lauantai 18. toukokuuta 2024

Uukuniemen pankkiryöstö

Volvo Markkanen oli sikäli huono pankkirosvo, että ilmeisesti hän jäi kaikista ryöstöistään kiinni, kuten melkein kaikki muutkin pankkirosvot. Tietääkseni Suomessa on tapahtunut vain kaksi selvittämätöntä pankkiryöstöä.

Ainakin hyvän tarinan mukaan kyllä toisen pankkikeikan tekijät kuitenkin tiedetään, vaikka näyttö ei riitäkään oikeudessa. Heidän uskotaan olleen kaksi entistä poliisia. Heistä toinen on kerran urallaan valittu peräti vuoden poliisiksi, mutta toinen sen sijaan kunnostautui enemmänkin talviolympiaurheilijana.

Sen sijaan 3.8.1994 tapahtunut Uukuniemen pankkiryöstö on käsittääkseni yhä selvittämättä. Helsingin Sanomat kertoi aikoinaan tapahtuneesta seuraavaa:

"Naamiomiehet olivat odottamassa henkilökunnan töihin tuloa puoli yhdeksän aikaan. Käsiaseella uhaten he pakottivat avaamaan pankin ovet. Ryöstöhetkellä pankissa oli johtaja ja kaksi virkailijaa. Ryöstössä ei sattunut henkilövahinkoja.

Ryöstäjät pakenivat paikalta Kesälahden suuntaan moottoripyörällä, jossa oli punaista väriä. He olivat iältään noin 25-vuotiaita ja 175 senttiä pitkiä. Molemmat olivat hoikkia. Jalassa toisella oli tummanruskeat nahkakengät ja toisella lenkkarit. Pakotilanteessa toisella miehellä oli päässään musta kypärä ja toisella tumma kypärä, jossa oli punaisia merkkejä."

Ryöstäjien tuntomerkit eivät sovi Volvo Markkaseen, joka oli 168-senttinen eli 45 senttiä lyhyempi kuin toinen Markkasen suvun kuuluisuus koripalloilija Lauri Markkanen. Volvo Markkanen oli myös tapahtumahetkellä jo 57-vuotias, joten ikäkään ei täsmää.

Tutkimuksissani on tähän mennessä selvinnyt sekin, ettei ryöstäjien joukossa voinut olla myöskään Volvo Markkasen poika Sakari, joka tapahtumahetkellä oli vasta 8-vuotias. Tosin myöhemmin hän kunnostautui isänsä lailla pankkiryöstöalalla, jolle isä hänet kasvatti.

Volvo Markkanen yritti opastaa ammatissaan myös tyttärenpoikaansa, jolle hän antoi kuolinvuoteellaan sen tärkeän neuvon, että jos ryöstää pankin, niin kiinni ei saa jäädä.

Sakari Markkasen persoonaan voi tutustua tästä: https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/3f29d5ac-c2fc-488d-9780-5d5341103448

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti