torstai 4. kesäkuuta 2015


 

 
Vaihtoehtoinen jääkausitutkija
03.06.2015, 18:32
 

Ikiliikkujan tavoin jääkausi-ilmiö on innoittanut monia lahjakkaita itseoppineita luonnontieteilijöitä, ja heistä yksi mielenkiintoisimmista on Keijo Parkkunen allekirjoittaneen ja Pauli Nevalan ohella. Kaikkitietävä ja kaukaa viisas Wikipedia kertoo miehestä seuraavaa:
 
Keijo Parkkunen (s. 1927) on turkulainen itseoppinut harrastajatutkija ja näennäistieteilijä, joka on kiistänyt jääkausien olemassaolon muun muassa vuonna 1984 ilmestyneessä teoksessaan Sadan vuoden harha-askel.[1] Parkkusen mukaan avaruudesta valtavalla nopeudella syöksyneet vesimassat muovasivat monet jääkauden jäljiksi tulkitut muodostumat, kuten pirunpellot, hiidenkirnut ja silokalliot, sekä aiheuttivat vedenpaisumuksen.[2][3]. Aiemmin vesi olisi Parkkusen mukaan kiertänyt maapalloa kehänä, joka olisi suojellut maan pintaa kosmiselta säteilyltä. Tämä selittäisi myös Vanhan testamentin ihmisten pitkät, usean sadan vuoden elinajat. Arvostelijoiden mielestä Parkkusen väitteet jääkauden mahdottomuudesta ovat enimmäkseen tieteellisesti kestämättömiä ja perustuvat pääosin puutteelliseen ja vanhentuneeseen tietämykseen[4].
 
Parkkunen on tyhjennellyt hiidenkirnuja niitä täyttäneistä aineksista todistaakseen käsityksensä niiden synnystä. Hiidenkirnujen synty on hänen mielestään vaatinut suuren kuumuuden ja paineen. Parkkusen mukaan hiidenkirnut syntyivät avaruudesta syöksyneiden, sähköisesti varautuneiden pyörivien vesipatsaiden poraamina.[2]
 
Parkkunen rakensi maaliskuussa 1981 Pyhätunturin laelle jääkuutioista pyramidin tarkoituksenaan todistaa, ettei tunturin laella oleva jää sula Lapin lyhyen kesän aikana. Jääkuutiot sulivat kuitenkin jo heinäkuussa, kaksi kuukautta lumien jälkeen. Parkkunen katsoi jään hitaan sulamisen joka tapauksessa todistavan, ettei jääkauden pientä jääpyramidia paljon suurempi mannerjäätikkö olisi voinut sulaa Lapin leveysasteilla. 70 kuutiometrin kokoisen pyramidin säilyminen juhannuksen yli oli hänen mielestään positiivinen tulos[5].
 
Vuonna 1982 Parkkunen sai sakot Turun Runosmäen pirunpellon tutkimisesta kaivinkoneella, koska kyse oli kaupungin alueella olevasta maisemanähtävyydestä. Parkkunen oli aikonut osoittaa pirunpellon olevan tosiasiassa valtava hiidenkirnu, jollaisen syntyä jääkausiteoria ei pystyisi selittämään.[6]
 
Parkkusen aloitteesta tyhjennettiin vuonna 1997 Etelä-Pohjanmaalla Jalasjärven Ylivallin kylässä sijaitseva 14 metrin läpimittainen, 23 metriä syvä Pirunpesä.[3] Tyhjennys toteutettiin yhdessä Spede Pasasen ja Jalasjärven kunnan kanssa. Pirunpesä on geologien tutkimuksissa todettu todennäköisesti jääkautta edeltäväksi rapaumaonkaloksi.[7].
Helmikuussa 2008 Vakka-Suomen käräjäoikeus tuomitsi 81-vuotiaan Parkkusen sakkoihin Mietoisten Mannuistenvuoren hiidenkirnun merkitsemisestä maalilla. Parkkusen tarkoitus oli ollut opastaa siten aiheesta kiinnostuneita paikalle.[1] Parkkunen ei maksanut sakkoja, jotka muunnettiin lopulta neljän päivän vankilatuomioksi.[8] Parkkunen valmisteli kevättalvella 2010 teoksestaan kolmatta, uudistettua painosta[9].

Miten Salpausselät syntyivät?
02.06.2015, 17:54
 
Joskus, vaikkakin onneksi aika harvoin, tuntuu siltä, ettei järkeni riitä. Muistan selvästi, miten kansakoulussa opetettiin, että Salpausselät syntyivät, koska eteenpäin tunkenut pari kilometriä paksu jäämassa työnsi maa-ainesta edellään. Jään alkaessa sulaa tuli välillä kylmempiä jaksoja jolloin jää pikkuisen eteni ja siinä yhteydessä syntyi harjuja, jollaisia Salpausselätkin ovat.
 
Kypsemmällä iällä Volvo Markkanen, joka myös on yksi Aapelin peräänkuuluttamista todella viisaista miehistä, kertoi tv-ohjelmassa pikkutytölleen, että Salpausselät syntyivät, koska jään sulaessa sulamisvedet kuljettivat maa-ainesta jään reunalle. Välillä jäänreuna jäi ilmaston tilapäisen kylmenemisen vuoksi pitkäksi aikaa paikoilleen ja siihen syntyi harju. Sekin on ihan hyvä ja kannatettava teoria.
 
Nyt Jukka Isomäki kertookin kirjassaan, että Salpausselät syntyivät aikana, jolloin jäät sulivat hirmuisella nopeudella aiheuttaen hirmuisia virtauksia. En enää tiedä, ketä uskoa.  Sen verran asiasta kuitenkin ymmärrän, että ymmärrän ottamasta asiaan kantaa ja jään seuraamaan, mitä mieltä alikersantti Lahtisen mainitsema kapitalistinen tiedemies, joka on jo myöntänyt, että hiiltä se ihminen on ja muita aineita, on asiasta.

Jääkausi
02.06.2015, 16:19
 
Muistanpa, miten parikymmentä vuotta sitten matkustin Etelä-Pohjanmaalle ostamaan Pauli Nevalan runokasettia. Sitä en onnistunut ostamaan, koska se oli myyty loppuun Pohjanmaalta. Sen sijaan Lapuan matkahuollon baarissa luin Ilkasta, että alunperin keihäänheittäjänä kunnostautunut ja sittemmin runoilijaksi ryhtynyt Nevala, oli tekemässä uutta aluevaltausta ja oli ryhtynyt tutkimaan jääkauden syntyä.
 
 
Jääkaudessa onkin paljon pohdittavaa ihmisille, joilla on siihen mahdollisuutta ja kykyä.  Nevala oli talven aikana lukenut Teuvan kunnankirjaston kaikki geologian kirjat ja tullut lopputulemaan, jonka mukaan vallalla oleva jääkausiteoria oli virheellinen. Hän oli kumoamassa ja korvaamassa sitä uudella ja paremmalla teorialla tieteellisessä teoksessaan, jonka työnimenä oli "Pitkäkorvien aika". Harmi, ettei tämä tieteen maailmaa varmasti suuresti kohahduttava tutkimus ole vieläkään ilmestynyt.
 
 
Sen sijaan tietokirjailija Risto Isomäki on julkaissut teoksen "Miten Salpausselät syntyivät" ja hän on mielestäni onnistunut kumoamaan meille koulussa opetetun teorian jääkaudesta ja varsinkin Salpausselkien synnystä. Mielestäni tietokirjailija Risto Isomäki on se pakinoitsija Aapelin peräänkuuluttama todella viisas mies. Uskon, että Isomäki on Kuopion seuraavilla tietokirjapäivillä kertomassa teoriastaan ja toivon, että vastaväittäjäksi saadaan Pauli Nevala, jonka Pitkäkorvien aika on silloin hyvinkin saatu painokuntoon.

Ukraina - rajamaa
31.05.2015, 19:34
 
Anna-Lena Laurenin ja Peter Lodeniuksen kirja Ukraina - rajamaa, on erinomaisen hyvä, mielenkiintoinen ja ajankohtainen kirja. Jos nyt hakemalla haetaan jotain huomautettavaa, niin pikkuisen epäilyttävältä tuntuu se, kun Lauren kertoo, miten separatistit ampuivat matkustajakoneen alas Buk-ilmatorjuntatykillä taikka miten jostain syystä Tsetseeniksi kutsuttu kapinallisupseerin työpöydän reunalla oli kaksi kranaatinheitintä. 
 
Helposti tuollaiset pikkulapsukset synnyttävät epäilyjä muidenkin tietojen suhteen. Itseäni ainakin epäilyttää se kirjasta luettu, että vuosi sitten tehdyssä mielipidekyselyssä 70 prosenttia itäukrainalaisista olisi ollut EU:n liittymisen kannalla. EU:n liittyminen olisi ollut melkoisen kova paikka Itä-Ukrainan Venäjälle suuntautuneelle teollisuudelle; saattaisi hyvinkin olla, etteivät sikäläisten tehtaiden panssarivaunuille, lentokoneilla tai helikoptereilla olisi Lännessä kysyntää.
 
Samaisen mielipidekyselyn mukaan yli puolet itäukrainalaisista halusi vielä vuosi sitten pysyä ukrainalaisina. Se voi hyvinkin pitää paikkansa. Laskujeni mukaan tällä hetkellä viidestä miljoonasta itäukrainalaisesta jo kaksi miljoonaa on paennut muualle, ja olisi mielenkiintoista tietää, millä mielellä jäljelle jääneet ovat kansallisuus kysymyksestä. Jotenkin tuntuu siltä, ettei konkurssiin menossa oleva Ukraina eikä konkurssiin menossa oleva Venäjä halua sodassa särjettyä aluetta riesakseen. 
 
Tai ehkäpä mielikuvani toivottomaan jamaan ajetusta Itä-Ukrainasta on väärä, koska ainakin rautalampilainen Matti Rossi on julkonut kirjan nimeltään Raunioista nousee Donbas. Ja dosentti Bäckmanin blogillakin nähdään paljon myönteistä Itä-Ukrainan nykyisessä tilanteessa. 

Maailmanpolitiikka on osa jalkapalloilua
30.05.2015, 17:23
 
Yhä entistäkin enenevämmässä määrin arvostan rehtiä työläisjalkapalloilua. Jotain pientä hämäräbisnestä tosin taisi olla sekä Kuopion Elon että Porin Pallotovereiden, joka myöhemmin muutti nimensä Jazziksi, touhuissa, mutta se ei ollut mitään sen rinnalla, mihin kansainväliset porvarijalkapalloilijat näyttävät pystyvä. Edes  yhteenlaskettuna Kuopion ja Porin työläisjalkapalloiluseurojen johtomiesten pidätykset taloussotkuja tutkittaessa eivät yllä Fifan johtomiesten pidätysten tasolle.
 
Rahamiesten hallinnassa oleva kansainvälinen jalkapalloliitto vaikuttaa nimittäin olevan lähinnä ammatti- ja taparikollisjärjestö. Itsekin huomasin ihmeekseni kannattavani järjestön tulevaksi johtajaksi jordanialaista prinssiä, jonka moni uskoi puhdistavan jalkapalloilun maineen, vaikka itse en olekaan muuten kovin kuningasmielinen. Riittävän moni ei kuitenkaan uskonut rehdin jordanialaisprinssin kykyihin, ja niinpä kypsään 79 vuoden ikään ehtinyt Sepp Blattner sai jatkaa järjestön johdossa, koska häntä ei tiettävästi vielä ole vangittu. Ilmeisesti oli niin, että kaikki muut kokeneet johtajakandidaatit olivat jo poliisin pahnoilla.
 
Epäilen, että vuoden 2018 Venäjän kisat ovat vaarassa. Ukrainan rospuuttokausi alkaa olla ohi ja panssarit taas möyrivät maan rajoilla. Saattaa olla, että kaikkein tehokkain Lännen vastatoimi tulee olemaan se, että jalkapallon MM-kisoja boikotoidaan Ukrainan tilanteen vuoksi. Putinkin esiintyi eilen telkkariuutisissa siihen malliin, että mies on tosissaan huolissaan jalkapallokisojen onnistumisesta. Se saattaisi olla hänelle melkoinen arvovaltatappio, jota on vaikea selittää kansalle. Luulen, että Putin halusi panssarivaunuajeluillaan viestittää Lännelle, että jos ette tulee pelaamaan meidän kanssa, me hyökätään teidän kimppuun.
 
Samassa uutislähetyksessä kerrottiin, että Venäjä haluaa kiihkeästi avata rajanylityspaikan Parikkalaan. Heti uutisen jälkeen näytettiin venäläisiä panssareita ja raketinheittimiä Ukrainassa. Se saattoi olla sitä paljonpuhuttua ropakantaa uutistoimituksen  puolelta.
 
 
 
 
 
 
Nokkavarpunen
29.05.2015, 18:23
 

Eilen kuopiolaiset luonnonharrastajat järjestivät Kuopin isolla hautausmaalla lintu- ja kukkaretken.Heti astuessani Kuopion hautausmaan portista pisti nokkavarpunen silmääni. Se on mielestäni yksi maamme kauneimmista siivellisistä pikkunisäkäsystävistämme. Nokkavarpusia oli kaksi kappaletta, joten oletan, että syksyllä tätä maassamme suhteellisen harvinaista eliölajia esiintyy Kuopiossa runsaasti.
 
Wikipedian mukaan nokkavarpunen pesii Euroopassa ja Aasiassa. Aasian linnut talvehtivat etelässä. Suomessa pesii vähälukuisena eteläisimmässä Suomessa, pesimäkantamme lienee noin 350 paria. Laji on runsastunut voimakkaasti 2000-luvulla, ja pesiviä pareja saattaa olla jo yli tuhat. Suomalaiset nokkavarpuset ovat pääasiassa muuttolintuja, jotka talvehtivat Keski-Euroopassa. Joitakin yksilöitä talvehtii lintulautojen turvin. Välillä talvisin nähdään jopa kymmenien yksilöiden suurparvia.
 
Muistanpa miten kymmenisen vuotta sitten kyseinen eliölaji ensimmäisen kerran pisti silmääni.  Uukuniemellä talvehti niitä silloin kokonainen lauma. Liuhan Liisan ikkunaankin törmäsi yksi kohtalokkain seurauksin. Harmittaa, etten älynnyt lähettää sitä täytettäväksi. Heinolan lintutarhan kokoelmiin olisin sen hyvinkin voinut myydä. Ja kovalla rahalla..

Alas siisteys!
28.05.2015, 19:07
 
Luonnonsuojelija-lehden haastattelussa allergiatutkija emeritusprofessori Tari Haahtela kertoo, että suomalaislasten ja rajan toisella puolen asuvien venäläislasten allergioita on tutkittu 2000-luvun alusta lähtien. Tulokset hämmästyttävät: siinä missä joka neljäs suomalaislapsi on herkistynyt koivun siitepölylle, Venäjän puolella luku on kahden prosentin luokkaa.
 
Haahtelan mukaan tulosta selittävät mikrobiston erot. "Venäjällä juomavedestä löytyi kymmeniätuhansia kertoja enemmän mikrobeja kuin Suomen puolella. Sama ero näkyi kodeista otetuissa pölynäytteissä."
 
Saattaa hyvinkin olla, ettei meilläkään ensi viikonloppuna imuri karjahtele, sillä olen aina arvostanut tieteellistä tutkimustietoa ja pyrkinyt hyödyntämään sitä elämässäni.

Ilmestyskirjan soturi
27.05.2015, 18:43
 
Suomi alkaa olla täynnä kaikenlaisia kohuhenkilöitä. On yökerhon lattialle lorotellut kohufilosofi Himanen, suuri Venäjän ystävä kohudosentti Backman, Facebookissa naisia vonkaava kohukansanedustaja Kankaanniemi ja tänä aamuna lööpit kertoivat, että Heikki Lampela on hankkinut maamme kohujuristin arvon ja aseman.
 
Lampela on nimittäin tiedotusvälineiden mukaan joutunut lähtemään kesämökiltään yönselkään karkuun väkivaltaiseksi äitynyttä tyttöystäväänsä. Asiasta kuultuna Lampela vakuutti tiedotusvälineille, että  jos kyseistä tyttöystävää vähänkin arvosteli, tämä muuttui villipedoksi, joka muistutti ilmestyskirjan soturia. Minulla oli todistuksessa uskonnosta joskus jopa täysi kymppi, mutta en nyt yhtään muista millainen on ilmestyskirjan soturi. Ilmestyskirjan peto on jotenkin tutumpia otus ja mielestäni ilmestyskirjan peto on suomalaisissa parisuhteissa aika tyypillinen parisuhteen osapuoli. 
 
Mutta niin vain ison ja riskin oloinen kohujuristi joutui poistumaan kesämökiltään yön selkään  ilmestyskirjan soturia karkuun. Pikkuisen on pojasta polvi huonontunut, koska tietääkseni Lampelan vaari, Iso-Valtti ei noin vain lähtenyt karkuun konfliktitilanteita, vaan pisti esimerkiksi puukolla hengiltä kaksi veljestä Hankasalmella, jotka kävivät veitset käsissä hänen kimppuunsa. Iso-Valtti sai siitä seitsemän vuoden tuomion, jota yleisesti pidettiin vääryytenä, koska hänen toimintaansa pidettiin hyväksyttävänä itsepuolustuksena.

Slaavikyykky
26.05.2015, 18:20
 
Joskus valitin sitä, että savolaiset ovat kadottaneet kyköttämisen taidon. Lapsuudessani savolaiset pienviljelijä-metsurit kohdatessaan maastossa, alkoivat kyköttää ja huastelemaan. Aiemmin olen myös väittänyt, että maailman kansoista vain savolaiset ja intiaanit hallitsevat kyköttämisen. 
 
Tämä savolaisia ja intiaaneja yhdistävä asia saattaisi yhdessä molempien kulttuurien hikimaja- eli saunomisharrastuksen kanssa selittää sen, miksi savolaiset ja intiaanit tulivat niin hyvin juttuun keskenään 1600-luvun Pohjois-Amerikan Delawaren erämaissa. Niinpä vieläkin Uudella Mantereella vaikuttaa elinvoimainen intiaanisuku sukunimeltään Sikanen.
 
Vuosikymmeniin en ole kyköttäjiä nähnyt, mutta päivänä muutamana näin satunnaisen kyköttäjän odottamassa liikennevalojen vaihtumista. Ja kun tutkin kyköttämisen historiaa netissä, havaitsin, että kyköttäminen on maailmalla nykyään suoranainen muotioikku. Tosin nykyään sitä ei kutsuta kyköttämiseksi vaan saalvikyykyksi. Maailman toiseksi tunnetuin slaavikyykkääjä on savolaisen pienviljelijä-metsurin näköinen Vladimir Putin, jonka Savon Sanomat väitti olevan alunperin Pulkkisia. Naisten mukaan slaavikyykyssä on aika paljon sitä ihteensä eli seksiä
http://www.iltalehti.fi/fiidifi/2014042318234133_fd.shtml
 
Maailman kuuluisin slaavikyykkääjä on Linda lampenius, joka soitti slaavikyykkyviulua eräässä amerikkalaisessa kuvalehdessä. Ihan koko viulu oli näkyvissä. Asiaan perehtyneiden miehenpuolien mukaan siinäkin kuvassa on paljon seksiä.

Miehitysarmeija
25.05.2015, 18:00
 
Sen lisäksi, että tsaarin armeija jätti Tervon erämaahan 2,5 kilometriä ampumahautaa jätti se jälkensä myös väestön geeniperimään. Tervossa ainakin yksi emäntä synnytti linnoitustöiden jälkimainingeissa vauvan, joka ulkonäöltään poikkesi eduksi perinteisistä kylän pallinaamoista. Se oli hyvä se, koska ennen tiestön kehittymistä, sukurutsa oli suuri ongelma Savon selkosissa ja se ilmiö näkyy vieläkin väestön terveystilastoissa. Itäsuomalaiset ovat paljon rannikon asukkaita sairaampia.
 
Ilmeisesti tsaarin armeijan ja paikallisen väestön välit olivat ihan hyvät. Suonenjoella oli pieni venäläinen varuskunta ja Kuopiossa suuri, varmaankin tuhannen miehen joukko-osasto, mutta en ole kuullut tarinoita siitä, että sotilaat olisivat käyttäytyneet huonosti. Helposti tuollaiset tarinat jäisivät elämään kansanperinteessä, jos jotain mainittavaa olisi sattunut. Isonvihan tapaukset sen sijaan muistetaan 300 vuoden jälkeenkin.
 
Mieleeni on jäänyt piirroskuva kansakoulun historiankirjasta, jossa vuoden 1903 kutsuntalakkojen aikaan, jolloin suomalaiset kieltäytyivät joukolla osallistumasta maanpuolustusharrastukseen ja häiritsivät mielenosoituksilla kutsuntoja, kasakat ruoskivat mieltään osoittavia ihmisiä Senaatin torilla. Se tapaus olikin paha. Veijo Meren mukaan peräti parikymmentä ihmistä loukkaantui. Tosin kaikki loukkaantuneet olivat kasakoita. 
 
Mielenosoittajat kiipesivät ruoskijoita karkuun Tuomiokirkon portaille ja kun ratsastajat yrittivät kiivetä perästä, tarttuivat vahvat miehet hevosia etukavioista ja tönäisivät ne alas portailta. Se touhu kauhistuttaa eläinrakasta ihmistä. Lisäksi varakkaat helsinkiläiset maksoivat pikkupojille siitä, että he kivittivät ratsumiehiä, eli tilanne muistutti viime aikojen Palestiinan tapahtumia.
 
Muistanpa, miten pikkupojasta tuntui ylevältä lukea, kuinka yliopiston miekkailunopettaja pudotti kävelykepillään kasakan satulasta ja eräs toinen yliopistomies löi ahdistelijaansa tikarilla. Nykyään tuollaista pidettäisiin ainakin katuhuliganismina tai jopa terrorismina. Kaiken huippu oli se, että suomalaiset lääkärit kieltäytyivät hoitamasta loukkaantuneita järjestysvallan edustajia.

 

 

 

Vallikangas
24.05.2015, 18:25
 

Hyvin ovat Tervon Vallikankaan linnoitustöiden jäljet vielä 100 vuoden jälkeenkin näkyvissä. Puurakenteet ja piikkilangat ovat tosin siirretty muualle kansantalouden tarpeisiin. Vallikankaalla venäläiset pioneerit ja paikkakunnan työmiehet valmistivat Ensimmäisen maailmansodan aikaan 2,5 kilometriä parin metrin syvyistä ampumahautaa, 17 sirpalesuojaa ja erinäisiä muita ihmisten laajamittaiseen tappamiseen tarvittavia rakennelmia.
 
En halua vähätellä Tervon merkitystä maailmapolitiikassa, mutta Tervon puolustamista varten puolustuslaitteita ei tehty, vaan tarkoitus oli viivästyttää saksalaisten mahdollista hyökkäystä Pietariin. Venäläiset olivat varmistaneet Suomenlahden suunnan rannikkotykistöllä, mutta ovela vihollinen olisi saattanut nousta maihin Pohjanlahdella ja koukata sieltä Pietariin.
 
Ensimmäisen maailmansodan linnoitustyöt, eli erilaisten kuoppien kaivelu ympäri metsiä, työllistivät Suomessa parhaimmillaan 100.000 ihmistä. Ne rakennusprojektit toivat työtä, vaurautta sekä kaikenlaista taloudellista toimeliaisuutta maahamme. Raha kiersi, valtion verotulot lisääntyivät ja köyhäinhoitomenot vähenivät. Ensimmäisen maailmansodan aikaisesta elvytyspolitiikasta voisivat nykypäättäjätkin ottaa oppia, mutta niin ei ole tehty. Saatanan hallitus!
 
Muuten tätini Helmi muisteli, miten hänen lapsuudessaan oli Rasiahonkin katolle kiivennyt koppalakkinen venäläisupseeri kiikarin kanssa varmaankin erilaisia aukkoja katselemaan. Kärkkäälään linnoituksia ei kuitenkaan rakenneltu; tietääkseni lähimmät löytyvät Karttulan Mertalasta. Pitänee joskus vielä käydä katsomassa, löytyykö sieltä jotakin mielenkiintoista. 

Korpisoturin keittokirja
23.05.2015, 18:25
 
Olen luullut, että minulla ainoana maassamme on kirjahyllyssään vuonna 1944 ilmestynyt Korpisoturin keittokirja. Siinä on nimittäin hyviä ruokavinkkejä myös rauhanajan eränkävijälle. Mutta tapani mukaisesti olen ollut väärässä. Face-bookista huomasin, että kirja on skannattu Internetiin, jossa koko kansamme voi sitä hyödyntää poikkeusolojen ruokahuollossa:
 
 
Sellainenkin taka-ajatus minulla on ollut, että jos joskus pääsen eläkkeelle, julkaisen maamme vihoviimeisen kaukopartio romaanin nimeltään Homopartio Homorovitsiin. Se olisi vähän erilainen lahja maamme isille isäinpäiväksi. Siinä kirjassa keskityttäisiin niihin asioihin, jotka tähän asti ovat jääneet sivuosaan tai jopa lasten kenkiin maamme runsaslukuisessa kaukopartiokirjallisuudessa.
 
Homopartio Homorovitsiin kirjassa käsiteltäisiin kaukopartiomiesten estetiikkaa, kosmetiikkaa,  erotiikkaa ja sen aiheuttamia sisäisiä jännitteitä miesryhmässä, mutta myös muotia ja kulinaarisia nautintoja. Kulinaarisia nautintoja suunniteltaessa Korpisoturin keittokirjalla on keskeinen rooli; siitä löytyy reseptejä monenlaisten herkkujen valmistamiseen.
 
 
 
 
 
 

Teuvo ja Toimi - perussuomalais-helluntailainen taistelijapari
22.05.2015, 18:27
 
Arvostukseni kansanedustaja Teuvo "Härski" Hakkaraista kohtaan kasvaa entistäkin enenevämmässä määrin. Nyt on sitten itseni ja toisen suonenjokelaisen, eli Raakel Liekin, lisäksi ilmaantunut kolmas keskeinen mielipidevaikuttajayksilö eli Teuvo Hakkarainen, joka ei tuomitse Toimi Kankaanniemen Facebook-harrastusta. Tämä siitäkin huolimatta, että Kankaanniemi itse kyllä aiemmin paheksui Hakkaraisen valitsemaa elämäntapaa, jota hän varmaanikin piti synnillisenä, vaikka minusta Hakkarainen ei viettänyt synnillistä, vaan mielestäni  hän vietti vain ns. hauskaa elämää.
 
Hakkarainen ei tuomitse vaan pikemminkin vähättelee tapahtunutta. Arvovaltaiselle Seiska-lehdelle antamassaan haastattelussa Hakkarainen toteaa, että Toimi tuskin olisi kovan paikan tullen mennyt viestittelyä pidemmälle ja jatkaa, että kyllä se taitaa niin olla, ettei ole Toimi päässyt kuitenkaan toiminnan asteelle vaan puheeksi on jäänyt.
 
Lopuksi kansanedustaja Hakkarainen uumoilee ilmeisesti maamme naisille tarkoittamassa arviossaan seuraavaa: "Jos olisit Toimin kanssa kammarissa, siellä olisi taatusti hiljaista. Toista se olisi minun kanssani. Minun jälkeeni nainen tietää, että miltä tuntuu oikea mies. Minä työstän aina täysillä, olin sitten sängyssä tai sahalla. Saisi Toimi tulla matkaani viikoksi niin tulisi siitäkin oikea mies", totesi Teuvo siunatuksi lopuksi yleensä luotettavan Seiska-lehden mukaan.

Missiskandaali
22.05.2015, 18:28
 
Missidokumentissa kerrottiin, että vuonna 1960 maallemme ei valittu ollenkaan uutta missiä, vaan edellisen vuoden kaunotar sai jatkaa virassaan. Kilpailun arvovaltainen tuomaristo katsoi, että kilpailun taso oli niin matala, että todellisen missin mitat täyttävää neitokaista ei joukosta voitu valita. Tosin kisalle valittiin kyllä voittaja, mutta Miss Suomen titteliä ei hänelle ulkonäöllisistä syistä voitu suoda. 
 
Tv-dokumentista saattoi päätellä, että tunnelma missikilpailun päättävissä kuningatartanssiaisissa oli lievästikin sanottuna pidättyväinen. Minusta kuitenkin sen vuoden missikanditaatit eivät juurikaan poikenneet aiempien vuosien kilpasiskoistaan. Olen jopa sitä mieltä, että vuoden 1960-kisoissa oli enemmän silmänruokaa kuin nykyään, koska sen ajan kauneusihanteet olivat toisenlaiset. Nainen sai silloin olla huomattavasti nykyistä rintavampi, reitevämpi ja persevämpi. Nyky missejä katsellessa on hyvillään siitä, että tuberkuloosi on jo voitettu kansansairaus maassamme.
 
Minulla on oma teoriani siitä, miksi vuoden 1960 herraraati ei suostunut kruunaamaan uutta missiä, mutta koska lapset ja jopa naiset voivat tätäkin lukea, jätän olettamani kertomatta.

PKN
20.05.2015, 18:20
 
Eilinen ilta meni sitten ihan viihteelle. Sivistyneenä vanhana herrana en yleensä seuraa missikisoja enkä Euroviisuja, mutta illalla napsuttelin telkkaria kyseisten ohjelmien välillä. Samaan aikaan, kun Teemalta tuli dokumentti 60-luvun Miss-Suomi-kilpailuista, näytettiin toisella kanavalla Euroviisujen alkueriä.
 
Onnistuin napsuttelussani niin hyvin, että pystyin näkemään Pertti Kurikan ja kumppaneiden taistelevan jatkopaikasta. Kaikkensa pojat varmasti antoivat isänmaansa kunniaksi, mutta tällä kertaa se ei aivan riittänyt jatkoon, vaan poikamme karsiutuivat jo alkuerävaiheessa, vaikka lehtitietojen mukaan suomalaiset lähtivätkin kisaan vahvoina ennakkosuosikkeina. Iskelmälaulun Em-kisoissa kävi siis yhtä huonosti kuin yleisurheilun Em-kisojen juoksumatkoilla viimeksi.
 
PKN:n teki kuitenkin arvokasta työtä maamme tunnettuisuuden lisäämisessä maailmalla. Tähän asti Tom of Finlandin taide on luonut maailmalla suomalaisista miehistä liian yksipuolisen kuvan, ja niinpä ainakin eräs amerikkalainen homotaiteen ystävä pettyi, kun hän vasiten matkusti maahamme tutustumaan niihin Tom of Finlandin piirrosten esittämiin atleettisiin, vaaleisiin, hoikkiin, pitkiin ja komeisiin miehiin, mutta sellaisia ei sitten löytynytkään mistään. PKN:n pojat osoittavat maailmalle sen, että meiltä löytyy myös muunalainen miestyyppi.
 
Muuten eilisestä missihistoria ohjelmasta opin, että Sirpa Suosmaa osallistui jo vuonna 1963 Miss-Suomi-kilpailuihin, mutta ei menestynyt sillä kertaa. Kuitenkin hän harjoitteli sitkeästi vuoden ja paistoihan se päivä sitten risukasaan vuonna 1964, jolloin hänet kruunattiin maamme kauneimmaksi. Pertti Kurikka ja kumppanit ottakoot tästä esimerkkiä ja yrittäkööt ensi vuonna uudelleen.

 

 

 

Toimi Kankaanniemi presidentiksi
19.05.2015, 17:57
 
Olen pitänyt entistä presidenttiehdokas Toimi Kankaanniemeä vähän ikävänä ja tylsänä lätystelijätyyppinä, mutta näin ei ehkä olekaan reaalitodellisuudessa, vaan viime tietojen mukaan hän on hyvin inhimillinen ja sympaattinen ihminen, joka ei osaa yksin nukkua. Vähän samanlaisena tapauksena pidin jo edesmennyttä SS-miehen oloista valtioneuvos Harri Holkeria, mutta sitten eräässä lentoaseman tv-haastattelussa hänestä paljastui ihan ihmismäisiä piirteitä; tosin myöhemmin paljastui, että Holkeri ei ollut haastateltaessa vain juovuksissa vaan hän oli kännissä kuin käki.
 
Hyvin inhimillisiä tapauksia nuo Keski-Suomen vaalipiirin helluntalais-perussuomalaiskansanedustajat Teuvo Hakkarainen ja Toimi Kankaanniemi. Toinen kärsii juoppouden ja toinen naippouden vaivasta, mutta se on hyvä se, koska kyllä maamme juopoilla ja naipoilla pitää olla edustajansa maamme eduskunnassa, koska kansanedustajien on hyvä olla tasapuolinen otos koko Suomen kansasta. Tosin juoppojen ja naippojen osuus on tällä hetkellä suhteettoman pieni.
 
Muuten tiedotusvälineet ovat antaneet kansanedustaja Kankaanniemen Facebook-viestittelystä täysin väärän kuvan. Olen tutkinut iltapäivälehdistä väitettyjen tekstiviestien sisältöä eivätkä ne ole mitään seksiviestejä, kuten erheellisesti uutisoidaan, vaan Kankaanniemi on lähetellyt paremminkin nussimisviestejä; ainakin entinen kristillisten presidenttiehdokas vakuutti jollekulle naisenpuolelle nussimisen parantavan unenlaatua.  65-vuotiaalla papalla on varmasti elämänkokemusta tästäkin asiasta.
 
Mielestäni perussympaattiselle Toimi Kankaanniemelle on välittömästi perustettava tukiryhmä seuraavia presidentinvaaleja varten. Miehen suhteellisen korkea ikä ei ole mikään este presidentin tehtävien hoitamiselle, koska mies vaikuttaa ikäisekseen hyvin vireältä.

Punakone
18.05.2015, 17:46
 
Putinin vaikeudet näyttävät lisääntyvän entisestään. Eilen Kanada ei vain voittanut, vaan myös nöyryytti Punakonetta oikein kunnolla. Hyvää siinä on se, että enää en harmittele sitä, että Suomi menetti maailmanmestaruuden tuomarivirheiden vuoksi. Huonoa siinä on se, että pahaa pelkään, että kohta Venäjällä valta ei ole enää kenelläkään.
 
Huonoa eilisessä pelissä oli sekin, että Punakoneen pelaajat käyttäytyivät yhtä huonosti kuin kanadalaiset 1970-luvulla hävitessään Punakoneelle. 1970-luvulla Punakoneen pelaajat hävisivät harvoin, mutta säilyttivät hävitessäänkin arvokkuutensa. Yle Areenalla on nähtävissä vielä vähän aikaa ohjelma nimeltään Punakoneen kaatajat. Se kertoo vuoden 1971 Izvestija-turnauksen ihmeestä, jolloin Punakone hävisi yllättäen Suomelle 2-4, mutta ei silti osoittanut voittajille mieltään pelin jälkeen. Ohjelma nimeltään Punakoneen kaatajat löytyy tästä
http://areena.yle.fi/1-2246166
 
Silloin Suomi ensimmäisen kerran kukisti Punakoneen ja teki sen vielä Moskovassa Punakoneen kotiluolassa. Ottelun kulminaatiopiste oli Juhani Tammisen suurenmoinen lyöntilaukaus, jonka jälkeen valmentaja Tarasenko kutsui maalivahti Viktor Konovalenkon pois työpaikaltaan. Ihan täyttä varmuutta minulla asiasta ei ole, mutta sen käsityksen Tammisen kertomuksesta sain, että maalivahtisuuruus menetti Tammisen lämärin seurauksensa mielenkiintonsa jääkiekkoilua kohtaan ja lopetti uransa.
 
Konovalanko kuoli jo 58-vuotiaana. Se oli aika tyypillinen senaikaisen Punakoneen pelurin eliniänodote. Saattaa olla, etteivät 1970-luvun valmennusmenetelmät olleet kansanterveyttä edistäviä. Toisaalta venäläismiesten elintavat olivat siihen aikaan muutenkin yhteiskunnan huoltotaseen kannalta myönteisiä. Puolustajajärkäle Ragulin kertoi 60-vuotishaastattelussaan vähän ennen kuolemaansa seuraavaa:
 
"No jaa, kyllä sitä juomaan pystyi. Pääasia, että kenenkään ei tarvinnut vasten tahtoaan kokonaan kuivin suin olla. Minun mielestäni kunnon paukku, 150 grammaa, konjakkia tai votkaa pelin jälkeen on vain hyödyksi. Jännitys helpottaa heti ja saa hyvin nukutuksi. Hermojärjestelmää pitää säästää.
 
Muistan, kun palasimme 70-luvulla lentokoneella Montrealin reissulta. Lentokoneen laskuteline juuttui kiinni, ja kiertelimme lentokentän yläpuolella kolme tuntia, jotta polttoaineen määrää saatiin hätälaskua varten vähemmäksi. Aluksi tilanne hirvitti, mutta kun huitaisimme naamariimme 200 grammaa votkaa mieheen, niin heti helpotti. Alettiin sitten pelata korttia. Emmehän me voineet siinä vaiheessa tehdä asian hyväksi mitään, joten mitä sitä turhaan hermoilemaan."

Taistelevat metsot
17.05.2015, 18:33
 

90-luvun sijoittajaneron Reijo Riikosen sijoittajanoppaan mukaan suuret taulut ovat pieniä tauluja arvokkaampia ja niihin kannattaa satsata. Sen sijaan Uukuniemen kioskiyrittäjä Matti Pirhonen, joka kaupitteli kioskillaan myös tauluja, oli sitä mieltä, että pienet taulut myyvät suuria paremmin.
 
Ateneumin klassikkokokoelmahuoneessa silmääni pisti runonlaulaja Lyytistä esittävän maalauksen lisäksi myös von Wrightin Taistelevat metsot. Se on mielestäni harvinaisen kookas taulu ja tietääkseni myös hyvin hintava, koska siihen on mennyt paljon kangasta ja maalia.
 
Jokunen vuosi sitten olin Kuopion kaupungin järjestämällä retkellä Haminanlahden kartanon mailla ja siellä minulle esiteltiin paikka, jossa Taistelevat metsot on maalattu. Esitin oppaalle, että kyseiseen maisemaan voisi sijoittaa paikalle kaksi maalauksesta tuttua muovimetsoa, joka seikka varmasti houkuttelisi paikalle taiteen ystävien matkailijavirtoja.
 
Haminanlahden kartano liittyy maamme kulttuurihistoriaan muutenkin kuin von Wrightien kautta. Nimittäin kartanon saunaan syntyi kirjailija Veijo Baltzar, joka on hyvin ajankohtainen kulttuurihenkilö Kuopiossa, koska hän juuri osti kirjailija Minna Canthin talon ja aikoo perustaa sinne kulttuurikeskuksen.

Toholahden markkinat
16.05.2015, 17:31
 
Palataanpa vielä männä viikolla mainitulle Suonenjoen ja Rautalammin rajalla sijaitsevalla Toholahdelle, jossa runonlaulaja Pentti Lyytinen toimi matkailuyrittäjänä. Toholahti liittyy keskeisesti myös maamme uskonnonhistoriaan. Siellä järjestettiin tilaisuus, jossa körttiläisten johtaja Paavo Ruotsalainen oli tarkoitus syrjäyttää juoppoudesta syytettynä, mutta kävikin toisin päin, eli miehen suosio ja maine vain kasvoivat. Samanlainen ilmiö koettiin viime vaaleissa Teuvo Hakkaraisen tapauksessa.
 
Lainaus Aapeli Saarisalon kirjasta Erämaan vaeltaja - Paavo Ruotsalainen (wsoy 1969) s. 181

"Kun Paavo saapui Toholahden markkinoille syyskuulla 1831, sinne oli kokoontunut suuri joukko heränneitä. Paavon ystävät seisoivat toisella, Renqvistin hengenheimolaiset toisella puolen tietä. Välit olivat kireät, ja jännittyneinä odotettiin kuuluisan miehen saapumista.

 "Nyt se tulee", kuului paikalle saapuneitten suruttomain sankasta joukosta, kun Paavo hevosella ratsastaen laskeutui Suonenjoen puolelta salmen poikki johtavalle sillalle. Tarkastaen joukkoja hän lähestyi hitaasti toista rantaa. Hän oli heti käsittänyt tilanteen. Perille päästyään hän laskeutui hevosen selästä, katseli kuulijakuntaansa ja lausui: "Paljonpa täällä on ihmisiä. Pitäisi minun teille jotakin puhua, vaan kurkku on kuiva. Eikö teillä ole viinaa?" Suonenjokelaisten joukosta ojennettiin hänelle pullo pullon perästä. Paavo maisteli ja joi, pyysi tupakkaa, otti hänelle annetusta kukkarosta runsaan kourallisen, täytti piippunsa, työnsi suuhunsa ja varisteli loput päälleensä ja maahan.

Suruttomat nauroivat, mutta renqvistiläiset, joiden parissa jo siihen aikaan oli sekä tupakointi että väkijuomien käyttö kielletty, alkoivat ääneen soimata Paavoa. Suonenjokelaiset, jotka ymmärsivät, mitä Paavo kummallisella esiintymisellään tarkoitti, vastasivat kiivailla sanoilla. Syntyi melua ja väittelyä, joka teki odotetun seurapuheenpitämisen mahdottomaksi. Mutta tällainen esiintyminen ei ollut siunauksena kellekään. Se vain pahensi monen yksinkertaisen, loukkasi arkoja omiatuntoja ja tylsytti huolimattomia. Ei se myöskään ollut omiaan yhdistämään herännäisyyden kahta eri haaraa, ja kaiken lisäksi se jätti Paavon jaloon muistoon tahran, jota historia ei voi poistaa."


Tuomaripeliä
15.05.2015, 17:37
 
Minua on aina vaivannut tunne, että ulkomaalaiset pyrkivät sortamaan meitä suomalaisia. Esimerkiksi fomulakisoissa vähän väliä ulkomaalaiset kuljettajat pyrkivät pussittamaan poikamme. Jostain syystä ulkomalaiset eivät selvästikään pidä rehellisestä, vähääntyytyväisestä ja sodassa urhoollisesta kansastamme.
 
Viime yönä ei meinannut uni tulla silmään, koska jääkiekko-ottelun tuomaristo jälleen kerran ratkaisi pelin tappioksemme. Selainen peli on ollut käynnissä olevissa jääkiekon MM-kisoissa enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Asialle olisi kiireesti tehtävä jotakin.
 
Mielestäni pelituomareiden tulosvastuuta on lisättävä. Kaikissa huomattavissa turnauksissa olisi oltava tuomareiden työskentelyä tarkkaileva asiantuntijaraati, joka pelin jälkeen antaisi oikeudenjakajille kouluarvosanoilla arvion heidän onnistumisestaan.
 
Tuomaripalkkiokin voisi määräytyä arvosanan perusteella. Nelosen saaneet voitaisiin toimittaa ainakin lisäkoulutukseen tai jopa kotimatkalle. Ja tärkeisiin otteluihin huolittaisiin vain kiitettävät paperit saaneet viirupaidat.
 
Muuten muistelenpa, että jossain olympiakisoissa kaikissa jääkiekko-otteluissa oikeutta jakoivat vain NHL:n ammattilaistuomarit ja he hoitivat tehtävänsä todellisina ammattilaisina erinomaisesti.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti