torstai 9. kesäkuuta 2022

Pallokorsu


 

Rakentaminen on aina kiinnostanut minua. Olen omin käsin tehnyt jopa linnunpöntön ja hyvä pönttö siitä tulikin ja koirastintti olisi sen hetken mietittyään huolinut, mutta naarastintti kieltäytyi siihen muuttamasta. Joskus suunnittelin jopa rakennusfirman perustamista yhdessä jehovan todistajien kanssa, sillä olen havainnut, että jehovalaiset ovat hyviä ja nopeita rakentajia, jotka voivat yhden viikonlopun aikana rakentaa jopa huoneen Herralle.

Mutta nyt minulla on uusi bisnesidea. Kävin itärajan tilannetta pintatiedustellesani tutustumassa sota-aikana rakennettuun Salpalinjaan, jossa satunnainen matkailija pystyi perehtymään imukuivatusmenetelmillä tehtyihin pallokorsuihin.

Niiden rakentamisperiaate oli nerokas. Amerikasta oli ostettu muutama jättimäinen puhallettava ilmapallo, joka asennettiin iglun näköisen peltisen muotin sisälle ja sitten muottiin tungettiin 50 tonnia betonia, jonka jälkeen ilmapallo pumpattiin täyteen ilmaa.

Niin syntyi kolmessa tunnissa pallokorsu, jonka seinämät olivat 60-senttiset. Korsu oli tarkoitettu kymmenelle miehelle ja sen piti kestää tuhannen kilon lentopommi. Tosin epäilen, ettei se olisi suojannut nykyaikaisen yhdeksänkiloisen Javelinin tappavalta hitsausliekiltä.

Joka tapauksessa sillä varmuudella, jonka vain täydellinen tietämättömyys voi synnyttää, väitän, että tuollaisella ilmapallomenetelmällä voitaisiin myös siviilirakennuspuolella tuottaa halvalla ja nopeasti pieniä yksiöitä, joista varsinkin pääkaupunkiseudulla on huutava pula.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti