisi osannut noihin kysymyksiin vastata. Subbin ja Mannerheimin yhdistää myös se, että molemmat ovat olleet koulukiusaajia. Se täytyy kuitenkin Stubbin kunniaksi lukea, että hän on pyytänyt julkisesti anteeksi sitä, että on ollut mulkku. Sen sijaan Mannerheim, jolla oli esimerkiksi tapana ampuilla stritsoilla teräsaspeja koulutovereidensa perskannikoihin, ei ole koskaan pyytänyt julkisesti anteeksi sitä, että on ollut mulkku.

Muistanpa, miten Martti Ahtisaari voitti aikoinaan presidentinvaaleissa Jeesuksen ja karjalanpaistin avulla Elisabeth Rehnin, ja nyt voi käydä niin, että Pekka Haavisto vielä yllättää mangustin avulla Alexander Stubbin.

Iltalehden mangustijutun voi lukea tästä: https://www.iltalehti.fi/tv-ja-leffat/a/17363be0-1db0-4a7f-a585-d2e0ab569a43

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti