torstai 12. toukokuuta 2022

PUTININ NÄKÖINEN

Sähkömies kävi ja ihmetteli, miksi seinällämme on kunniapaikalla rouvan maalaama Putinin kuva. Enpä ollut ennen edes huomannut, että rouvan isotäti Emma Kuikka näyttää ihan hylkiövaltio Venäjän nykyiseltä tyrannilta.


Sähkömiehen huomio vahvistaa näkemystäni siitä, että Putinin sukujuuret ovat Uukuniemen seudulla. Nykyäänhän asiasta ei enää kehdata huudella, mutta vielä jokin aika sitten eräät suomalaiset olivat ylpeitä siitä, että Putinin isovanhempien kerrottiin olevan Tverin Karjalasta, jonne uukuniemeläisiä muutti 1600-luvun melskeissä pilvin pimein ja joukossa oli jokunen Kuikka-niminen miehenpuoli.

Putinin uukuniemeläistaustaepäilyjä tukee sekin, että tiettävästi hänen uskoakseni hyvin vaatimaton kesämökkinsäkin sijaitsee Uukuniemen tuntumassa rajan takana.

Mutta toisin kuin Putin, niin Emma Kuikka oli hyvä ihminen. Talvisodan syttyessä hän otti huolehtiakseen muutamasta velivainajansa täysorvoksi jääneistä lapsista. Ja hyvin huolehtikin, vaikka pakolaisten asema ei ollut silloinkaan kaksinen.

Kerran kävi jopa niin, että Emman ainoa lehmä ulosmitattiin veloista. Ulosottomiehen vierailun jälkeen Emmalle jäi rahaa vain 6 mk 20 penniä, jotka sitten lapsiliudan vanhin poika, jota Tanuksi kutsuttiin, pyysi itselleen.

Sen jälkeen hän otti korttipakkansa ja lähti kylille. Aamuyöstä hän sitten palaili reissustaan lehmää taluttaen. Emma oli harras Uukuniemen herätysliikkeen jäsen, ja minusta edellä kerrottu tapaus on todella Jumalan ihme.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti