perjantai 10. kesäkuuta 2022

Pettupuut

 

Eilisessä pullokorsukuvassa pistää silmään tuo virolahtelainen mäntymetsä. Se on nimittäin noin 80 vuotta vanhaa, mutta kovasti kitukasvuista. Itse olin kuolla pari vuotta sitten osallistuessani kotipihallani saunan takana 30 vuotta vanhan jättiläishaavan kaatamiseen ja se puu oli massaltaan kymmenkertainen noihin petäjiin verrattuna.

Tietysti karu mäntykangas on huono kasvumaa, mutta varmaankin Virolahdella merisää jarruttaa puiden kasvua. Maamme parhaat metsät lienevät vähän pohjoisempana Etelä-Savossa. Muistelen joskus nähneeni tutkimuksen, jonka mukaan Suomen vauraimmat kansalaiset eivät asukaan Kauniaisissa, kuten yleensä uskotaan, vaan Savonlinnan lähellä Savonrannassa, jossa ei ole paljoa väkeä, mutta metsä kasvaa erinomaisen hyvin.

Sikäli nuo Virolahden petäjät ovat hyviä, että ne ovat hyviä pettupuita. Nimittäin nuo puut ovat yli 50-vuotiaita ja syömäkelpoisia pettupuita, koska siihen tarkoitukseen sopivat vasta yli 50-vuotiaat petäjät. Tämä tieto on hyvä pitää mielessä, sillä Venäjällä leviää minua huolestuttava tieto, että Suomen kaupoista on talouspakotteiden vuoksi leipä loppunut kaupoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti