tiistai 25. kesäkuuta 2024

Filosofi Pertti Lande Lindfors ja urheilu

Värikäs tapahtuma oli Saksa - Suomi-yleisurheilumaaottelu vuonna 1956, josta olen aiemmin kertonut. Tavallaan tuo maaottelu liittyy myös Uukuniemen historiaan, koska Suomen joukkueen tulkkina toimi Saksassa filosofiaa opiskellut Pertti "Lande" Lindfors, joka ratkiriemukkaassa muistelmateoksessaan Seikkailuni tieteen, viinan, naisten ja politiikan parissa kertoo olevansa turkulaisen kommunistin ja uukuniemeläisen fasistin rakkaudenhedelmä. Äitinsä puolelta Lande, joka oli aikoinaan maamme tunnetuimpia filosofeja, oli Uukuniemen Sihvosia.

Urheilumaajoukkueen tulkkina Lande onnistui mainiosti ja hän kertoo, että Saksan turneen päättäjäisbanketissa seiväshypyn Euroopan mestari Eeles Landström piti seuraavan kiitospuheen:

"Pertti, sinä olit loistava tulkki ja loistava opas. Ja urheilija olet siinä missä mekin ja kahdessa lajissa voitat meidät. Olet meistä ainoa, joka on juossut 3.000 metriä alle kymmenen minuutin, ja viinanjuonnissa sinä päihität meidät kaikki."

Tässä yhteydessä kannattaa muistaa, että maajoukkueeseen kuului myös keihäänheittäjä Soini Nikkanen, joka hänkään ei ollut mikään vesipoika. Suojelupoliisin historiikissa kerrotaan, että Saksan matkan aikana CIA yritti värvätä suomalaisurheilijoita palvelukseensa ja kun asian johdosta kuulusteltiin mm. Soini Nikkistä, vakuutti hän hyvin uskottavasti, että maaottelumatkan aikana tuli istuttua saksalaisissa oluttuvissa sen verran, ettei ainakaan hänellä ole mitään muistikuvia moisista värväysyrityksistä.

Tässä lisätietoa Pertti Lindforsista, joka aikoinaan oli yksi maamme johtavista älyköistä: https://fi.wikipedia.org/wiki/Pertti_Lindfors

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti