lauantai 9. maaliskuuta 2024

Juhani Suutarinen

Uukuniemellä 1943 syntynyt ampumahiihtäjä Juhani Suutarinen voitti aikoinaan kolme maailmanmestaruutta, kaksi olympiahopeaa ja kaksi MM-hopeaa. Erikoista kuitenkin on, että vaikka hän voitti Minskissä vuonna 1974 kaksi maailmanmestaruutta, häntä ei valittu sinä vuonna maamme Vuoden urheilijaksi, vaan sen tittelin voitti 400 metrin juoksun Euroopan mestari Riitta Salin.

Tosin yli puolet äänestäjistä oli asettanut Suutarisen ykköseksi, mutta suuri osa oli jättänyt hänet listaltaan kokonaan pois. Tämän seurauksena äänestyksen sääntöjä muutettiin niin, että jos joku saa yli puolet ykkösäänistä, hänet valitaan Vuoden urheilijaksi kokonaispisteistä riippumatta. Urheilun historiaamme jäi siten tapauksen johdosta elämään termi Lex-Suutarinen.
 
Suutarisella on sana hallussaan. Kun Minskin maailmanmestaruuden jälkeen häntä haastateltiin radioon, niin Paavo Noposta hämmästytti maailmanmestarin vähäinen varsi ja kun haastattelija kysyi, miten pitkä mies onkaan, niin hän kertoi olevansa puolitoista metriä hattu päässä. Vastaus on vähättelyä, koska tilastojen mukaan mies on 164 cm.
 
Paljon pitempi ei muuten ollut samassa viestijoukkueessa Sapporon olympialaisissa hopeaa hankkinut Suonenjoen Vasaman Mauri Röppänenkään. Hän oli tehdä myöhemmin sikäli maamme urheiluhistoriaa, että hän oli Moskovan olympialaisissa vapaakivääriammunnassa neljäs, joten hänestä oli lähellä tulla ensimmäinen suomalaisurheilija, joka on sekä kesä- että talviolympialaisissa voittanut mitalin virallisissa lajeissa. 
 
Sekä Suutarinen että Röppänen olivat ampumapaikalla hyvin sähäkästi toimivia miehiä ja siitä huolimatta hyvin tarkkakätisiä. Olisiko niin, että vakaasti seisovat vantterat miehet ovat varsinkin pystyammunnassa parempia kuin huojahtelevat pitkät hujopit.
 
Vaikka Röppänen edusti urallaan Suonenjokea, niin miehen sukujuuret lienevät Salmissa. Karjalan poikia oli myös Sapporossa puolen millin päähän olympiakullasta jäänyt Yrjö Salpakari, joka on impilahtelaista sukua.
 
Ilta-Sanomien haastattelussa Suutarinen ei harmitellut toiseksi jäämistään Vuoden urheilija-valinnoissa, vaan totesi sattuvasti, että ”tuskin se velli olisi sen valkeammaksi muuttunut, vaikka olisin tuon äänestyksen voittanutkin”. Vääpeliksi rajavartija Suutarinen sentään ylennettiin kahden maailmanmestaruuden jälkeen. 
https://www.is.fi/muutlajit/art-2000001064685.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti