torstai 9. toukokuuta 2024

Uukuniemen Ilo

Uukuniemen Kummun kylällä on kilometrin päässä päätieltä pellonreunassa BL-142:lle pystytetty muistomerkki. BL-142 oli suomalainen Bristol Blenheim-merkkinen pommikone, joka teki 12.6.1944 pakkolaskun saatuaan it-tykin kranaatin osuman ohjaamoonsa Karjalan kannaksen yläpuolella. Kuvan muistomerkki paljastettiin kesällä 2010 ja koneen ohjaaja Pentti Tuisku oli tapahtumassa läsnä, vaikka ikää hänellä silloin oli 88 vuotta.

Miehistö olisi voinut pelastautua koneesta hyppäämällä, mutta pahasti haavoittunut ohjaaja Pentti Tuisku päätti yrittää pakkolaskua, koska koneen tähystäjän Göran Ödnerin laskuvarjon oli kranaatin räjähdys paiskannut ulos koneesta.  Koneen pakkolasku savipellolle oli sikäli onnekas, että kone olisi muuten murskautunut pellon reunassa olleisiin puihin, mutta sattuman oikusta Blenheimin siipi osui viime hetkellä isoon kiveen, joka pyöräytti koneen nokan takaisin tulosuuntaan.

Konekivääriampuja-sähköttäjä Sven Rosendahl kykeni laskun jälkeen hakemaan vielä apujoukkoja paikalle, mutta Tuisku ja Ödner loukkaantuivat pahoin; Ödner niin pahoin, että hänen vasen jalkansa jouduttiin amputoimaan reidestä. Sodan jälkeen hänestä tuli arvostettu muusikko, joka levytti Suomen ensimmäisen rock-iskelmän Tunnista toiseen, joka tunnetaan maailmalla paremmin Bill Haleyn esittämänä nimellä Roack Around the Clock.

Myös Göran Ödnerin poika Janne Ödner kunnostautui kitaristina ja soitti mm. pitkään Uukuniemen naapurissa Kesälahdella asuneen Pave Maijasen yhtyeessä ja pitkään Uukuniemellä asuneen Paroni Paakkunaisen yhtyeissä. Janne Ödner menehtyi 33-vuotiaana poliisiputkassa. Sitä ennen hän oli kaatunut nakkikioskilla. 

Vuosia sitten Uukuniemellä toimi Uukuniemen Ilo -niminen kulttuuriyhdistys ja mielestäni Ilon tulisi huomioida toiminnassaan se, että 12.6.2024 tulee kuluneeksi 80 vuotta siitä, kun pommikone teki pakkolaskun Uukuniemelle, jolla tapauksella oli suuri vaikutus jopa maamme musiikkihistoriaan. En näe yhtään kappaletta syitä sille, etteikö Uukuniemen Ilo voisi järjestää muistomerkillä rock-konsertin, jossa kyseistä musiikkia voisi esittää uukuniemeläisen harmoonitehtaan matkaharmooneilla. Ne voisi tuoda vaikeakulkuiselle tapahtumapaikalle vaikkapa mopedilla; mopedillahan se entinen Uukuniemen kanttorikin matkaharmooniaan kuljetteli seuramatkoillaan, mutta kuitenkin kirkkoherran perässä, koska kirkkoherran mopedi oli viritetty.


 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti