keskiviikko 3. huhtikuuta 2024

Kalevala

Eikä vieläkään päästä eroon runouskilpailuista, koska kävin juuri Kuopiossa ja reissu palautti mieleeni Reino Helismaan ja hänen lyriikkansa. Nimittäin Kuopion asemalta kiivetään loivaa mäkeä torille ja muistin, että Tapio Rautavaara kertoi muistelmissaan, kuinka hän ihmetteli, miten hänen kaverinsa Reino Helismaa hengästyi pahasti moisessa mäessä. Tapsa tiesi Helismaan käyneen juuri lääkärissä vaivojensa vuoksi ja hän kysyi Repeltä, mitä tohtori olikaan sanonut. Helismaa vastasi, että tohtori oli lausunut: "Syökää, juokaa, naikaa - vuosi on aikaa".

Kova tupakkamies Helismaa kuolikin tuon ennusteen mukaisesti keuhkosyöpään 51-vuotiaana. Sitä ennen hän ehti kuitenkin ainakin minun mielestäni voittaa runouden Suomen mestaruuden, sillä Suosikki -lehti kutsui vuonna 1962 Reino Helismaan ja Pentti Saarikosken ottelemaan siitä, kumpi on parempi runoilija. Kilpailijat kutsuttiin lehden toimitukseen ja lyhyessä muistaakseni kahden tunnin määräajassa piti Helismaan kirjoittaa moderni runo ja Saarikosken sanoittaa iskelmä.

Helismaa tempaisi heti paperille ihan kelvollisen modernin runon, mutta Saarikoski jukersi iskelmää koko kahden tunnin ajan eikä siitä sittenkään syntynyt mitään kunnollista. Mielestäni Repe voitti ottelun puhtaasti 5-0.

Eilen kerroin siitä, ettei Vihta-Paavo Korhosen ja Pentti Lyytisen runonlaulannan MM-ottelussa selvää voittajaa löytynyt, mutta siitä huolimatta Lyytisen hautakivi Rautalammin hautausmaalla on paljon Korhosen vastaavaa komeampi, vaikka Lönnrot sai Kalevalaa ja Kanteletarta kasatessaan määrällisesti eniten runoja Vihta-Paavolta.

Saattaa hyvinkin olla, ettei Vihta-Paavon runotuotanto ollut laadullisesti kovin kummoista, mutta yhden tärkeän asian löysin internetistä, kun etsin hänestä tietoja. Joku asiaan perehtynyt nimittäin kirjoitti, että kun Lönnrot mietti keräämälleen runokokoelmalle nimeä, niin Vihta-Paavo neuvoi häntä nimeämään teoksen Kalevalaksi, kuten sitten tapahtuikin ja loppu onkin sitten historiaa.

Ainakin jonkun verran nostan rintaani nykyistäkin enemmän rottingille, jos tosiaankin on niin, että mummoni vaari keksi Kalevalan.


 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti