tiistai 5. maaliskuuta 2024

Jukka Haavisto

Tämän aamun Helsingin Sanomissa on muusikko Jukka Haaviston muistokirjoitus. Hän oli tunnettua eteläpohjalaista kulttuuri-, urheilu- ja sotilassukua.

Jukka Haaviston isä Yrjö Haavisto on keskeisessä osassa Talvisota-elokuvassa, jossa häntä esittää lapualainen näyttelijä Vesa Mäkelä. Kauhavalaisten komppanian päällikkö luutnantti Yrjö Haavisto katkesi kahtia piiskatykin kranaatista, kun hän oli Terentilän taistelussa tulossa vihoviimeisenä täydennysmiehenä linjaan, kun miehet alkoivat olla loppumassa. Alun perin Haaviston komppaniassa oli 191 miestä ja sodan lopussa jäljellä oli 20.


Luutnantti Yrjö Haavisto oli urheilumiehiä. Hän voitti vuonna 1925 vapaapainin Suomen mestaruuden sarjassa alle 79 kiloa. Hänen pikkuveljensä Arvo Haavisto pisti paremmaksi ja voitti peräti olympiakultaa Amsterdamissa vuonna 1928 sarjassa alle 72 kiloa.


Myös kulttuurin saralla Haavistot ovat kunnostautuneet. Yrjön poika Jukka Haavisto, jonka muistokirjoitus oli aamun lehdessä, oli maineikas jazz-muusikko ja Jukan tytär Susanna Haavisto on kunnostautunut näyttelijänä ja laulajana. Yrjö Haaviston tytär Helana Haavisto oli naimisissa Jorma Panulan kanssa ja myös heidän tyttärensä Terhi ja Anu ovat näyttelijöitä.


Mielenkiintoisena sivuseikkana mainittakoon, että Jukka Haavisto kunnostautui nuorempana soittamalla musiikkia painikilpailussa. Musiikin avulla pyrittiin peittämään painiurheiluun jopa eläimellisenä osana kuuluvat ja ehkä monien mielestä vastenmieliset ja eräiden mielestä hilpeyttä herättävät ruumiin äänet. Tietooni ei ole tullut, että Pohjanmaan painiotteluissa olisi soitettu nimenomaan jazzia, vaan veikkaan tango-kappaleiden puolesta.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Jukka_Haavisto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti