maanantai 11. maaliskuuta 2024

Sortavalan koululaisten rauhankasvatustilaisuus

Sortavalan Seurahuoneella on järjestetty koululaisille eräänlainen rauhankasvatustapahtuma, jonka voi katsoa tästä linkistä, jos vain hermot kestävät: https://www.youtube.com/watch?v=qUbVxt9o8j8 .

Pikkuisen mietityttää, miten tapahtuman järjestäjien vielä käy, koska tilaisuudessa halvennettiin karkeasti maan asevoimia väittämällä, että puna-armeija aloitti talvisodan hyökkäämällä Suomeen eikä ollenkaan mainittu Mainilan laukauksia.

Tilaisuuden juontaja myös väittää, että talvisodassa kaatui reilussa kolmessa kuukaudessa peräti 126.000 puna-armeijan sotilasta, joka lienee enemmän kuin Venäjän menetykset reilussa kahdessa vuodessa Ukrainan erikoisessa sotilasoperaatiossa.

Ettei vain tuokin väite talvisodan tappioista halvenna jollakin tavalla Venäjän asevoimia? Ainakin Neuvostoliiton aikaan talvisotaa pidettiin enemmänkin vähäisenä rajakahakkana ja muistelen Molotovin mielestä kaatuneita puna-armeijalaisia olleen vain noin 40.000.

Minua huolettaa kovasti sotahurmos, jota entisessä hyvässä itäisessä naapurissa on alettu lietsomaan. On ymmärrettävää, että talvisotaa muistellaan, mutta olisi hyvä, jos sitä muisteltaisiin Gorbatshovin ja Jeltsinin ajan hengessä. Silloinhan esimerkiksi Neuvostoliiton karjalaisjärjestöt pystyttivät Summan hurmekentälle, jossa Tverin Karjalasta koottu divisioona läpäisi suomalaisten linjat hirmuisin tappioin, koskettavan muistolaatan.

Laatan viesti on seuraava:
1939-1940
TEILLE JUMALAN SUOMAN MAALLISEN ELONTIENNE LOPPUA SAAVUTTAMATTOMILLE JA ARMOTTOMIMMAN KENELLEKÄÄN TARPEETTOMIMMAN SODAN TAISTELUKENTÄLLÄ KAATUNEILLE - OMISTAMME SURUMME JA IKUISEN MUISTOMME

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti