torstai 4. huhtikuuta 2024

Silverstar

Omilla silmillä lehdestä luin, ettei Suonenjoen äskettäin valmistuneen liikenneympyrän somisteeksi tulekaan lehmäpatsasta, kuten olen aiemmin omilla silmillä lehdestä lukenut. Ilmeisesti päättäjät ovat pelästyneet lehmäpatsaan kalleutta, koska 30.000 € on iso raha nykyisinä vaikeina aikoina.

Itse olen jyrkästi sitä mieltä, että jokin somiste liikenneympyrään olisi saatava ja ehdotankin, että kaupunki hankkii liikenneympyrään jäljitelmän kuopiolaisen keksijänuorukaisen ja avaruusilmailun pioneerin Silvo Sokan Silverstar-nimisestä rakettimoottorilla toimivasta lentolaitteesta, jolla hän syksyllä 1948 lensi Riistavedeltä Suonenjoelle hämmästyttäen koko maailmaa. Uutinen syrjäytti hetkeksi maailman mediassa jopa Berliinin kriisin, joka oli johtaa kolmanteen maailmansotaan.

Muutama päivä tapauksen jälkeen maamme viranomaiset alkoivat väittää, että Silvo Sokka huijasi maailmaa, mutta itse epäilen, että maamme viranomaiset pelästyivät tapauksen mahdollisesti aiheuttamia ulkopoliittisia ongelmia, koska Pariisin rauhansopimus kielsi maaltamme raketit ja siksi leimasivat Silvon tarinan hölynpölyksi.

Tässä yhteydessä korostan sitä, että Kuopion sotilaspiirin johtajakin kenraalimajuri Kääriäinen, joka varmasti virkansa puolesta Savossa parhaiten tunsi tapauksen, uskoi Silvo Sokan rakettiin ja vakuutti tämän nuorukaisen olevan neron, kuten hän minunkin mielestäni oli.

Silvo Sokan veljentytär Riitta Salke julkaisi syksyllä hyvän kirjan nimeltään "Silverstar - unelmien siipiväli" setänsä tapauksesta ja tämä kirja vahvisti uskoani siihen, että lento todella tapahtui, mutta että asia kiistettiin ulkopoliittisista syistä. Kirjassa on esimerkiksi kuva Silvo Sokasta ja hän on todella luotettavan näköinen nuorukainen. Ilmeisesti karjalaistaustasta johtuen hän ei ole mikään epäilyttävän näköinen savolainen vääräleuka, vaan tuo mieleen enemmänkin nuoren jämerän Tapio Rautavaaran.

Ja varmaan tuo vähän eksoottinen nimi Silvo Sokka lisäsi nuorukaisen uskottavuutta. Kukapa olisi ottanut vakavasti vaikkapa Suonteen järven rannalta läpimärkänä löytyneen Matti Miettisen, joka olisi väittänyt lentäneensä paikalle omatekoisella raketilla.

Ilta-Sanomat kertoo tapauksesta näin: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009941129.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti