sunnuntai 1. toukokuuta 2022

UUKUNIEMELÄINEN SANKARIUIMARI


Elokuussa 1927 kohautti uukuniemeläinen Matti Juho Hämäläinen koko urheilevaa maailmaa uimalla Valamosta Sortavalaan 26 tunnissa 9 minuutissa. Uintimatkaa siunaantui peräti 42 kilometriä, sillä Hämäläinen ui välillä viisi kilometriä harhaan. Hämäläisen suoritusta pidettiin pituusuinnin maailmanennätyksenä, sillä Englannin kanaalin ylittäjät uivat vain 32 kilometriä.

 
Hämäläisen suorituksen arvoa lisää se, että eräillä kohdilla Laatokan vesi oli vain kymmenasteista. Siitä huolimatta sankariuimarin peräsuolen lämpötila oli peräti 38,1 astetta, kun se hänen rantauduttuaan mitattiin. Lehtitietojen mukaan loppumatkasta Hämäläistä kannusti sortavalalaisten uimarineitosten muodostama saattue ja voi ihan hyvin olla, että he mittasivat sankarinsa peräsuolen lämmön, vaikka lehti ei sitä kerrokaan.
 
Matti Juho Hämäläisen uintiura ei päättynyt edellä kerrottuun maailmanennätysuintiin, sillä 28.4.1928 Suomen Kuvalehti uutisoi, että Hämäläinen on matkustamassa Kanadaan osallistuakseen siellä pitkänmatkan uintikilpailuihin.
 
Lehti myös paljasti, että uimari aikoo paluumatkasta pistätyä Englannissa, riisuutua ja käydä sen jälkeen uimalla Ranskassa ja palata sitteen yhtäkyytiä noutamaan Englantiin jääneet vaatteensa.
Olen ennenkin väittänyt, että uukuniemeläiset ovatkin oikeasti savolaisia eivätkä karjalaisia ja Matti Juho Hämäläisen kertoma uintisuunnitelma vahvistaa teoriani uukuniemeläisten savolaisuudesta, koska asiassa vastuu jää hyvin pitkälle kuulijalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti