maanantai 20. toukokuuta 2024

Kaksi jätkää

Eilen jäi kertomatta, miten poikkeuksellisen laaja oli Uukuniemellä Matin kioskin tavaravalikoima. Nimittäin rouva halusi aikoinaan tehdä itselleen kenkiä, mutta ongelmana oli, ettei kengän teossa tarpeellisia lestejä mistään löytynyt. Mutta kun Kioskin Matilta kysyi lesteistä, niin kohta hän kantoi niitä paikalle säkillisen, sillä hän oli suutarikoulun käynyt mies.

Kenkien tekemisen lisäksi Matti oli nuoruudessaan kunnostautunut myös kulttuurin alalla. Hän kertoi jopa voittaneensa Uukuniemen nuorisoseuran lausuntomestaruuden Pentti Haanpään runolla Kaksi jätkää. Paavo Väyrynen oli muuten samalla runolla Kaksi jätkää voittanut peräti valtakunnallisen nuorisoseurojen runonlausuntamestaruuden, tosin hän muisteli runon kirjoittajaksi Lauri Pohjanpäätä.

Sovimme Matin kanssa, että kun Uukuniemen nuorisoseura viettää 100-vuotisjuhlaansa, esitämme tuon Kaksi jätkää yhdessä ja hän ulkomuistista kirjoitti minulle paperilla tuon pitkän runon sanat, mutta ikävä kyllä Matti lähti tuonilmaisiin ennen tuota tapahtumaa, joten lausumatta Kaksi jätkää minulta jäi.

Etsin netistä tuota runoa Kaksi jätkää, mutta ei sitä sieltä tuolla nimellä löydy. Mutta kun kirjoitin muistamani ensi säkeet, jotka kuuluvat, että "Me oltiin jätkiä kumpikin, käsin känsäisin, housuin pihkaisin. Kesän pitkään läskiä leipää purtu, eik` mitään surtu", niin heti tärppäsi ja ilmeni, että runo on Viljo Kojon Muistoja menneiltä ajoilta, mutta joka tunnetaan myös ainakin nimillä Kaksi jätkää tai Minä ja Mikko.

Sekin ilmeni, että runo löytyy Youtubesta Matti Lehtisen komeasti lausumana, jota kannattaa hiljentyä kuuntelemaan. Satunnaisen kuulijan kannattaa huomioida, että lopussa kertoja ja Mikko poikkeavat ravintolassa ihan herrojen lailla syömässä ja tarvitsevat aterian yhteydessä perärättejä, mutta perärätti-nimityksessä ei ole mitään kaksimielistä tai sopimatonta, koska sata vuotta sitten kansa kutsui ruokaliinoja peräräteiksi.
https://www.google.com/search?client=firefox-b-e&q=viljo+kojo%2C+muistoja+menneilt%C3%A4+ajoilta#fpstate=ive&vld=cid:32c75ddb,vid:ABkMvUAxy-I,st:0

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti