keskiviikko 4. toukokuuta 2022

MATTI HÄMÄLÄINEN JA UUSI-SUOMI

Uukuniemeläinen mestariuimari Matti Juho Hämäläinen osasi hyödyntää aikansa mediaa. Tavallisesti luotettava Uusi Suomi-lehti kertoi 14.4.1928, että toimitukseen oli ilmestynyt suurta huomiota herättänyt kestävyysuimari Matti Hämäläinen ja kertoillut mielellään tulevan kesän suunnitelmistaan.


Hän oli juuri lähdössä osallistumaan erään menestyneen purukumitehtailijan järjestämään kestävyysuintitapahtumaan Ontario-järvelle. Hämäläisen kestävyysominaisuudet huomioon ottaen kyseessä oli hänelle enemmänkin uinnin pikamatka, koska matka oli vain noin 24 kilometriä.
Hämäläisen mukaan palkintorahoja oli jaossa peräti 50.000 dollaria, joista voittajan osuus oli 30.000. Se on huomattava summa, koska T-Ford maksoi vuonna 1924 vain 300 silloista dollaria eli 4000 nykyeuroa. Arvioin karkeasti, että nykyrahassa kisan voittajan palkinto on noin 400.000 euroa.

Vaikka kilpailumatka oli Hämäläiselle lyhyt, niin mies kuitenkin korosti lehdelle kisan vaativuutta, koska edellisenä kesänä yli 200 uimarista vain kolme selviytyi maaliin asti. Uimareille aiheuttivat ongelmia varsinkin ankeriaan tai nahkiaisen kaltaiset kalat, jotka imeytyivät kiinni kehoon. Naurahtaen Hämäläinen arveli kalojen käyttäytymisen syyksi varsinkin naisten käyttämät hyvän hajuiset rasvat, jotka houkuttelevat kaloja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti