torstai 26. toukokuuta 2022

Vasili Shulzhenko - taiteilijanero

Vaikka entisestä hyvästä itäisestä naapurimaastamme onkin nyt omasta syystään tullut hylkiövaltio, jonka suuntaan kukaan sivistynyt ihminen ei enää virtsaakaan, niin kannattaa kuitenkin muistaa, että venäläiset ovat taiteellisesti lahjakasta kansaa.


Vaikka en ymmärrä mitään taiteesta tai taiteen filosofiasta, niin rohkenen silti väittää, että mielestäni venäläinen Vasili Shulzhenko on kuvataiteellinen nero samaan tapaan kuin suomalainen hengenheimolaisensa Martti Innanen. Koska kaikessa kirjoittelussa on pyrittävä lakia tarkkaan noudattamaan, pyrin kunnioittamaan Shulzhenkon tekijänoikeuksia enkä liitä kuvia hänen töistään tähän yhteyteen, mutta mielestäni alla oleva jokseenkin laillinen videon pätkä kertoo taiteilijan tuotannosta paljon.

Mielestäni Vasili Shulzhenko on mestarillisesti huomannut arjen ympäristöstä sellaisia kauneusarvoja, joita en ole itse tullut ajatelleeksi. Esimerkiksi videolla näkyvä maalaus nimeltään Yleinen käymälä on vaikuttavuudessaan samaa luokkaa kuin Martti Innasen maalaus Vasili Loponen, Petroskoin rautatieaseman vanhempi tarkkailija. Tämäkin työ löytyy Internetistä sopivilla hakusanoilla; kannattaa etsiä.

Vasili Shulzhenko ei ole mikään sosialistinen realisti, koska hän sallii itselleen huomattavia taiteellisia vapauksia, jotka poikkeavat arkitodellisuudesta. Videolla vilahtava venäläinen kylämiljöö vääristelee pahasti todellisuutta, koska Lenin patsas muistuttaa enemmänkin Budhaa ja koska patsaan takana vesiä ilmeisesti laulellen laskeva miehenpuoli ei vastaa tositapahtumia. Luotettavien antropologisten tutkimusten mukaan venäläiset eivät kuseksi nurkkiin, vaan se on enemmänkin suomalaisten harraste.
Shulzhenkon töitä esittelevä video löytyy tästä linkistä:
https://www.youtube.com/watch?v=qNRo2L358_8

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti