sunnuntai 10. maaliskuuta 2024

Lotus-kuljettaja Olavi Kuikka

Muistanpa, miten reilut 40 vuotta sitten Uukuniemellä Laamasen kaupassa oli myytävänä Uukuniemen Urheiluautoilijoiden T-paitoja ja ajattelin sellaisen ostaa, koska katsoin sen sopivan imagooni, mutta rouvani ilmoitti, että saan valita hänen ja paidan väliltä.

Paitamuiston innoittamana tutkin netistä Uukuniemen moottoriurheiluhistoriaa ja yllätyin, koska paljastui, että ilmeisesti ensimmäinen formuloissa legendaarista Lotusta ajanut suomalaiskuljettaja oli uukuniemeläistaustainen Olavi Kuikka.

Formulaharrastus ei ole yksilehmäisen harrastus, kuten meillä Savossa sanotaan ja Uukuniemen erään historiakirjan mukaan Kuikat eivät olleetkaan yksilehmäisiä, vaan ihan paikkakunnan johtavia karjatilallisia.

Autokilpailujen tuloslistoja tutkiessani havaitsin, etteivät muutkaan silloiset kilvanajajat olleet yksilehmäisiä, koska asiaa harrastivat sellaiset vakavaraiset henkilöt kuin nykyään maamme kolmanneksi rikkain Antti Aarnio-Wihuri, liikennöitsijä Onni Vilkas, Apu-lehden omistaja Olli Lyytinen, Hymy-lehden perustaja Urpo Lahtinen ja Turun Sanomien omistajasukuun kuulunut Taru Ketonen.

Kilvanajotulosluetteloita tutkiessani ymmärsin, miksi anoppivainaani päästeli 400 markan arvoisella Ford Fiestallaan vallan hirmuista haipakkaa, koska anoppini oli Formula-kuski Olavi Kuikan serkku, joten hänelläkin oli hurjasteluun kannustavia geenejä.

Kilvanajon lisäksi Olavi Kuikka näyttää harrastaneen myös mäkihyppyä, koska oli saanut lehdessä vallan erikoismaininnan, sillä hän oli osallistunut 10-vuotiaana alle 18-vuotiaille tarkoitettuun mäkikisaan. Tosin kyseessä ei ollut legendaarinen Lahden sementtimäki, vaan eräs K-50-mäki, josta hän ponnisti 40-metriset hypyt.

Olavi Kuikan Formula-ura sai surullisen lopun, koska Helsingin Sanomien urheilusivu kertoi elokuussa 1967, että hän oli saanut surmansa kilpailumatkalla auto-onnettomuudessa Tsekkoslovakiassa, kun häntä ja hänen kilpa-autoaan kuljettanut kuorma-auto oli syöksynyt rotkoon. Kuikka oli kuollessaan 26-vuotias. Helsingin Sanomien tilaajat voivat tutustua tapaukseen tästä https://nakoislehti.hs.fi/f39c717d-6697-401b-a44a-897d09816c8d/20?q=olavi%2Bkuikka,%2B1967&from=signin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti