torstai 14. heinäkuuta 2022

Telaketju

 
Turhaan en ole tutkinut suomalaissotilaiden juopotteluharrastusta, koska luulen keksineeni Jonna Pulkkisen ja Mika Wistin Viinalla terästetty sota- kirjasta ratkaisun ihmiskunnan vesihuolto-ongelmaan. Nimittäin sota-aikana Suomessa oli käytössä korvikemoottoripolttoaine, jossa bensiiniä oli 72 % ja alkoholia 22 %. Nokkelat korpisoturit kehittivät nerokkaan menetelmän, jolla arvoton bensa ja himoittu viina eroteltiin toisistaan. Niin saatiin juoma, jota kutsuttiin houkuttelevasti telaketjuksi.

Nimestä päätellen kyseisen päihteen valmistukseen käytettiin aluksi Laguksen panssarien polttoainetta ja tästä asiasta minulle kertoi vuosikymmeniä sitten enoni Risto, jota oli koulutettu Inkeri-nimisen panssarivaunun kuljettajaksi samaan aikaan, kun hänellä oli myös Inkeri-niminen tyttöystävä. Enoni mukaan telaketjua nautittiin porukassa siinä määrin, että kenttäkäymäläkin haisi syistä, joita voi vain arvailla, bensiinille

Telaketjun tislaus tapahtui siten, että selkeällä pakkaskelillä polttoainetta valutettiin hitaasti suksen olasta pitkin, jolloin haitalliset epäpuhtaudet jäätyivät matkan varrella ensiksi ja alkoholi valui suksen kannasta keräysastiaan. Suksen puuttuessa apuvälineenä voitiin käyttää vaikka rautakankea, kiväärinpiippua tai ratakiskoa.

Luulen, että samankaltainen kylmätislausmenetelmä oli aikoinaan käytössä myös suolan tuotannolla rikastuneessa Solovetskin luostarissa Vienanmerellä. Epäilen, ettei siellä suolaa eroteltu vedestä lämmön vaan jollakin erinomaisella tavalla pakkasen avulla. En usko, että saaren puuvarat olisivat riittäneet laajamittaiseen suolankeittoon, vaan tislaus perustui siihen, että jäätyessään suola ja merivesi erottuivat toisistaan ja tuloksena oli suolatonta jäätä ja suolaa.

Sillä varmuudella, jonka vain täydellinen tietämättömyys synnyttää, väitän, että arkitisissa oloissa on huomattavasti kustannustehokkaampaa tuottaa makeaa vettä merivedestä jäädyttämällä kuin keittämällä. Kesäaikaan suomalaiset jouten lojuvat jäänmurtajat voisivat hinata näin syntyvät makeat jäävuoret kohtuullista korvausta vastaan etelään tyydyttämään sikäläisen väestön vesihuollon tarpeita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti