maanantai 1. huhtikuuta 2024

Pentti Lyytinen

Eilen mainitun Toholahden keskeinen vaikuttajahenkilö oli mielestäni maamme toiseksi tunnetuin kansanrunoilija Pentti Lyytinen, joka toimi seudulla matkailualan pk-yrittäjänä, koska hän piti kestikievaria. Niin yllättävää kuin se onkin, hän matkailuyrittäjänä vastusti jyrkästi markkinapaikan tuloa Toholahdelle, koska katsoi markkinoiden synnyttävän epäjärjestystä, kuten myös tapahtuikin. Lyytinen jopa teki pitkän ja matelevan sävyisen valituskirjelmän maaherralle ja pyysi tätä suojelemaan Toholahden rauhaa. Valitus kuitenkin hylättiin.

Pentti Lyytisen markkinavastaisuuden voi sikäli ymmärtää, että nuoruudessaan hän toimi seurakunnan kuudennusmiehenä, eli jonkinlaisena järjestysmiehenä sekä myös lautamiehenä. Hänellä saattoi kuitenkin olla mieltymystä Paavo Ruotsalaisen uskonnollisiin näkemyksiin, koska juoppouden vuoksi hän joutui luopumaan edellä kerrotuista luottamustoimista.

Sen sijaan Helsingin herrat pitivät Lyytikäistä lystikkäänä ukkona ja niinpä hänet ensimmäisenä rahvaan edustajana Suomalaisen kirjallisuuden seuran jäseneksi ja hänen luottamushenkilöuransa huipentuma oli se, että hänet valittiin talonpoikien edustajana valvomaan Suomen Pankin tilaa ja hoitoa. Juoppouden ei siis katsottu estävän toimimista Suomen Pankin johdossa ja samalla tavallahan meneteltiin myös toisen savolaisen, eli Ahti Karjalaisen, kohdalla.

Muutenkin Pentti Lyytistä arvostettiin. Kun viimeksi vierailin Ateneumissa, niin ensimmäisen huoneen ensimmäinen taulu esitti Pentti Lyytistä lausumassa runojaan savolaispirtissä. Kyseessä oli Robert Wilhelm Ekmanin maalaus vuodelta 1848.

Wikipedian mukaan Pentti Lyytinen syntyi Pieksämäellä 1783 ja kuoli Suonenjoella 1871. Totta puhuen hän syntyi tuossa parin kilometrin päässä Suonenjoen Kärkkäälän Piispalanmäellä, joka seikka Suonenjoki-seuran olisi syytä huomioida ja hankkia paikalle muistolaatta. Suonenjoki-seura voisi myös joskus järjestää kesäretken kuolleiden runoilijoiden haudoille Rautalammille. Sinnehän se Lyytinenkin on haudattu ja komea on hänen muistopaatensa, jonka seikan tämä Rautalammin seurakunnan video todistaa eittämättä. https://www.youtube.com/watch?v=bkcu-xLSBXw

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti