tiistai 21. toukokuuta 2024

Moottoripyöräilyä

Vaikka en ole koskaan edes mopedia omistanut, katsoin ihan kiinnostuksella ensimmäisen jakson moottoripyöräilijä Jarno Saarisesta kertovasta sarjasta. Sen ajatuksia herättävän seikan opin, että molempien moottoriurheilun suomalaissankareiden, eli sekä Jarno Saarisen että Teuvo Länsivuoren, vanhempien suvut omistivat hautaustoimiston. Voi olla, että hautaustoimistoala ja kilpamoottoripyöräily jotenkin tukivat 70-luvulla toisiaan, koska siihen aikaan kilpamoottoripyöräily oli hengenvaarallinen harrastus. Nykyään laji tuntuu kehittyneen turvallisempaan suuntaan.

Todella amatöörimäistä puuhastelua näytti sekä Saarisen että Länsivuoren moottoriurheiluharrastus ainakin uran alkuvaiheissa olleen. Saarisen mekaanikkona toimi hänen tyttöystävänsä, mutta Länsivuorella parempi tilanne, sillä muistelen, että hänellä ainakin jossain vaiheessa Keski-Euroopan isonrahan radoilla oli mekaanikkonaan iisalmelaisnuorukainen, joka oli suorittanut sikäläisessä ammattikoulussa vallan maatalouskoneasentajalinjan.

Länsivuoren suku on liikunnallisesti hyvin lahjakasta. Muistelen kuulleeni, että Teuvo Länsivuoren kuopiolainen vaari ennen sotaa tähtäsi vakavissaan Helsingin olympialaisten maratonille ja senkin muistelen kuulleeni, että hänen mummonsa nuoruudessaan hyppäsi pituudessa naisten Suomen ennätyksen.

Luulen, että Teuvo Länsivuoren serkku Sami Länsivuori on perinyt enemmänkin mummonsa geenejä. Sami oli nuoruudessaan lupaava jalkapalloilija Kupsin riveissä, mutta ilmeisesti hänen jalkanopeutensa ei riittänyt siinä lajissa, joten hän alkoi harrastamaan pikajuoksua ja voitti 90-luvulla kaksi kertaa satasen Suomen mestaruuden miesten sarjassa.

Sami Länsivuori jatkaa nykyään sukunsa perinteitä hautausalalla ja on uskoakseni nykyään maamme nopein ruumisautonkuljettaja. Sen verran hän on edelleen urheilumies, että lehtihaastattelussa hän kertoi ajavansa aina ruumisautollaan ylimääräisen kierroksen Väinölänniemen urheilupyhätössä, jos hänen kuljetettavanaan on entinen urheilukaveri.

https://areena.yle.fi/1-50888324

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti