maanantai 9. toukokuuta 2022

LENTOPELKO

Antti Tuurin Rukajärvi-sarjasta on mieleeni jäänyt, että kun Ylä-Savosta koottu joukko-osasto kokoontui sodan päätyttyä syksyllä 1944 Iisalmen torille jäähyväisparaatiin, niin joku lupsakka savolainen koiranleuka huusi yleisön joukosta, että "paljonhan teitä vielä jäekin".


Tämä asia pulpahti mieleeni, kun seurasin Venäjän armeijan jäljellä olevien rippeiden voiton päivän paraatia Punaisella torilla. Vielä kuitenkin ainakin 11.000 fyysisesti tervettä sotilasta löytyy entisestä hyvästä itäisestä naapuristamme.

Ilmavoimat loistivat kuitenkin poissa olollaan syistä, joita voi vain arvailla. Vaikea uskoa Venäjän sotilaskoneiden loppuneen, koska Wikipedian mukaan maalla pitäisi olla yli 2.000 taistelukonetta. Voi olla, että virallinen selitys ylilennon peruutukselle pitää paikkansa eli sää oli liian huono, koska aurinko paistoi ikävästi lentäjien silmiin.

En usko, että Ukrainan hyökkäyksessä olisi vielä menetetty kuin mitätön osa koneista, koska sosiaalisen median mukaan Venäjä on Ukrainassa runsaan kahden kuukauden aikana tehnyt vain 2.700 taistelulentoa, kun esimerkiksi Länsi teki Persianlahden sodan aikana kuukaudessa 100.000 taistelulentoa ja menetti taisteluissa 52 konetta.

Yksi syy venäläisten lentäjien ilmeiseen lentopelokkuuteen saattaa olla se, että Venäjän ilmatorjunnan väitetään olevan maailman tehokkainta, mutta eri aselajien yhteistoiminnassa on havaittu puutteita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti