torstai 27. helmikuuta 2014

Tuavetti, Savon prinssi

Öylönnä tutkija Arpád Sailo esitelmöi Kuopion kaupunginkirjastolla Ruotsin metsäsuomalaisista. Eikä hän puhunutkaan ihan turhia asioita. Nyt on nimittäin selvinnyt, että Ruotsin prinssi Daniel onkin oikeasti Savon poekia. Tietooni ei ole tullut ainuttakaan seikkaa, etteikö hänen kuninkaallinen korkeutensa saattaisi aivan mainiosti olla vallan kärkkääläistaustaisia.
Danielin, eli savolaisittain Tuavetin, sekä isä että äiti ovat paljastuneet metsäsuomalaisten jälkeläisiksi. Metsäsuomalaiset olivat 1500 – 1600-luivuilla pääosin Savosta Värmlannin ja Taalainmaan erämaihin muuttaneita elintasopakolaisia.
Kysyin illan luennoitsijalta, että mitä savolaissukua Taavetti mahdollisesti edustaa, mutta sitä hän ei tiennyt kertoa. Todennäköisesti kyse on joko Korhosista tai Miettisistä.  
Kuopion seudullahan sukututkimusta on harjoitettu kauan menestyksellä, ja niinpä on pästy jo niin pitkälle, että on selvitetty, että Aatami oli alun perin Miettisiä ja hänen vaimonsa Eeva Korhosia. Paavo Lipponen on omissa Lipposten sukua koskevissa tuttkimuksissaan päässyt tiettävästi vasta Jeesukseen asti.
Täydennetäänpäs vielä kerran sarjaa savolaisista suurmiehistä sekä -naisista. Pohjais-Amerikan Yhdysvallat perustanut John Morton oli Rautalammin Marttisia, presidentit Nixon Kiuruveden Nikkisiä ja Bushit Säämingin Hatusia, Venäjän suurin sotasankari generalissimus Suvorov kuten myös Ruotsin hyvinvointiyhteiskunnan luoja Tage Erlander Suhosia, Romanovien keisarisuku Ylä-Savon Kauhasia ja uutena tulokkaana siis prinssi Daniel, todennäköisesti joko Korhosten tai Miettisten kuninkaallista haaraa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti