torstai 7. maaliskuuta 2024

Aku Kiuru, suurhiihtäjä ja jutunkertoja

Laatokan Karjalan Sakkolassa syntyneestä suurhiihtäjä August Kiurusta pitäisi tehdä kirja tai mieluiten äänikirja. Mies oli nimittäin ilmiömäinen jutunkertoja, jollaisia ei enää ole, koska koulusivistys on pilannut hyvät tarinaniskijät. Joitain talkshow-persoonia maailmassa on, mutta he eivät yllä Kiurun Akun tasolle. Todistus hänen verbaalisesta neroudestaan löytyy Ylen arkistosta tästä linkistä, joka sisältää monta hyvää ja hyvin kerrottua juttua maamme hiihdon historiasta:

http://yle.fi/…/sinivalkoista-suksea-vauhditettiin…

Ihmettelen, etteivät Akun tarinat synnyttäneet aikoinaan suurempaa kohua. Itsekin mietiskelin monta kymmentä vuotta, että mitä todella tapahtui Tatran vuoden 1970 mömmönhiihtojen 50 kilometrin kisassa. August Kiuru sen meille Yle Arkiston pätkässä kertoo: Minuutin Susi-Kallen perässä lähtenyt Vedenin ajoi Kallen kiinni jo alkumatkasta ja peli näytti jo täysin menetetyltä, kun miehet hiihtivät peräkkäin 40 kilometrin virkistäytymisasemalle.

Siellä onneksi seisoi Kiurun Aku lääkelaukkuinen ja niinpä venäläinen jäi suomalaisesta valovuoden viimeisen kympin aikana. Ilahduttavaa tapauksessa on sekin, että suomalainen ymmärsi syöksyä oikeaan suuntaan virkistäytymisasemalta lähdettyään. Ainakin kerran sattui niin, että virkistystä saanut hiihtäjä lähtikin sauvomaan takaisin tulosuuntaansa.

Vuosikymmeniä olen myös pohtinut sitä, mitä tapahtui pari vuotta Tatran jälkeen Sapporon viidellä kympillä. Siellähän vahva ennakkosuosikki Susi-Kalle hyppäsi ladun varteen 40 kilometrin virkistäytymisasemalla, jossa Aku seisoi lääkelaukkuineen, mutta mitään hän ei tohtinut Kallelle tarjota, sillä tiedettiin, että testit olivat tulleet. Kiuru tosin toteaa tarinansa päätteeksi, että norjalaiset, jotka hallitsivat 50 kilometrin kilpailua, tiesivät, ettei mitään testejä tosiasiassa ollutkaan ja siunatuksi lopuksi mies sanoo ihan tilanteeseen sattuvasti pikkuisen sorahtavalla ärrällään, että "perkele". Tuollaiset täytesanat elävöittävät Akun kerrontaa.

Siunatuksi lopuksi totean sen, että monien urheilun seuraajien mielestä Kiurun Aku puhui järkeä, kun hän totesi dopingvalvonnasta seuraavaa: "Kyl miusta on ihan höpönpaskaa koko touhu. Mitä se kenellekään kuuluu, syökööt mitä tykkäävät saatana, kun kovaa kulkoovat vaan. Kun ei saaha kumminkaan sitä loppumaan!"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti