keskiviikko 15. toukokuuta 2024

Kaskiruis

Olisi mielenkiintoista tietää, oliko Uukuniemen Kirkkolammen pohjamudasta löydetty 1200 vuotta vanha rukiin siitepölyhiukkanen peräisin kaskirukiista. Kaskirukiin keksiminen oli aikoinaan vähintäänkin Nokian kännykkäkeksintöön verrattava innovaatio. Kaskirukiin avulla nimittäin savolaiset valloittivat 1600-luvulla Uukuniemen lisäksi myös Ruotsin, Norjan ja Amerikan havupuuvyöhykkeet.

Tosin kaskirukiin viljely ei ole savolaisten keksintö, vaan Wikipedian mukaan huhtakaski, jolla tarkoitetaan havupuumetsään tehtyä kaskeamismuotoa, oli Pohjois-Venäjän suomensukuisten kansojen kehittämä. Tosin jostain syystä vain savolaiset alkoivat sen avulla valtaamaan maailmaa.

Kaskiruis kylvetään vasta keskikesällä, joten syksyllä se on vasta oraalla, tosin oraskin voidaan hyödyntää vaikka lampaiden rehuna. Seuraavana kesänä kaskiruis sitten kasvaa lähes miehen korkuiseksi pensaaksi, sillä se on monihaarainen.

Annika Lutherin kirjassa Rukiin viljava historia kerrotaan, että eräs norjalainen tutkija löysi jostain seinän raosta muutaman satavuotiaan metsäsuomalaisten kaskirukiin jyvän ja kylvi ne maahan. Suuri osa siemenistä iti ja paras yksilö tuotti peräti 16.000 uutta jyvää. Muistanpa, että lapsuudessani pottusatoa pidettiin hyvänä, jos yksi pottu tuotti kymmenen uutta yksilöä.

Tämä Wikipedian juttu todistaa, että kaskiruista tuottaneet metsäsuomalaiset menestyivät Ruotsissa hyvin ja niinpä suuri osa maailmalla menestyneistä ruotsalaisista on metsäsuomalaissukua. Yksi nimi näyttää Wikipedian luettelosta puuttuvankin eli Olof Palme. Jostain luin hänenkin suvustaan löytyvän Suhosten geenejä, joita kantoi myös ruotsalaisen hyvinvointiyhteiskunnan luoja Tage Erlander.

Tässä yhteydessä en malta olla korostamatta, että ruotsalainen Bernadotten kuningassuku tulee prinssi Danielin myötä muuttumaan Seppästen kuningassuvuksi.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Mets%C3%A4suomalaiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti