maanantai 20. kesäkuuta 2022

Valkoinen ilmapallo

Täytyy tunnustaa, että pelästyin, kun huomasin sisälläni asuvan piilorasistin. Nimittäin selvää ennakkoluuloa tuntien syvennyin pari iltaa sitten katselemaan tellusta iranilaisen Jafar Panahin ohjaamaa elokuvaa Valkoinen ilmapallo. Epäilin, että iranilaisen ilmeisesti muslimitaustaisen ihmisen elokuvaa en tule ymmärtämään, mutta olin väärässä. 


Filmi oli yksi parhaista, joita olen nähnyt. Valkoinen ilmapallo on katseltavissa Yle Areenassa vielä pari kuukautta ja suosittelen lämpimästi. https://areena.yle.fi/1-76573


Katsojan kannattaa muistaa, että elokuvassa keskeisessä roolissa oleva 500 tominin seteli, jonka vahvatahtoinen pikkutyttö onnistuu mankumaan äidiltään ostaakseen 100 tominia maksavan pulskan kultakalan, joka tanssii kuin morsian, on Iranissa iso raha, jolla perheen ruokkii monen päivän ajan, mutta se vastaa arvoltaan kuitenkin vain 15 euroa. Katsojan kannattaa huomioida se, ettei elokuvasta päätellen tyttöjen asema Iranissa ilmeisesti ole niin huono kuin minä alitajuisen rasistisesti olen olettanut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti