tiistai 19. heinäkuuta 2022

Zaporižžjan ydinvoimalaitos

Tietysti totuus on sodan ensimmäinen uhri, mutta siitä huolimatta olen taipuvainen uskomaan Ukrainaa siinä, että Venäjä on muuttanut tykistötukikohdakseen Zaporižžjan ydinvoimalaitoksen, joka on Euroopan suurin ydinvoimala. Voimalassa on kuusi 1.000 megawatin ydinreaktoria. Jos tieto on totta, niin se on hirmuista ja rikoksesta vastuussa oleva tuomittakoot elinkautiseen vankeusrangaistukseen.


Tässä yhteydessä on syytä muistuttaa siitä, että huomattavasti pienemmän Tshernobylin ydinvoimalassa sattui ihan ilman vuonna 1986 sotaakin pienehkö ydinonnettomuus, jossa vapautui yhden reaktorin radioaktiivisuudesta pienehkö vain 5 % osuus sen radioaktiivisuudesta. Niinpä ainoastaan vain noin 30 kilometrin suojavyöhyke jouduttiin muuttamaan luonnonsuojelualueeksi luultavasti vuosituhansiksi. 

 

Voimalaonnettomuuden on arvioitu maksaneen Ukrainalle 150 miljardia dollaria eli viidenneksen nykyisen sodan kuluista. Neuvostoliitolle onnettomuus maksoi erään laskelman mukaan kolme kertaa enemmän, mitä ydinvoimalat olivat valtiolle siihen mennessä tuottaneet.


Wikipedian mukaan Tshernobylin voimalaitos on nyt palaamassa sähkön tuotantoon. Nimittäin ydinvoimalan alueelle on rakenteilla aurinkovoimalaitos. Ensimmäiset paneelit on kytketty sähköverkkoon vuonna 2018. Alue sopii hyvin aurinkovoiman tuotantoon, koska saastumisen johdosta se on poissa muusta käytöstä hyvin pitkään ja ydinvoimalaitoksen jäljiltä infrastruktuuri sähkön välittämiseen on pitkälti olemassa. Aurinkovoimalaitoksesta on suunniteltu 1 000 megawatin kokoista. Maan hinta on erittäin halpaa suojavyöhykkeellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti