sunnuntai 19. toukokuuta 2024

Matin kioskilla

Jututin Uukuniemellä Kioskin Mattia tapahtuneesta pankkiryöstöstä pian tapauksen jälkeen ja Matti kertoi, että Amerikassa pankkiryöstöjä torjutaan sijoittamalla tarkka-ampujia pankkien läheisyyteen ja hän suositteli samaa turvajärjestelyä myös Uukuniemelle.

Matti ilmoitti olevansa halukas tähän tehtävään, koska olihan hän Tali-Ihantalan kokenut sotaveteraani ja ampunut ennenkin. Suunnittelimmekin Matin kanssa hänen yrityksensä toimipisteen siirtämistä pankin läheisyyteen, jotta Matti olisi voinut paremmin valvoa pankin turvallisuutta, mutta se suunnitelma oli turha, koska pankki lopetti kohta toimintansa.

Eikä pankkiryöstöjä enää nykyään tehdä, koska pankit eivät ole juuri koskaan auki ja jos ne joskus poikkeuksellisesti ovat auki, niin ei niissä enää rahaa ole, koska pankkikortit ovat korvanneet setelit.

Matin kioski oli aikoinaan legendaarinen paikka. Kun Åke Lindman filmasi Tali-Ihantalasta kertovaa elokuvaa Etulinjan edessä, kävi hän kyselemässä Matilta ohjeita filminsä tekoa varten. Ja kun karanneet biisonit juoksivat Uukuniemen ainakin Suomen kartalle, kävi Helsingin Sanomien toimittaja jututtamassa Mattia tapahtuneen johdosta. Matti myös kertoi Aki Kaurismäen käyneen filmaamassa kioskia, mutta sitä filmiä en ole nähnyt.

Matin kioski oli sikäli erikoinen kioski, että tyypillisten kioskitavaroiden lisäksi siellä myytiin myös kirjoja, varsinkin sotakirjoja ja lisäksi tauluja. Matin mukaan pienet taulut menivät suuria tauluja paremmin kaupaksi. Se on yllättävä tieto, koska Reijo Riikosen Sijoittajan oppaan mukaan suuret taulut säilyttävät arvonsa pieniä tauluja paremmin. 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti