perjantai 24. huhtikuuta 2015


 

Kevät keikkuen tulevi
23.04.2015, 20:10
 
Lumisade yllätti taas pahemman kerran Itä-Suomen autoilijat ja potkupalloilijat. Kupsin Veikkausliigan avausottelun pitäisi alkaa kohta ja pelkään, ettei selkeä pakkaskeli suosi Savon vahvasti etelämaalaistaustaista joukkuetta piakkoin käynnistyvässä hankipallo-ottelussa. Lisäksi pelkään omaa paleltumiskuolemaa.
 
Mutta takatalvesta huolimatta kevät on harvinaisen varhainen. Tiettävästi Petäinen-niminen haukikosteikko on jo melkein sulanut ja jäistä vapautumisen ihme lienee kolmanneksi varhaisin ajankohta järven tunnetussa historiassa. Kaksi kertaa jäät ovat lähteneet kasvihuoneilmiön seurauksena jo noin 14. huhtikuuta.
 
Muistanpa, miten lapsuudessani puhuttiin, että joskus sodan alla jäät lähtivät käsittämättömän aikaisin eli 24. huhtikuuta ja sitä pidettiin silloin todella kummallisena asiana. Varhaisen jäidenlähdön uskottiin merkitsevän jotain pahaa ja niinhän se sitten merkitsikin. Yleensähän jäät ennen kasvihuoneilmiön käynnistymistä sulivat vasta vapun jälkeen.


Miesten mies
22.04.2015, 18:23
 

On taas näemmä tullut kirjoitelluksi ropakantaa ja loukattu syyttä kunniallisen miehen kunniaa. Netistä ilmenee, ettei Hakkarais-Tepe ole lähetellyt vaalien välillä vaalikuviaan, eli kuvia kikkelistään, kunnialliselle naiselle, kuten aiemmin väitin. Minulla oli erheellinen käsitys, että mies olisi vaikkapa selfikepin avulla kuvannut etuveitikkaansa ja lähettänyt sitten otoksensa jollekulle naisenpuolelle.
 
Niin ei ole tapahtunut. Internetistä ilmenee, että kuvat ottivat jotkut Tepen kaverit, kun kohde itse oli ns. heikossa hapessa ja lähettivät sitten Hakkaraisen kännykästä löytyneeseen numeroon. Luulen kepposen tapahtuneen eduskunnan saunassa, jossa ennenkin on tapahtunut yllättäviä asioita, ja kyseessä on käsittääkseni ollut ns. työpaikkapila. Ennenkin eduskunnan saunassa on sattunut ja tapahtunut kaikenlaista veikeää. Kerrankin kuulemma erään normaalit ruokajuomat nauttineen savolaiskansanedustajan sulkijalihas petti saunassa pahemman kerran ja niin syntyi sanonta "ottaa perskännit".
 
Jos Martti Huuhaa Innanen vielä eläisi, hän varmaankin maalaisi naivistisen taulun aiheesta Kansanedustajakollegat lähettävät Teuvo Hakkaraisen kikkelikuvia kunnialliselle naiselle eduskunnan saunasta. Kyseinen maalaus muistuttaisi Repinin työtä Zaporogit kirjoittavat häväistyskirjettä Turkin sulttaanille.
 
Eilen Ajankohtaisessa kakkosessa näytettiin tunnelmakuvia Teuvo Hakkaraisen riehakkaista vaalivalvojaisista eräältä metsästysmajalta, ja niissä kinkereissä oli sellainen tunnelma, ettei olisi ollut ihme vaikka seuraavan päivän Savon Sanomissa olisi lukenut tyypillinen otsikko, että "Mies puukotettiin hengiltä ryyppyporukassa Viitasaarella".
 
Eilen nähdyn perusteella olen hieman yllättynyt Hakkaraisen vaalikannatuksesta. Nimittäin kaiken järjen mukaan sen pitäisi olla nykyistä huomattavasti korkeampi, sillä varsinkin Itä-Suomi, kuten myös Venäjä, ovat täynnä Hakkaraisen lailla käyttäytyviä miehenpuolia ja hänen tulisi sen mukaan saada ainakin 25  % äänistä. Länsi-Suomessa ja Ruotsissa miehet käyttäytyvät ihan eri tavalla, eli ellei nyt hieman naismaisesti, niin ainakin hieman epäheteromaisesti. He eivät ole Hakkaraisen ja hänen kavereidensa kaltaisia miesten miehiä.


Vaalien suurin häviäjä
21.04.2015, 17:49
 
Olympiamitalistit olivat käytyjen eduskuntavaalien suurimmat häviäjät. Nimittäin nyt on pitkästä aikaa se tilanne, ettei kansanedustajien joukosta löydy yhtään olympiamitalistia. Toisaalta maamme urheilutaso alkaa olla sillä tasolla, että olympiamitalistit alkavat olla vähissä myös koko Suomen kansan keskuudessa.Laskujeni mukaan ehdokkaina oli kolme olympiamitalistia, eli Juha Mieto, Arto Bryggare ja Marko Asell. Heistä äänikuningas oli joukon tuntemattomin, eli painija Marko Asell, joka sai 4164 ääntä. Hiihtäjä Juha Miedon saalis oli 2965 ja aitajuoksija Arto Bryggaren 966.
 
Huippu-urheilijoista eniten sai ääniä kävelijä Sari Essayah, jonka äänestäjiä pienessä Savo-Karjana vaalipiirissä oli peräti 11184. Essayah ei ole ihme kyllä olympiamitalista, vaan ainoastaan maailman ja Euroopan mestari. Moukarinheiton Euroopan mestari Olli-Pekka Karjalainen sai 2991 ääntä, joka on yllättävän vähän, ja suositankin, että moukarinheittäjäksi juuri sopivan ikäinen O-P palaisi vielä takaisin häkkiinsä. Jos selkä kestää, niin olympiakultaan on vielä mahdollisuuksia.
 
Mielestäni vaalien suurin häviäjä oli Arto Bryggare. Nimittäin Helsingin Sanomien kuukausiliite, jota puolet suomalaisista lukee, teki miehestä näyttävän jutun sopivasti vaalien alla ja se juttu vastasi painoarvoltaan kymmenien tuhansien eurojen mainoskampanjaa. Taktisesti viisaasti Bryggare vakuutti, ettei rahojen puutteen vuoksi voi asettua ehdolle, ja luulin, että tämän vetoomuksen jälkeen häntä äänestetään säälistä yli puolue- ja vaalipiirirajojen, mutta näin ei käynytkään. Olisiko vaalitulokseen vaikuttanut Pakka Saurin Helsingin poliittisesta elämästä kertova romaani, jossa Bryggaren kaltaisesta kunnallispoliitikosta annetaan lievästi sanottuna vähemmän luottamusta herättävä vaikutelma.


Vaalien suurin voittaja
21.04.2015, 17:39
 
Teuvo "Härski" Hakkarainen on vaalien ylivoimaisesti suurin, vaikkakaan ei selvin, voittaja. Hänelle on elämässä sattunut ja tapahtunut. Kenen muun tahansa poliitikon ura olisi kariutunut pelkästään kirkon ryöstämiseen, julkijuopotteluun tai ns. kikkelikuviensa lähettämiseen kunnialliselle naiselle, mutta Tepeä moiset pikkujutut eivät pysäytä, vaan miehen kansansuosio Keski-Suomen korpikansan keskuudessa on vain noussut, ja hän hankki omassa vaalipiirissään suhteessa enemmän ääniä kuin moni ison hyvämaineisen puolueen suosittu puheenjohtaja omissa piireissään.
 
Minusta miehessä on jotain samaa kuin selviytyjä Uuno Turhapurossa ja jos Spede eläisi, hän voisi alkaa tuottamaan suosittuja Teuvo "Härski" Hakkarais-elokuvia. Kansanedustaja Hakkarainen on jonkinlainen suomalaisten miesten esikuva ja esijuoja, joka esimerkillään näyttää, että mies voi välillä käyttäytyä kuin Ellun kana, kun vain muuten hoitaa asialliset hommat. Niinhän Uunokin teki ja eteni mm. viikossa alokkaasta majuriksi; Hakkaraiselta vie luultavasti sentään neljä vuotta edetä sahurista ministeriksi.
 
Lehtitietojen mukaan herra Hakkarainen seurasi tukijoukkojensa tukemana äänten laskentaa jollakin metsästysmajalla. Alkuillasta mies joi suruunsa sen vuoksi, koska epäili putoavansa eduskunnasta ja loppuillasta hän joi iloonsa sen vuoksi, koska ei pudonnutkaan. Aamulla tilanne oli selkiytynyt sen verran, että Hakkarainen uskoi olevansa maa- ja metsätalousministeriainesta.
 
Tosin itse epäilen, ettei ehkä sittenkään maa- ja metsätalousministerin salkku ole Hakkaraiselle kaikkein sopivin. Muistanpa, että hänen nykyinen saman piirin ja saman puolueen kansanedustajakollega Toimi Kankaanniemi toimi joskus parikymmentä vuotta sitten kehitysmaa- ja alkoholiasioiden ministerinä, vaikka oli alkoholiasioissa täysin maallikko. Teuvo Hakkarainen voisi toimia pelkästään alkoholiasioiden ministerinä ja olisi siinä tehtävässä mies paikallaan.


Roknoosi
19.04.2015, 17:19
 
Eino Poutiaisen lailla olen laatinut vaaliennusteen Pilliklubi-5-askinkanteen. Se paljastaa sen yllättävän piirteen kansassamme, että kansamme on erittäin vapaamielistä. Nimittäin kansamme, joka on yksi maailman maallistuneimmista, tulee valitsemaan itselleen pääministerin, joka on jonkin sortin lestadiolainen. Se on hyvä se, koska olen oppinut tuntemaan lestadiolaiset ahkerina, rehellisinä ja raittiina ihmisinä.
 
Maamme toiseksi tärkeimmän, eli valtionvarainministerin, salkun me tulemme antamaan roomalaiskatoliselle. Ja kyllä Soini sen salkun hyvin hoitaa, koska hän on paljastanut olevansa talousajattelussaan tannerilainen. Tanner oli tarkka talousmies. Yhden virheen Tanner teki laskelmissaan. Hän ennusti, ettei maailmansotaa syty, koska valtioiden rahat riittävät vain neljän kuukauden sodankäyntiin. Ja niinhän siinä olisi käynytkin ilman valtioiden aloittamaa voimakasta elvytyspolitiikkaa. Toivottavasti Soini ottaa tästä tapauksesta opikseen.
 
Pikkuisen huolettaa se, että kestääkö tulevan pääministerin ja valtiovarainministerin terveys tulevat kovat paineet, mutta sillä ei ole onneksi kovin suurta merkitystä, sillä sisäpolitiikka saa olla hunningolla, kunhan vain ulkopolitiikka on kunnossa. Ja ulkopolitiikka tulee olemaan kunnossa, koska vanha, kokenut ja fyysisesti vahva valtiomies Paavo Väyrynen tulee hoitamaan ulkoministerin tehtäviä. Väyrynen on jo monta kertaa julistettu poliittiseksi ruumiiksi, mutta Suomen kansa on anteeksiantavaa ja vapaamielistä. 
 
Roknoosini mukaan Väyrysestä ei tule kuitenkaan seuraavaa presidenttiä, koska hän häviää vaalin toisella kierroksella homoseksuellille kansakilpailijalleen niukasti. Suomen kansa on vapaamielinen kansa.
 
 
 
Kärkkäälän joukkoliikenne
21.04.2015, 17:35
 

Eikä vieläkään päästä eroon linja-autoista. Matilaisen Veikko lähetti ystävällisesti kuvan, jossa on historian siipien havinaa. Elikkä siinä seisoo ja mielestäni katsoo luottavaisesti tulevaisuuteen ensimmäinen kärkkääläisiä palvellut linja-auto. Kylän joukkoliikenne alkoi tuolloin ja jatkui vajaat 60 vuotta. Välillä kirkolle ja takaisin kulki useampikin vuoro päivittäin. Nyt joukkoliikenteestä huolehtii Korhosen Timon kutsutaksi torstaisin ja se on hyvä se.
 
Minulla on mielikuva, että varhaislapsuudessani linja-autot olivat hyvin täysiä ja että niissä oli jopa rahastajaneiti kuljettajaherran lisäksi. Nykyäänhän rahastajaneitejä ei enää ole missään yhtään kappaletta eikä myöskään kuorma-autoissa apumiehiä, joiden tehtävänä ennen oli hakea ämpärillä ojasta vettä syyläriin, jos auto alkoi keittää. Maassamme ei olisi työttömyyttä, jos linja-auton rahastajia ja kuorma-auton apumiehiä vielä olisi.
 
Kuva on vuodelta 1954. Kärkkäälään lienee juuri valmistunut tie, joka on yhdistänyt kylän sivistyneeseen maailmaan. Kuvan miehenpuolta en tunne, mutta tunteeko hänet joku muu? Erikoista kuvan linjurissa on se, että sen otsikossa lukee harhaanjohtavasti  AIRAKSELA-LEPPÄVIRTA, vaikka mielestäni siinä tulisi seisoa, että KARTTULA-SUONENJOKI.
 
Muistan, että varhaislapsuudessani 60-luvun alussa uudemman kaluston ollessa huollossa, saattoi ajossa olla tuollainen pitkänokkainen piili. Nimittäin harrastin innokkaasti linja-autojen bongausta. Erityisen jännittävää oli tarkkailla sitä, että kumpi auto, Karttulan vai Suonenjoen suunnasta tuleva, saapuu ensiksi kotini ikkunasta näkyvälle kohtauspaikalle. Nykyäänhän lapset ja varhaisnuoret kaipaavat suurempia elämyksiä. Kärkkäälän tie oli siihen aikaan niin kapea, että linja-autojen kohtaaminen oli suunniteltava huolella. Muistelen, että Karttulan auto voitti tämän jännittävän kisan useimmiten.
 


Jalkapallon linja-autotaktiikka
17.04.2015, 19:42
 
Lapsuudessani Italian jalkapallomaajoukkue kehitti erittäin puolustusvoittoisen catenaccio-taktiikan, jonka avulla se pelasi menestyksellisiä, mutta erittäin pitkästyttäviä otteluita kansainvälisillä pelikentillä. Suomen maajoukkue on kehittänyt myös oman kansainvälisen pelityylin.
 
Maajoukkueemme kunnostautui vierasottelussaan Espanjaa vastaan ja taisteli silloin tasapelin kehittämänsä ns. linja-autotaktiikan avulla. Siinä pelitavassa linja-autollinen pelaajia ryhmittyi pelin alussa pelkästään puolustamaan omaa maalia. Hyökkäämään jätettiin vain Teemu Pukki, joka onnistuikin tekemään Suomen tasoitusmaalin.
 
Kups paljasti viime pelissään Lahtea vastaan, että se on kehittänyt talven aikana omanlaisensa linja-autotaktiikan. Tosin Kupsin linja-autotaktiikka on hyökkäysvoittoinen. Eli linja-autolastillinen harvinaisen isoja ja karvaisia miehiä ryhmittäytyy erikoistilanteissa, varsinkin kulmapotkuja annettaessa, vastustajan maaliviivan tuntumaan ja sitten Miikka Ilo, joka on suhteellisen lyhyt, eli vain 190-senttinen, antaa kovan ja tarkan keskityksen ihan maalin eteen. Ainakin Lahden pömpelin edustalle syntyi monta kaaosta tällä taktiikalla ja yhdestä niistä tehtiin myös maali.
 
Talven aikana Kups on ympäri maailmaa hankkinut harvinaisen isokokoisia pelaajia. Laskeskelin, että joukkueessa on nyt kuusi vähintäin 190-senttistä miestä, eli sillä porukalla pärjäisi myös koripallokentillä. Vaikuttaa siltä, että perinteinen lyhytkasvuisten savolaisnuorukaisten harrastama kaunis, mutta tehoton lyhytsyöttöpeli on jäänyt historiaan.


Hypotermia
16.04.2015, 18:00
 
Keskuskentän Aurinkokatsomon nimi osoittautui öylönnä pahasti harhaanjohtavaksi. Jalkapallohulluus oli lähellä vaatia ensimmäisen kuolon uhrin. Nimittäin Kups ja Fc Lahti kohtasivat eilen Suomen Cupin ottelussa arktisella Kuopion Keskuskentällä. Vaatetin itseni mielestäni jopa liiankin hyvin peliin lähtiessäni, mutta niin siinä kävi, että ensimmäisen puoliajan jälkeen en meinannut päästä jaloilleni, sillä hypotermia oli edennyt huomaamatta hyvin pitkälle. Uskon nyt, että paleltumiskuolema on helppo, kuten asiantuntijat väittävät. Pitkään mietin, että koska ylösnouseminen tuntui vaikealta, että jään sijalleni myös toisen puoliajan ajaksi.
 
Onneksi en jäänyt, sillä aamulla kaupungin puhtaanapitolaitoksen miehet olisivat löytäneet jäätyneen yksinäisen miehen kyhjöttämässä Aurinkokatsomon parhaimmalla istumapaikalla. Tiedän eräiden yli-innokkaiden pilkkimiesten löytyneen jäätyneinä avantojensa viereltä ja luulen tietäväni niiden tapausten taustat. Jos huonosti olisi käynyt, työpaikan pojat kuitenkin vakuuttivat, että he olisivat varmasti käyneet ruuvaamassa pronssilaatan innokkaan jalkapalloenthusiasticin muistolle.
 
Olen perirehellinen mies ja olen siitä ominaisuudesta saanut kärsiä elämässäni kohtuuttomasti, mutta nyt lipesin sen verran periaatteistani, että raahauduin puolikuolleena pääkatsomon muovituolille, jossa kanssaihmiset minut sulattivat lämmöllään. Järjestyksenvalvojat ymmärsivät tilanteen eivätkä tulleet pilettiä kyselemään. Mainittakoon, että pääkatsomolippu talviseen Suomen Cupin neljännesvälierän otteluun maksaa 20 €, Aurinkokatsomoon 15 €, mutta Kalpan huippuluokan jääkiekkopeleihin pääsi 12 €:lla.
 
Mutta tärkeintä on, että Kups voitti tiukan väännön jälkeen 2 - 1 viime kauden pronssimitalistit. Viikko sitten kaatui Suomen cupissa hopeamitalistit, eli SJK, samoin lukemin. Lupaavalta näyttää. Banzai!


Vaalitaistelun välineitä
15.04.2015, 17:17
 
Olen nyt onnellinen kuusen omistaja. Suonenjokelaistaustaisen kansanedustaja Markku Rossin tukijoukot jakoivat torilla kuusen taimia ohikulkijoille ja hyödynsin tarjousta. Kuusen taimien jakaminen on ihan hyvää vaali- ja ilmastonsuojelutyötä. Jotenkin kuusen taimi myös symboloi perinteistä maalaisliittolaisuutta osuvalla tavalla.Kuusen taimet on varmaankin kasvatettu Rossin itsensä tiluksilla, joten ne eivät maksa ehdokkaalle kovin hirmuisesti.
 
Aion istuttaa saamani taimen pihalleni ja viettää eläkepäiviäni sen varjossa, kunhan se saavuttaa tukkipuun mitat. Pitää muistaa, että ilmaston uskotaan yleisesti  lämpenevän ja kesäpäivät voivat olla vanhalle miehelle tulevaisuudessa tukalan kuumia, joten varjopuuta tarvitaan tontillani.
 
Kuusen taimi on vielä aika sovinnainen vaalitaistelun väline. Epäilen, ettei näiden vaalien klikatuin ehdokas, eli Lapin mies Hansu Harjunharja, tule tyytymään pelkästään sovinnaisten kuusen taimien jakamiseen kannattajajoukoilleen. Luin nimittäin netistä, että hänet on jo edellisten eduskuntavaalien alla tuomittu oikeudessa huumeiden kasvatuksesta. Hansu saattaisi hyvinkin jakaa potentiaalisille äänestäjilleen huumetupakan taimia. En edes usko, että sellainen vaalityö vähentäisi miehen joukkokannatusta, vaan pikemminkin päinvastoin.


Pienpuolueita suojeltava
14.04.2015, 17:51
 
Eilinen pienpuolueiden vaaliväittely oli ihan hyvää tv-viihdettä, sillä tahaton komiikka on huumorin paras vaikkakin vaikein muoto, vaikkakin pienpuolueiden puheenjohtajilta puuttuu samanlainen karisma ja sanavalmius kuin vaikkapa Juha Sipilältä tai Antti Rinteeltä. Mutta toisaalta raskaansarjan puolueiden mittelöt ovat useimmiten pelkkää pitkästyttävää nuhjaamista, mutta vastaavasti pienpuolueiden väittelyt ovat tapahtuma rikkaampia.
 
Jos nyt hakemalla haetaan puutteita eilisestä mittelöstä, niin puutteena oli, että Luonnonlain puolueen, Eläkeläispuolueen ja Ekologisen puolueen edustajat puuttuivat tällä kertaa tapahtumapaikalta. Ilmeisesti ne ovat lopettaneet toimintansa ja se on sääli. Mielestäni valtiovallan tulisi luonnon monimuotoisuuden nimissä turvata pienpuolueiden säilyminen.
 
Muistanpa, että joissain edellisissä vaaleissa transendentisen mietiskelyn harrastajat järjestäytyivät Luonnon laki-nimiseksi puolueeksi. Puolueen kuningasajatus joissain vaaleissa oli, että maamme pitkäaikaistyöttömistä koulutetaan työllistämistuella 7000 joogalentäjää, jotka mietiskelyllään saattavat maamme asiat reilaan.
 
Muistelen, ettei joogalentäjiä ollut silloin tarkoitus käyttää maamme ilmapuolustustehtäviin, johon heidän kykyjään tänään kipeästi  tarvittaisiin. En tiedä, miten joogalentäjät käytännössä olisivat maamme asiat reilaan saattaneet, mutta oletan, että se olisi voinut tapahtua jonkinlaisen maailmankaikkeuden kosmisen rakkauden energian avulla.  
 
Eläkeläisten puolueen edustajana oli monissa keskusteluissa pikkuisen yksitotisen oloinen, mutta jämäkkä eläkkeellä oleva vahtimestari, joka ei ilmeisesti kyennyt vakuuttamaan äänestäjiä, koska hänen joukkokannatuksensa jäi  valtakunnallisissa vaaleissa noin 10 - 20 ääneen Helsingin vaalipiirissä. Muistelen, ettei evp vahtimestarin yhteiskunnallinen tietämys vakuuttanut minuakaan.
 
Ekologisen puolueen edustaja vaati paluuta höyrymoottoreihin, koska höyrymoottoreiden aikaan maamme kulttuurin taso oli korkein. Itse en ole höyrykoneiden ekologisuudesta ihan vakuuttunut, mutta kauniita ja mielenkiintoisia laitteita ne sen sijaan ovat ja sitä paitsi höyryveturit olisivat nykyisiä Pendolinoja luotettavampia. Olen myös kerran ollut höyrylaivan kyydissä ja sen kulku oli jotenkin miellyttävän pehmeää.

 

 

 

Rommia ja viskiä
13.04.2015, 19:44
 

Kuopion vaalitorilla suurimman joukkokannatuksen saavuttivat Piraattipuolueen edustajat, jotka jakoivat äänestäjille ilmaista rommia ja viskiä. Itsekin rohkenin mankua jompaakumpaa. En tiedä kumpaa sain, koska kumpaakan päihdettä en ole ennen suuhuni laittanut. Hyvää ja makiaa oli ja jos minusta tulee alkoholisti, niin se on täysin Piraattipuolueen ansiota.
 
Rohkenin pojilta pyytää myös huumetupakkaa, koska en ole sellaista pössäytellyt tai edes nähnyt, mutta sitä minulle ei tarjottu, vaikka olisin kyllä luvannut antaa Piraattipuolueelle ainoan ääneni yhtä huumetupakkaa vastaan. Edes Piraattipuolueen kansanedustajaehdokas Harjunharjan Ylen sivuilta löytyvä  huumevastainen vaalivideo, jossa kerrotaan kannabiksen vaaroista mainitsemalla, että kansanedustajaehdokkaan lemmikkigerbiili oli kuollut nimenomaan kannabiksen yliannostukseen, ei olisi estänyt minua pössäyttelemästä.
 
Sellaisen vinkin Piraattipuolueen pojille annoin, että seuraavalla kerralla voisi ilmaisen viskin ja rommin lisäksi heidän vaaliteltassaan soida reipas haitari musiikki, jonka tahdissa kuopiolaisille vanhastaan tuttu alastomuustaiteilija miss Maria voisi harrastaa taidemuotoaan. Hänhän viettänee lähiaikoina merkkivuosia, eli 50-vuotistaiteilijajuhlaa, koska hän aloitti näytöksensä Kuopion markkinoilla iloisella 1960-luvulla.


Speden patsas
13.04.2015, 18:14
 
Pertti Pasasen syntymästä tuli juuri kuluneeksi 85 vuotta, ja niinpä Kuopio, maamme johtava laattakaupunki, kiinnitti muistolaatan Speden lapsuuden kodin lähelle. Lisäksi merkkipäivän kunniaksi Kuvakukossa professori Veijo Hietala puhui Pasasen merkityksestä maamme kulttuurihistoriassa. Lopuksi näytettiin maamme elokuvahistorian katsotuin elokuva Uuno Turhapuro armeijan leivissä.
 
Kuvakukon aulassa oli myös nähtävillä yllä olevan Spede Pasasen patsas, joka olisi hyvä saada torille Veljmiehen seuraksi. Tosin kuvan patsas on paperimassaa, joten se ei kestä sääolosuhteita, ellei sen ympärille rakenneta jonkinlaista hallia; Kuopiohan on myös maamme johtava hallikaupunki. Muistelen, että torille suunnitellaan jonkinlaista pilkkihallia, mutta se hanke on kohdannut vaikeuksia, koska sitä vastustetaan eläinsuojelullisin syin, kuten varmaan oikein onkin.
 
En pitäisi kulttuuriskandaalina vaikka Speden patsas korvaisi Veljmiehen. Veljmies lienee maailman rumin taideteos ja siihen taiteilija on ehkä tietoisesti pyrkinytkin. Savon Sanomien mukaan lääketieteen professori Martti Hämäläinen on keksinyt selityksen Veljmiehen erikoiselle ulkomuodolle. Taiteilijan mallina on ollut sairas lapsi. Diagnoosina on myksödeema eli limapöhötauti, joka on peittänyt hänen lihastensa kauneuden turvotuksen alle ja painanut pojan kasvoihin idiotismiin viittaavan piirteen. Tämä on helpottava tieto, sillä olen kuvitellut, että Veljmiehellä on pyritty ilmentämään tyypillistä savolaisnuorukaista.
 
Toisaalta en yhtään ihmettelisi vaikka suonenjokelainen ja melkein kärkkääläinen kuvanveistäjä Heikki Konttinen olisi pelkästään pyrkinyt realismiin, ja eihän se ole taiteilijan syy ja minkäs hän mahtoi sille, että keskiverto savolainen mies näyttää juuri sellaiselta; mulkosilmät, pottunenä, iso pää, lyhyet jalat kuten myös muutkin ulkonevat ruumiin osat.
 
Mutta eipä ole kehumista tuossa Tallinnankaan Veljmiehessä, jota joskus ihmettelin - korostan sitä, että muutakin on tullut kierrettyä kuin tahkoa. Tosin pelit ja vehkeet näyttävät olevan Tallinnan  Veljmiehellä kaikin puolin suuremmat kuin Kuopion virkaveljellä. Se on ihan perusteltua, koska onhan Tallinna muutenkin kalakukkokaapuntia isompi eli äekeempi, kuten Savossa kauniisti sanotaan.
 


Korpraali Möttönen
11.04.2015, 19:07
 
Tuo eilen mainittu Einari Ketola esitti Jatkosota-aikaan korpraali Möttöstä sillä menestyksellä, että hänellä oli vaikeuksia sodanjälkeisessä Suomessa. Kansaneläkkeenkin hän sai 70-luvulla vasta sen jälkeen, kun itse presidentti Kekkonen puuttui henkilökohtaisesti asiaan. Ketolaa pidettiin pahimman luokan sotapropagandistina ja neuvostovastaisuuden ruumiillistumana. Neuvostovastaisuus oli silloin yhtä paha synti kuin rasismi nykyään. Neuvostovastaisuus on nykyään hyväksytympää ja niinpä se on nostamassa päätään varsinkin Venäjän naapurimaissa, mutta jossain määrin myös Venäjällä.
 
Ketolan ongelmat eivät  luultavasti johtuneet siitä, että hän olisi ollut pahin sotapropagandisti, vaan siitä, että häntä pidettiin luokkapetturina. Ketolan isä ammuttiin koston keväänä 1918, jossain Lappeenrannan suunnalla punikkina. Sotasurmien sivulta löytyykin yksi ammuttu Frestadius, jota nimeä Ketolat silloin käyttivät. Saattoi hyvinkin olla, että hän oli yksi niistä 47:stä Rutolan sahan työmiehistä, jotka vallan tuomiolauselman mukaan ammuttiin opiksi ja ojennukseksi muille.
 
Tosin korostetaan sitä, että kaikkia sahan miehiä ei tapettu, sillä yksi nousi päästä läpiammuttuna seuraavana päivänä haudastaan eikä häntä voitu enää toista kertaa mestata, koska kirjanpito olisi seonnut. Rutolan sahan tapauksesta on Heikki Hietamies kertonut ansiokkaassa kirjassaan Naisten talvi.
 
Humoristi Ketolan isän nimi löytyy vuoden -18 tapettujen virallisesta luettelosta, mutta humoristi Helismaan isän puuseppä Vihtori Heleniuksen nimeä en löytänyt. Hänet ammuttiin kapinan aikaan Helsingissä kadulle muuten vain, vaikka hän ei osallistunut mitenkään sotatoimiin. Ilmeisesti Sotasurmat-arkistosta puuttuu vielä monta nimeä, vaikka lähes 40.000 nimeä siellä onkin.
 
Vaikka Einari Ketola olikin syntyjään Karjalan poika, niin ainakin tässä Möttös-näytteessä
http://www.elonet.fi/fi/elokuva/161090
hän puhuu niin täydellistä savoa, että miehen on täytynyt pitkään asua Savon suunnalla. Mainittakoon lopuksi, että Möttösen kolmospojista, joiden nimet olivat vahvasti maanpuolustushenkiset Into, Taisto ja Voitto, Taistoa esitti  Jorma Limmonen, joka voitti Roomassa nyrkkeilyssä olympiapronssin.


Helismaa ja asuntopolitiikka
10.04.2015, 20:50
 
Reino Helismaa on levyttänyt reilut 50 vuotta sitten alla olevasta linkistä löytyvän voimakkaasti yhteiskunnallisesti kantaa ottavan asuntopoliittisen kappaleen, joka on edelleenkin ajankohtainen. Tämä poliittisen laululiikkeen ilmetty helmi on nimeltään Asuntopula Helsingissä:
https://www.youtube.com/watch?v=Uw3vcGoF5Io
 
Aiemmin kupletti on levytetty nimellä Kulkuripoika Helsingissä ja paras versio on Einari Ketolan. Hän lauloi niin puhtaan kauniilla savolaisella aksentilla, että Ketolan on täytynyt viettää lapsuutensa Savossa, vaikka hänen syntymäpaikakseen on merkitty Impilahti. Ketola onkin Karjalan poikia, kuten kolme muutakin savolaisena pidettyä karjalaista viihdetaiteilijaa, eli Esa Pakarinen, Eino Kettunen ja Jaakko Teppo. Eino Kettusen Ievan polokka näyttää netissä kilpailevan Sibeliuksen Finlandian kanssa eniten soitetun suomalaisen sävellyksen tittelistä. Siitä löytyy tällainenkin versio:
https://www.youtube.com/watch?v=MMUbrOjABWM
 
Luulin aiemmin, että Kulkuripoika Helsingissä olisi ollut kuopiolaisen Tatu Pekkarisen kynästä lähtöisin, mutta niin ei olekaan. Sanat vanhaan kansansävelmään on tehnyt vaasalainen Antti H. Einola. Laulun lopussa mainitaan, että tuli rouvan mukana se kalikkamies, joka mullekin, eli siis asunnottomalle kulkuripojalla, kortteerin ties", ja tämä lause ei kuullosta ollenkaan pohjalaiselta, vaan se kuulostaa vahvasti savolaiselta, sillä luulen, että vain Savossa poliisia kutsutaan kalikkamieheksi, joka on ihan osuva nimitys.
 
 


Helismaan vaalipuhe
10.04.2015, 20:50
 
Reino Helismaa oli erittäin vakava mies ja niinpä hän oli suuri humoristi. Harmi, että hän on jo poistunut keskuudestamme. Hänessä olisi ollut ainesta vaikkapa vakavasti otettavaksi pääministeriksi nykyisen humoristin sijaan; ainakin mikäli yhtään on uskominen hänen äänittämäänsä juhlapuhetta Suomen kansalle ja miksi ei olisi uskominen.
 
Helismaakin liittyy läheisesti Kuopioon. Nimittäin Tapio Rautavaa kertoi muistelmissaan, kuinka hän yhdessä Helismaan kanssa käveli Kuopion asemalta torille päin pienoista ylämäkeä. Helismaa hengästyi pahasti ja Rautavaara kysyi kaveriltaan, jonka tiesi juuri käyneen lääkärissä, että mitä se tohtori oikein kertoi. Helismaan mukaan lääkäri oli sanonut, että syökää, juokaa, naikaa, vuosi aikaa.
 
Helismaan vakavamielinen juhlapuhe Suomen kansalle löytyy tästä linkistä:
https://www.youtube.com/watch?v=r-WJ69MfXyY

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti