sunnuntai 17. heinäkuuta 2022

F. A. Kairo

 Maamme sota- ja juopotteluhistoriaa tarkasteltaessa ei sovi unohtaa myöskään kenraali A. F. Airoa, joka huolimatta 157-senttimetrin pituudestaan oli yksi Suomen suurimmista sotilaista, vaikka ei ollutkaan mikään vesipoika. Saman mittaisia suuria sotilaita olivat muuten myös tarkka-ampuja Simo Häyhä ja Mannerheim-ristin ritari kaukopartiomies Paavo Suoranta.

Vaikka marsalkka Mannerheim johti Suomen sotaa, niin sotatoimia johti veitsen terävä kenraali A. F. Airo. Hän asui sodan jälkeen Heinolassa ja niinpä kaupungissa virisi pari kymmentä vuotta sitten ajatus siitä, että kenraalille olisi pystytettävä muistomerkki.

Eräs heinolalainen taiteellisesti lahjakas sotaveteraani-rakennusmestari hahmottelikin muistaakseni Pillilupi-askin kanteen oman mielestäni ihan hyvän luonnoksen Airon muistolaataksi, mutta siinä vaiheessa oikeat taiteen harrastajat käynnistivät keskustelun asiasta ja ilmeni, että kenraalia pidettiin niin tärkeänä hahmona, että kaksiulotteinen muistomerkki ei riitä, vaan ulottuvuuksia tulee olla kolme. Niinpä Heinolan eräässä puistossa onkin nyt oikean taiteilijan tekemä kolmiulotteinen A. F. Airo-patsas eikä rakennusmestarin tekemä kaksiulotteinen laatta.

Kiihkeään muistomerkkikeskusteluun reagoi nopeasti myös kaupungin oma kuvanveistäjä Vesa Väänänen, joka valmisti erilaisesta kierrätysmateriaalista vaihtoehtopatsaan, joka on eräänlainen ivamukaelmamainen kamelihahmotelma nimeltään A. F. Kairo. Sen keskeisenä elementtinä on syistä, joita voi vain arvailla, viskitynnyri, jonka taiteilija itse korosti symboloivan Airon patsaasta käytyä kansalaiskeskustelua. Se ei ole vain kolmiulotteinen, vaan peräti neliulotteinen, neljäntenä ulottuvuutena on onttous.

Myöhemmin taiteilija Väänänen lisäsi työhönsä lisää eläinrekvisiittaa, sillä Kairo-kameli sai rinnalleen poikasen. Mielestäni kana olisi kuitenkin ollut osuvampi otus. Muutama vuosi sitten julkaisi Airon sodanaikainen sihteeri, nimeltään Kananen, muistelmansa, joista ilmenee, että sihteerin suhde esimieheensä oli lievästikin ilmaisten erittäin likeinen. Lieneekö suhteen laatuun vaikuttanut se, ettei Marski päästänyt Airoa lomille koko sota-aikana.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti