sunnuntai 19. kesäkuuta 2022

Kuluttava ammatti

 

Eilen ihmettelin entisen hyvän itäisen naapurimme hallitsijoiden taipumusta lyhytikäisyyteen. Suoritin asiassa tarkistuslaskelman.

Putinin suuren esikuvan Pietari Suuren jälkeen Venäjää on hallinnut 13 keisaria tai keisarinnaa. Keskimäärin valtakunnan itsevaltiaat ovat kuolleet 38,5-vuotiaina, joten kuluttava ammatti on ollut yksinvaltiaan ammatti. 14 tsaarista on virallisten tietojen mukaan murhattu vain viisi.

Tsaarien jälkeisistä yksinvaltaisista hallitsijoista Leninkin poistui tuon ilmaisiin jo 53-vuotiaana, kun taas Stalin eli harvinaisen pitkän elämän ja kuoli vasta 74 vuoden kypsässä iässä.

Tässä yhteydessä kannattaa muistaa, että Putin täyttää kohta vasta 70 vuotta, joten hänellä voi kaikista huhuista huolimatta vielä olla monia armorikkaita vuosia jäljellä varsinkin, kun lääketiede on nykyään pitkälle kehittynyttä eikä Putin juo tai tupakoi ja ainakin nuorempana hän harrasti paljon liikuntaa.


Ilmeisesti Stalinkin olisi voinut elää vielä monia armorikkaita vuosia, mutta hänen aivoverenvuotoaan hoitaneet lääkärit syyllistyivät pahaan hoitovirheeseen. Nimittäin syistä, joita voi vain arvailla diktaattorin aivoverenvuotoa lääkittiin marevanilla, jota yleensä käytetään veren hyytymisen ehkäisemiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti