torstai 16. toukokuuta 2024

Volvo Markkanen

Aiemmin olen kertonut, miten karjalaisia talonpoikia vallan ruoskittiin heidän ollessaan venäläisten aatelisten alaisuudessa. Luulen, että karjalaisten ystävällinen ja nöyrä käytös saattaa periytyä tuolta ajalta.

Sen sijaan meidät savolaiset tunnetaan vähemmän nöyränä ja ystävällisenä heimona, jonka näkemyksen vahvistaa myös juuri lukemani Ulla Koskisen kirja Soturiaatelin aika, jossa kerrotaan, etteivät 1500-luvun lopulla rautalampilaiset talonpojat ollenkaan tykänneet ruotsalaisista huoveista, joita heidän piti elättää, vaan asiaan kyllästyneinä he hakkasivat avannon ja hukuttivat huovit siihen.

Se oli yksi nuijasodan alkutapahtumista. Yhtenä savolaisten nuijamiesten johtajista oli Suonenjoen Markkalan kylän Esko Kolehmainen, jota ruotsalaiset kutsuivat nimellä Eskil Uttermark, joka sukunimi sittemmin muuttui Markkaseksi. Esko Markkanen oli jopa niin kiero savolainen, että hän onnistui yhtenä harvoista nuijamiesten päälliköistä säilyttämään henkensä talonpoikaiskapinan jälkiselvittelyssä ja pääsi jatkamaan sukuaan.

Hänen toiseksi tunnetuin jälkeläisensä on koripalloilija Lauri Markkanen ja hänen tunnetuin jälkeläisensä on kuuluisa pankkirosvo Matti Volvo Markkanen, joka on jopa niin kuuluisa, että Yle Areenaan on ilmestynyt nuoren tanskalaisen historiabloggaaja Regitzen tekemä kolmeosainen sarja Volvo-Markkasesta, jonka tyttärentytär hän uskoo olevansa.

Sarjan perusteella tanskalaiset vaikuttavan arvostavan kovasti ystävällistä ja kohteliasta Volvo Markkasta ja tunne oli uskoakseni molemminpuolinen. Markkanen kertoi myöhemmin tykänneensä tanskalaisista, sillä Tanskassa pankkien ryöstäminen oli helppoa. Siellä yleisö vain kannusti pakoon säntävää pankin ryöstäjää, kun taas Suomessa aina löytyi muutama sankari, jotka lähtivät vaahto suussa jäljittämään rosvoa.

Volvo Markkasesta kertovan tanskalaissarjan voi katsoa tästä linkistä: https://areena.yle.fi/1-67361052

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti