maanantai 2. toukokuuta 2022

KUIVAHARJOITTELU

Mestariuimari Matti Juho Hämäläisestä tuli aikansa julkkis maailmanennätysuitinsa jälkeen ja digilehtiarkisto paljastaa, ettei hän suinkaan ujostellut antaa lehdistölle lausuntojaan. Kesällä 1928 Karjalan Ääni haastatteli miestä tämän suunnitellessa maailman ensimmäistä Englannin kanaalin edestakaisin uintia.

 
Valmentautumismenetelmistään Hämäläinen kertoi, että koska talvisin ei Karjalassa ollut mahdollista harjoitella uintia, hän on korvannut sen kuivaharjoittelulla siten, että hän makaa sängyssä ja tekee uintiliikkeitä. Talvisin hän myös pyrki lihottamaan itsensä, koska lihavuudesta oli hyötyä kylmässä vedessä uitaessa.
 
Talvisin Hämäläinen myös pyrki hiihtoharjoittelulla korvaamaan uintia. Tietääkseni nykyajan huippu-uimarit eivät enää juurikaan hiihtele. Sen sijaan vielä 1960-luvulla Suomen silloista jalkapallomaajoukkuetta kutsuttiin hiihtäjiksi, koska jalkapalloiluun soveltuvia sisähalleja ei vielä ollut, treenasivat silloiset Huuhkajat talvisin hiihtämällä. Menetelmä oli tehokas, koska 60-luvulla suomalaiset hiihtäjä-jalkapalloilijat voittivat kaksi kertaa peräti Pohjoismaiden mestaruuden, joka nykyään tuntuu uskomattomalta saavutukselta.
 
Kun Karjalan Äänen toimittaja tiedusteli Matti Hämäläiseltä, että millä tyylillä hän ennätyspitkät uintimatkansa suorittaa, paljasti mies polskivansa ns. koiraa, mutta että alaraajojen osalta hän suorittaa sovellettuja rintauintiliikkeitä. Tästä tuleekin mieleeni, että uintikisoissa kilpaillaan nykyään mitä kummallisimmilla tyyleillä, mutta jostain syystä koiratyylikilpailuja ei järjestetä. Mielestäni Uukuniemen Urheilijat, jonka seuran veryttelypuvussa nytkin tätä kirjoitan, voisi järjestää Pyhäjärvellä Matti Hämäläisen muistouinnit ja kilpailutyylinä olisi nimenomaan koirauinti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti