maanantai 4. maaliskuuta 2024

Euroopan suurin asevarikko

Googlen alkometri, vai mikä ihme se nyt onkaan, joka tarkkailee ihmisten ajatuksia ja mielipiteitä, lähetti minulle mielenkiintoisen pitkän jutun Ukrainan ja Moldovan välissä Transnistriassa aivan Ukrainan rajalla sijaitsevasta Euroopan suurimmasta asevarikosta. 
 
Transnistria on julistautunut itsenäiseksi, vaikka kansainvälisen oikeuden mukaan se kuuluukin Moldovaan, on nyt syistä, joita voi vain arvailla, pyytänyt suojelua Venäjältä, jonne sillä ei ole kuitenkaan maayhteyttä, joten Venäjä voinee suojella halutessaan sitä vain ydinaseilla uhkailemalla. Nähtäväksi siis jää, mitä tapahtuu, jos Ukraina ja Moldova haluavat tuon asevarikon hallintaansa. Varikkoa vartioi vain pari tuhatta Venäjän värväämää sotilasta.
 
Mutta hirmuinen on tuo Transnistrian asevarikko ja hirmuinen olisi tuho, jos joku saisi päähänsä sen räjäyttää. Lainaan nyt suoraan Uuden Suomen juttua:
"Mikäli koko 20 000 tonnin ampumatarvikkeisto räjähtäisi kerralla, on arvioitu räjähdyksessä muodostuvan kraatterin, jonka säde olisi noin 1,5 kilometriä ja syvyys noin 75 metriä. Räjähdyksen kantama voisi kuitenkin olla 40-50 kilometriä, koska ympäröivä maasto on melko avointa. Räjähdyksen vaikutuksia on verrattu magnitudiltaan 7,0-7,5 tapahtuvan maanjäristyksen aiheuttamiin vaurioihin. Räjähdyksen vaikutusalueeksi Moldovan tasavallan koillisosassa ja Ukrainan länsiosassa on arvioitu 500-3 000 neliökilometriä."
 
Koko jutun voi lukea tästä linkistä: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aripesonen1/euroopan-suurin-asevarasto-vain-parin-kilometrin-paassa-ukrainan-rajasta-on-viimein-ratkaistava-transnistria-kysymyksessa/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti