torstai 9. toukokuuta 2024

Pyhämäki

Harva on se satunnainen matkailija, joka eksyy Uukuniemen Pyhämäelle, jonne vuonna 1692 rakennettiin pitäjän kolmas kirkko, vaikkakin monissa lähteissä kerrotaan virheellisesti sen olleen Uukuniemen ensimmäisen kirkon. Nimittäin ilmeisesti jo 1600-luvun alkupuolella ortodoksikirkko rakennettiin Papinniemeen reilun kilometrin päähän Pyhämäestä. Lisäksi Kesälahti kuului 1600-luvulla Uukuniemen pitäjään ja sinnekin rakennettiin herranhuone ennen Pyhämäen kirkkoa.  


Pyhämäen kirkko paloi pian valmistumisensa jälkeen vuonna 1694. Luulen, että salama sen poltti, koska yhdysvaltalainen keksijä Benjamin Franklin, josta myöhemmin tuli USA:n presidentti, keksi ukkosenjohdattimen uudelleen vasta 1700-luvulla. Sitä ennen kuitenkin jo muinaiset kreikkalaiset osasivat käyttää ukkosenjohdattimia. En malta olla tässä yhteydessä kertomatta, että viime vuosisadan alkupuolella eräs lehtimies tuomittiin Jumalan pilkasta, kun hän otsikoi juttunsa, että "Herra poltti huoneensa", kun eräs kirkko paloi salaman sytyttämänä.


Sitäkään en malta olla kertomatta, että Ruotsin kuningas määräsi, että Uukuniemen luterilaisten ja ortodoksien piti auttaa toisiaan kirkkojensa rakentamisessa, mutta luterilaisten mielestä ortodoksit eivät tulleet heidän kirkkotalkoisiinsa. Epäilen, että Tverin Karjalaan muuttaneet uukuniemeläiset olivat asiasta juuri päinvastaista mieltä.


Pikkuisen on päässyt metsittymään tuo Uukuniemen Pyhämäen kirkon paikka, jota asiaa tämäkin kuva todistaa, mutta penkki sieltä löytyy, jolla istuen satunnainen matkailija voi pohtia vaikkapa kaiken katoavaisuutta. Paikalla on myös röykkiöittäin isoja kiviä, joista voi päätellä, että jo muinaiset esi-isämme ymmärsivät rakentaa kirkkonsa kiviperustalle eikä hirsiarinalle, jolle Kalle Päätalo kertoi Satusedäksi kutsutun muurarin rakentaneen vielä 1920-luvulla taivalkoskelaisen Päätalon kattilakunnan mökkiin ns. paikkaansa hakevan uunin, joka uuni oli osasyynä sille, että Päätalon Herkko joudutiin viemään köysissä vallan mielitautiparantolaan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti