tiistai 12. heinäkuuta 2022

Marskin ryyppy

Tavallaan ajankohtainen elokuva oli männä viikolla tellussa näytetty Päämaja, joka käsitteli Suomen ylimmän sodanjohdon toimintaa suurhyökkäyksen aikaan. Vähän samanlainen tilannehan on nykyään Itä-Ukrainassa tosin sillä erotuksella, että siellä kranaatteja ammutaan moninkertainen määrä Karjalan kannaksen tapahtumiin verrattuna.
 
Vanhana raittiusmiehenä Päämajasta jäi päällimmäisenä mieleeni etanolin runsas kulutus. Itse marsalkka Mannerheim näytti hyvää esimerkkiä ja kertoi jo tsaarin armeijassa omaksuneensa käytännön, jonka hän toi myös Suomen päämajaan, että aamiaisella juodaan piripintalasillinen kovaa viinaa ja sitten päivällisellä määrä tuplataan.
 
Päämajassa päihteenä käytettiin Mannerheimin itsensä kehittämää juomaa, joka oli valtaosin akvaviittia. Se sisältää alkoholia noin 40 %. Ainakin nykyään isolla rahalla alan liikkeissä myytävät Marskin ryyppy-lasit ovat vetoisuudeltaan 6 centtilitraa ja mikäli lasien koko oli sota-aikana sama, ryyppäsivät maamme korkeimmat upseerit reilut 26 litraa puhdasta alkoholia vuodessa. Nykyään alkoholin suurkuluttajana pidetään miestä, joka juo yli 15 litraa puhdasta alkoholia vuodessa.
 
Vaikuttaa siis vahvasti siltä, että Suomen armeijaa johdettiin keskivahvassa humalatilassa. Ainut kenraali, jonka työmaajuopotteluun puututtiin, oli kuopiolaissyntyinen K. M. Wallenius, jolle Mannerheim antoi lopulta potkut. Wallenius ei pystynyt puolustautumaan Marskin edessä muuten, kuin että vetoamalla siihen "etten minä ole yhtään sen suurempi juoppo kuin sinäkään".
 
Toisaalta läpi historian upseerit ovat sotia taistelleet ja juoneet, kuten jossain laulussa osuvasti sanotaankin. Tässä yhteydessä tulee jostain syystä mieleeni se, että Britannian urhoollista taistelua johtanut Winston Churchill lienee ollut täysi alkoholisti nykyajan mittareiden mukaan. Se saattoi olla ihan hyväkin asia, koska väitetään, että monta kertaa hänen radiopuheensa uhkuivat taistelutahtoa ja rohkeutta, joka johtui keskivahvasta humalatilasta eikä asiaan vaikuttanut että hän välillä sammalsi pahasti. Monta kertaa alkoholi kohtuullisessa määrin nautittuna lisää rohkeutta ja taistelutahtoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti