sunnuntai 12. kesäkuuta 2022

Miljoona ja Pikkumiljoona

Tuntemattomassa sotilaassa mainitaan Miljoona ja Pikkumiljoona, joiksi kutsuttiin bunkkereita, joiden rakentaminen oli tullut maksamaan miljoona markkaa. Mutta yllättävän halpaa on betonirakentaminen ollut sota-aikana, koska nämä bunkkerit olivat luultavasti samanlaisia 20 miehen konekivääri- ja majoituskorsuja, joita myös Salpalinjalle rakennettiin.

 
Nykyrahassa nämä massiiviset rakennelmat maksoivat kuitenkin vain 250.000 euroa eli halvan omakotitalon verran. Tuollainen isobunkkeri nieli sementtiä kuitenkin 250 tonnia, betoniterästä 50 tonnia ja maa-ainesta 3000 silloista kuorma-autokuormaa. Kymmenen miehen majoitukseen soveltuva imukuivatusmenetelmällä muutamassa tunnissa rakennettu pallokorsu vaati materiaalia vain kymmenesosan edellä kerrotusta, joten sellaisen hinnaksi tuli varmaankin nykyrahassa 25.000 euroa eli keskihintaisen nykyauton verran.
 
Karhulassa valettiin raudasta tähystystorneja bunkkereihin. Ne painoivat kymmenisen tonnia, koska niiden seinämät olivat 30-senttistä terästä, mutta nekin maksoivat nykyrahassa vain 25.000 euroa. Epäilen, että nykyään Salpalinja maksaisi paljon enemmän kuin sen noin 700 miljoonaa euroa, jonka se maksoi 80 vuotta sitten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti