keskiviikko 19. toukokuuta 2021

Maaseudun rauha ja etätyö 18.05.2021, 15:34 

Yritin omalta vaatimattomalta osaltani pelastaa suomalaista maaseutua ja vietin viikon etätöissä mainiossa uukuniemeläisessä hotellissa. Myös maamme muu etätyöoikeudesta nauttiva virkamieskunta voisi harkita sitä, että elvyttäisi koronan vaivaamaa taloutta ja varsinkin matkailuelinkeinoa samalla mukavalla tavalla. Perusnuukana miehenä minua kauhistuttaa, miten paljon hyvää rakennuskantaa on tällä hetkellä tyhjän panttina Suomen maaseudulla ja sitä rakennuskantaa kannattaa hyödyntää. 

Mutta hiljaiselta tuntuu nykyinen uukuniemeläinen elämänmuoto. Väki vähenee ja laskujeni mukaan 30 vuoden kuluttua elämää kylällä on vain kesäisin. Pahaa pelkään, etteivät itärajan toisella puolella olevat kylät ole kehityksessä meitä jäljessä vaan 30 vuotta edellä. Ja luontohan siitä kiittää, koska sudet ja karhut saavat sitten käyskennellä metsissä ihmisen häiritsemättä. Etätyöhuoneeni ikkunasta tuijottelin kuvan esittämälle Pyhäjärvelle ja mietiskelin maailman menoa. 190 vuotta sitten Uukuniemi oli vielä maamme tieteellisteknisen kehityksen kärjessä, ja sillä varmuudella, jonka vain tietämättömyys synnyttää, väitän, että maamme ensimmäinen höyrylaiva Ilmarinen, jonka kotisatama oli Kiteellä, puksutteli Pyhäjärvellä eikä se ollut sattumaa. 

Uukuniemikin oli silloin Pietarin talousaluetta ja tämän maailman johtavan metropolin vaikutus näkyi koko Itä-Suomessa monella tapaa. Pietarissa asui paljon suomalaisia ja siellä oli enemmän suomenkielisiä kuin Helsingissä. Suomalaiset olivat kaupungissa hyvässä maineessa ja heidän rehellisyyteensä luotettiin. Niinpä meikäläiset toimivat kaupungissa ammateissa, joissa tarvittiin ehdotonta rehellisyyttä. Nykyään Uukuniemi kuuluu Parikkalaan ja tässä yhteydessä kannattaa muistaa, että esimerkiksi Pietarin kaupungin nuohoojista, joilta vaaditaan ehdotonta rehellisyyttä, suuri osa oli parikkalalaisia. Myös ilotytöissä, jossa ammatissa samalla tavalla vaaditaan ehdotonta rehellisyyttä, oli suomalaisilla huomattava yliedustus. Tutkimuksissani en ole kuitenkaan saanut selvitettyä, miten yliedustettuja parikkalalaiset olivat siinä ammatissa. Kommentit (0) 

Pieksämäen Pommittaja 17.05.2021, 15:19 

Jännittävä potkupallokausi on tulossa Kuopioon. Jo ennen kauden alkamista oli urheilukielellä lähes selviö, että Kuopion Steelers voittaa tänäkin vuonna amerikkalaisen potkupallon Suomen mestaruuden, koska joukkue oli jo viime kesänä ylivoimainen maassamme enkä keksi yhtään kappaletta syitä sille, etteikö sama meno jatku tänäkin kesänä. Eilen naisten liigaa ylivoimaisesti johtava Kups kohtasi pahimman kilpailijansa Tipsin ja voitti murskaavasti 5-1. Ikävä kyllä en päässyt seuraamaan tuota ottelua, jossa nähtiin ilmeisesti tämän kesän kaunein maali. Pieksämäen Pommittajaksi kutsuttu Aino Kröger laukaisi pallon millimetrin tarkasti takaylänurkkaan, ja tämän ihmeen voi katsoa tästä ottelukoostelinkistä kohdalta 4 min. 30 sek. https://www.youtube.com/watch?v=nU8s6nSmGEQ

Eilisessä naisten ottelussa oli huomionarvoista se, että tikkurilaisten maalia vartioi kuopiolaislähtöinen Elsa Sulku. Hyvin hän vartoikin, mutta jos joku yleisurheiluvaikuttaja lukee tämän, niin huomionarvoista on se, että noin 190-senttinen ja pitkäkätinen Elsa olisi ohjattava harrastamaan kiekonheittoa. Jos vaikkapa kaltaiseni yleisurheiluasiantuntija voisi edes puoli vuotta opettaa Elsaa, hänellä ei olisi mitään vaikeuksia selvitä yleisurheilun Timanttiliigan raharinkeihin. 

Hieman epäselvää on vielä tällä hetkellä se, voittaako Kupsin miestenjoukkue jalkapallon Suomen mestaruuden, mutta aika todennäköiseltä se näyttää, sillä voittihan Kups juuri Helsingissä vajaamiehisenäkin pahimman kilpailijansa Hjk:n. Luotan siihen, että tulen vielä tässä elämässä näkemään, miten Fc Barcelonan miljonäärit pelaavat Kupsia vastaan jossain Eurosarjassa Keskuskentän muovinurmella. Kommentit (0) 

Olympiakulta tulossa 16.05.2021, 17:41 

Minulla, jolla on armolahja nähdä ennusunia, oli etuoikeus viime yönä jo tulevia olympialaisia kotikatsomosta käsin ja todistaa, miten pitkästä aikaa maahamme saatiin kesäolympialaista kultamitali, sillä Elias Kuosmanen voitti kreikkalais-roomalaisen painin raskaansarjan loppuottelun. Se oli yksi suurimmista yllätyksistä maamme olympiakisahistoriassa. Kaikki, jotka urheilusta jotain tietävät, tietävät, että Kuosmanen on sarjaansa täysin rääpäle. Kun muut raskaansarjan huiput painavat noin 130 kilogrammaa, niin hyvin ruokittunakin Elias saa lahjomattoman vaa'an viisarin vääntymään vain 107 kiloon. 

Ilmeisesti Kuosmanen kuitenkin pystyi viime yönä älyllään, nopeudellaan ja kestävyydellään korvaamaan puuttuvat kilot, koska voitti kullan. Itse viimeöisessä loppuottelussa ei paljoa tapahtunut, vaan isot hikiset miehet nojasivat vain toisiinsa ankarasti vaaditun neljän minuutin ajan ja lopulta sitten Kuosmasen käsi nostettiin pystyyn voitonmerkiksi. Muuten ihmettelen sitä, ettei kreikkalais-roomalaista painimuotoa ole korvattu olympialaisissa millään vauhdikkaammalla ja yleisöön menevämmällä kamppailulajilla, kuten esimerkiksi vapaaottelulla. 

Sitähän harrastettiin jo muinaisissa antiikin kisoissa nimellä pankration; tosin aikamme on sen verran sivistynyt, että muinaisten roomalaisten hyväksymiä nyrkkirautoja ei pitäisi enää sallia. Se myönteinen asia kreikkalais-roomalaisessa painissa kuitenkin ainakin ennen oli, koska otteluissa yhdistyivät sekä ruumiillisen että hengellisen kulttuurin elementit, sillä ainakin Pohjanmaalla matsin aikana soitettiin hanuria. Siten pyrittiin peittämään lajiin olennaisena osana kuuluvat ruumiin äänet, jotka saattoivat aiheuttaa tuota jaloa urheilumuotoa ymmärtämättömissä katselijoissa tunnelmaa pilaavia selkäkeikkanauruja. Kommentit (0) 

Carl Robert Mannerheimin velat ja varallisuus 15.05.2021, 13:03 

 Laskeskelin tuossa eilen mainitun kreivi Carl Robert Mannerheimin velkojen määrää, jotka pakottivat hänen pakenemaan maasta. Nykyrahassa hänen nettovelkansa olisi noin 3,5 miljoonaa euroa. Tiettävästi läheskään kaikki eivät olleet liiketoiminnan tuottamia tappioita, vaan kyllä joukossa oli paljon pelivelkojakin. Ilmeisesti kreivi Mannerheim kärsi samankaltaisesta peliriippuvuudesta kuin kirjailija Dostojevski. 

Mutta kyllä Carl Robert Mannerheim osasi välillä tehdä hyvääkin bisnestä. Hän oli luomassa Kouvolan seudun puunjalostusteollisuutta ja siinä yhteydessä hän osti jostain koskiosuuden, ilmeisesti ymmärtämättömiltä maalaisisänniltä nykyrahaksi muutettuna 7.500 eurolla ja myi sen muutama viikko myöhemmin eteenpäin 300.000 eurolla, eli 40-kertaisella voitolla. Mainittakoon, että 1870-luvulla hyvin rikkaana pidettiin henkilö, joka ansaitsi vuodessa nykyrahassa noin 2.000 euroa. 

Kreivi Carl Robert Mannerheimin poika Carl Gustaf Emil Mannerheimkin oli nuoruudessaan nykykielellä persaukeinen jätkä, mutta sukulaisten järjestämän järkiavioliiton seurauksena hänestäkin tuli rikas mies, vaikkakin onnea varmasti varjosti se, ettei vaimo varakas perijätär Anastasia Arpova ollut ihan täyspäinen. Niinpä oivallisena strategina myöhemmin sotarintamilla kunnostautunut Mannerheim erosi vaimostaan 10 vuoden avioliiton jälkeen uskoakseni vähintäänkin vakavaraisena miehenä. Kommentit (0) 

Ylivelkaantunut Carl Robert Mannerheim 14.05.2021, 15:11 

Olen opiskellut maamme puunjalostusteollisuuden historiaa, josta ilmenee, että eilen mainitsemani Carl Gustaf Emil Mannerheim, koki lapsuudessaan kovia, joka selittää sen, että hänestä tuli hulttio ja koulukiusaaja, jolla oli tapana jopa ampuilla kumiritsoilla teräshakasia pienempiensä takapakaroihin. Nykyäänhän tuollaisesta häiriintynyt nuori pääsisi helposti iltapäivälehtien lööppeihin. Nuoren Carl Gustafin häiriökäyttäytymiseen on varmasti vaikuttanut se, että hänen liiketoimissaan epäonnistunut isänsä kreivi Carl Robert Mannerheim hylkäsi perheensä. Hän oli 44-vuotias seitsemän lapsen isä ja Carl Gustaf oli tapahtumahetkellä 12-vuotias. 

Tosin perheen hylkäys ei tapahtunut siten, kuten nykyään, jolloin tavallista on se, että isä lähtee kioskille tupakan ostoon eikä enää palaa. Mannerheimien avioero tapahtui sen sijaan yläluokkaisen sivistyneesti, sillä hän ilmoitti lähtönsä syyksi huomattavan elintarvikealan keksinnön, jota hänen oli lähdettävä Pariisiin valvomaan. Tosi asiassa kreivi poistui Suomesta rakastajattarensa keisarinnan hovineiti Sophie Nordenstamin kanssa. Mannerheimin vaimo ei toipunut miehensä lähdöstä, vaan kuoli pari vuotta myöhemmin, jonka jälkeen Carl Gustaf joutui sukulaisten hoiviin ja alkoi käyttäytymään hulttion lailla. Hänen myöhempi urakehityksensä olisi kuitenkin hyvä esimerkki maamme kaikille häirikkönuorille. Kommentit (0) 

Mannerheimi vankka 13.05.2021, 14:07 

Luinpa tuossa Jukka Paakin hyvän ja hupaisan kirjan Mannerheim: Tuntematon golfari, joka sai minut muutaman kerran jopa päästämään selkäkeikkanaurun, vaikka olen synkkämielisyyteen taipuvainen vanhahko kärttyinen herra. En ole täysin varmaa teoksen historiallisesta totuudellisuudesta, mutta saattaa hyvinkin olla, että vapaaherra Carl Gustaf Emil Mannerheim oli maamme ensimmäinen golfari.

Tosin jo ennen häntäkin maassamme oli pelattu golfia Venjän keisarillisen perheen toimesta Virolahdella, jossa sitten uskon olleen maamme ensimmäisen golfkentän. Jos joku virolahtelainen lukee tätä, niin hän voisi ottaa esille ajatus, että Keisarillinen golfkeskus perustettaisiin runsaan sadan vuoden tauon jälkeen paikkakunnalle. Luulen tosin, että Nikolai I:n saattoi hyvinkin golfata loppukesäisin jollain tilapäisellä kentällä, joka saattoi olla vaikkapa jonkun pienviljelijän heinäpelto, josta heinä oli juuri korjattu, mutta seipäänreiät olivat edelleen jäljellä. 

Tajusin Jukka Paakin mainiosta kirjasta, mikä oli tausta sille kapinanjälkeiselle pilkkarunolle, jota varsinkin ammuttujen punikkien kakarat lallattivat ja jonka lallatuksen tuomitsen jyrkästi, koska vaikka köyhälle saa maassamme nauraa, niin rammalle ei saa. Lallatus kuuluu seuraavasti: Mannerheimi vankka, kävelee kuin ankka, rinta on kuin romukaupan ikkuna. Mannerheim tosiaankin käveli kuin ankka, koska kerran kun hän oli Saksassa tekemässä hevoskauppoja, potkaisi eräs hevonen hänen polvilumpionsa murskaksi ja jalka jäi jäykäksi, vaikka Saksan keisari järjesti maan huippukirurgin vammaa hoitamaan. Saksalaisten vieraanvaraisuudesta huolimatta Mannerheim ei koskaan oikein oppinut tykkäämään saksalaisista. Kommentit (0) 

Arvokkain pelaaja 12.05.2021, 15:54 

Kuten monta kertaa aiemminkin olen todennut, on sukuni pieni, vaatimaton ja vähämaineinenkin, mutta nyt vaikuttaa Koivistoisten suvun maine ainakin hieman lisääntyvän. Nimittäin Rauman Lukon Eetu Koivistoinen valittiin SM-liigan pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi. Nyt minusta alkaa tuntua siltä, ettei kysymys ollut pelkästä sattumuksesta, kun syyskuussa 1967 tein seitsemän maalia Kärkkäälän kansakoulun riveissä Rieponlahden koulua vastaan. Se on tähänastisen elämäni selvästi suurin saavutus. 

Tosin en ole täysin varma, onko Eetu Koivistoinen perimältään näitä Suonenjoen Kärkkäälän kylän Koivistoisia, mutta en nyt keksi yhtään kappaletta syitä sille, etteikö hän ihan hyvin voisi olla. Tässä yhteydessä on syytä palauttaa mieliin se, että Eetu Koivistoinen on Hjk:n legendaarisen maalivahdin Tommi Koivistoisen poika ja että samoihin aikoihin, kun Tommi Koivistoinen vartioi helsinkiläisten veräjää, niin stadin kingien joukkueen kapteenina ja rangaistuspotkujen vakioampujana toimi Pekka Onttonen, joka varmuudella on Suonenjoen Kärkkäälän kylän poika. Minulla on perusteltu syy uskoa, että Hjk:n menestys jopa Euroopan rahakentillä oli pitkälle kärkkääläisten ansiota. 

 Onttos-Pekka on muuten kotoisin Kärkkäälän Heinäselästä ja Heinäselästä oli lähtöisin myös Kari Tapion suku. Karikin oli kova urheilumies, vaikka kunnostautui enemmänkin laulutaiteen puolella. Laulutaiteen puolella on kunnostautunut myös Pekka Onttosen veli Jukka Onttonen, joka on nykyään ammatiltaan oopperalaulaja. Kommentit (0) 

Vaalitaistelu alkamassa 11.05.2021, 15:30 

Harva on se kerta, jolloin Suomessa törmää julkiseen poliittiseen keskusteluun edes vaalien alla. Edellisen kerran luulin törmänneeni poliittiseen keskusteluun noin 20 vuotta sitten Heinolan kaupungissa, kun törmäsin silloisten vaalien alla torin vaalimainosten ääressä kiivaasti keskustelevaan miesporukkaan. Luulin, että he väittelevät kunnallispolitiikasta, mutta lopulta paljastui, ettei niin ei ollutkaan, vaan väittely koski viinapulloa. 

Mutta Hammaslahden huoltoasemalla oli jo ani varhain joukko kypsään ikään ehtineitä miehenpuolia keskustelemassa suureen ääneen yhteiskunnallisista asioista ja vielä ihan selvin päin. Väittelystä ei ollut kysymys, koska kaikki olivat samaa mieltä. Samaa mieltä oltiin varsinkin siitä, että miehet ovat nykyään tässä yhteiskunnassa alistetussa asemassa. Hallituksessakin on pelkkiä naisia ja keskustelijoiden mielestä epäkohdan voisi ratkaista ampumalla. Konekivääri olisi ollut hyvä työkalu tässä asiassa, mutta kun sitä ei nyt ole käytössä, niin koko naisministeririvistön voisi kaataa sivusuunnasta yhdellä kiväärin laukauksella. Miesporukka tuomitsi myös hyvin jyrkästi sen, että Suomi maksaa kuudesta ja saa vain kaksi. 

Uskon, että tällä tarkoitettiin sitä, että Suomen osuus Eu:n tukipaketista on 6,6 miljardia ja maamme saa vain 2,3 miljardia. Ikkunapöydässä oli varma tieto siitä, että näin Suomi rahoittaa Italian lapsilisän korotukset, josta itsekin olen kuullut Italiassa päätetyn jo ennen koronaa. Lisäksi keskustelijat tuomitsivat yksimielisesti sen, että Espanjassa ollaan siirtymässä nelipäiväiseen työviikkoon, josta asiasta en ole kuullutkaan, mutta jos niin on, niin annan hankkeelle täyden poliittisen tukeni. Niin pitäisi meilläkin menetellä, koska hyödyllistä työtä ei tule riittämään kaikille työhalukkaille nykyisellä työnjaolla. 

Suuri huoli oli Hammaslahden miehillä siitä, mihin maamme on oikein menossa ja sama huoli on myös minulla. Maahanmuuttoa kannattavien ja sitä vastustavien kansalaispiirien mielipiteet ovat yhtä jyrkästi vastakkain kuin lahtareilla ja punikeilla aikoinaan. Otaksun, että huoltoaseman herrat ilmaisevat kuntavaalien äänestyslipuillaan jyrkän ein globalisaatiolle ja varsinkin Eu-tukipaketille. Kommentit (0) 

Oikeus ja kohtuus voitti Suomen Cupissa 10.05.2021, 15:35 

Yritin Uukuniemen erämaaoloissa kahdellakin kännykällä katsoa Nelos-tv:n suoraa lähetystä Suomen Cupin loppuottelusta, mutta ei siitä mitään tullut ja siinä tohakassa meinasi rauhallisempikin mies hermostua niin, että kännykät olivat lentää Pyhäjärveen. Yleisradiokaan ei selostanut peliä, joten jouduin seuraamaan jännitysnäytelmää teksti-tv:ltä, mutta hermot olivat mennä siinäkin. Oikeus voitti lopulta. Kups oli nyt neljännen kerran tällä vuosituhannella loppuottelussa ja muistan selvästi, että ainakin kahdella edellisellä kerralla peli ratkesi siihen, että kuopiolainen ajettiin kentältä ja niin kävi nytkin, mutta tällä kertaa joukkue kuitenkin voitti ja se on oikeus ja kohtuus. Tosin rangaistuslaukauskilpailu siihen tarvittiin, mutta se ei voiton arvoa himmennä. Se oli kova temppu, koska Hjk:n pelaajilla on kuitenkin puolta paremmat palkat. 

Huomionarvoinen seikka ottelussa oli se, että avauksessa Kupsin joukkueessa oli vain kaksi seuran omaa kasvattia ja loppuun asti heistä pelasi vain toinen. Luulen kyllä, ettei Hjk:nkaan tilanne ollut tässä suhteessa juuri sen parempi. Se on nyt sitä globalisaatiota. Kuopiolaisten rankkareista neljä ampui ulkomaalaistaustainen pelaaja ja vasta viidennen, mutta sitäkin tärkeämmän ampui ylähirren kautta ylämummoon jyväskyläläislähtöinen Iiro Järvinen. Luulen, ettei hän ihan noin tarkkaa vetoa yrittänyt. Taisi olla sentistä kiinni, että pallo meni maaliin. 

Sen ja muut ottelun parhaat palat voi katsoa tästä linkistä: https://www.youtube.com/watch?v=7AhohvS1llI Muuten Suomen Cupin voitto tuo Kupsin kassaan muutaman satatuhatta ylimääräistä ja ne rahat voisi käyttää vaikka siihen, että maakunnan miehet Petteri Pennanen, Ilmari Niskanen, Aleksi Paananen ja Jerry Voutilainen hankitaan takaisin Kuopioon. Kommentit (2) 

Kustaa Tyranni 09.05.2021, 10:51 

Muistanpa, että minullekin koulussa opetettiin, että Kustaa Vaasa oli hyvä, vaikkakin ankara maanisä, jolla oli tapana välillä omin käsin antaa selkäsauna huonoille virkamiehille ja sen seurauksena vielä nykyäänkin suomalaiset virkamiehet ovat kunnollisia ja pohjoismainen hyvinvointivaltio toimii hyvin. Eteläpohjalaisten puukkojunkkareiden jälkeläinen nykyinen emeritusprofessori Heikki Ylikangas ei ole tutkimustyössään pelännyt haastaa vanhoja käsityksiä ja niinpä hän uusimmassa kirjassaan Kustaa Vaasa ja hänen uhmaajansa on sitä mieltä, ettei Kustaa Vaasa ollut niinkään maanisä, vaan vallan ja rahanhimoinen tyranni. 

Hän ei ollut juurikaan sen parempi kuin hänen virkaveljensä ja poliittinen vihollisensa tanskalainen Kristian II, jota myös ihan perustellusti kutsutaan Kristian Tyranniksi. Näiden herrojen rinnalla joku Vladimir Putin vaikuttaa lempeältä herrasmieheltä, vaikkakin aika ja tavat ovat 500 vuodessa muuttuneet sivistyneempään suuntaan. Itsekin olen jotenkin uskonut, että Kustaa Vaasan perintöä on se, ettei Pohjolaan syntynyt maaorjuutta samassa mielessä kuin kehittyneessä Euroopassa, mutta Ylikankaan mukaan selitys ei ole Kustaa Vaasan perintö, vaan Pohjolan synkät metsät. 

Nimittäin maaorjuus syntyi sinne, missä maantiede salli aatelisten panssaroitujen ratsumiesten teurastaa avuttomia talonpoikia, mutta ei Pohjolaan, jossa metsät tai vuoret suosivat nuijasotureita. Niinpä Suomi, Ruotsi, Norja ja Sveitsi ovat maantieteen ansiosta olleet demokraattisempia kuin muu Eurooppa. Itse olen muuten ihmetellyt sitä, että jossakin päin Eurooppaa on käytetty maanviljelyksessä apuna härkiä ja jossakin taas hevosia. Jokin selitys asialle täytyy olla ja epäilen, että maaorjat saivat tyytyä härkiin, koska niiden avulla ei pystynyt haastamaan aatelisia ratsujoukkoja, mutta vapaat talonpojat ovat saaneet omistaa hevosia, joiden avulla pystyi tarvittaessa panemaan hanttiin herroille. Kommentit (0) 

Stalinin kanava 10.05.2021, 14:19 

Olen pyrkinyt elämässäni ainakin soveltuvilta osin noudattamaan lain käskyjä ja kieltoja, mutta eilen sosialistinen media paljasti, etten ole aina tässäkään pyrkimyksessäni onnistunut. Nimittäin olen kuvannut ja jopa julki saattanut kuvia ns. Putin puhelimista, joita näkee kaikkialla hyvässä itäisessä naapurissamme. Putin puhelimia lienee noin miljoona kpl, mutta koskaan en ole nähnyt sellaisella soitettavan. Nyt tietooni on saatettu, että kyseinen puhelin on ns. strateginen kohde eikä niitä saa sikäläisen lain mukaan valokuvata. Vielä pahempi erehdys minulle ilmeisesti sattui Poventsassa Karjalassa vuosia sitten, josta alkaa Vienan-Itämeren kanava, jota ennen Stalinin kanavaksi kutsuttiin, kun erehdyin kuvaamaan sulkulaitteen, joka varmaankin myös on salainen strateginen kohde.

Mielestäni ystävällinen vanha herra, joka oli ilmeisesti kanavan vartija, huuteli, että "Foto, Foto" ja tulkitsin sen kuvauskehotukseksi, mutta ehkäpä hän huutelikin, että "No foto, no foto". Vaikuttava matkailunähtävyys on tuo kuuluisa kanava, joka saa historiaan perehtyneen satunnaisen matkailijan hiljaiseksi. Rakennusprojekti saattoi olla yksi ihmiskunnan suurimmista. Työmaalla kuoli paljon pakkotyövankeja, arviot vaihtelevat 12.000 - 200.000 välillä, ja yleinen uskomus on, että vainajia syntyi yksi jokaiselle metrille. Luulen, että Kiinan muurin rakennustyömaakaan ei pystynyt moiseen saavutukseen.  

Arvo Poika Tuomisen muistelmien mukaan Naftali Frenkel, joka johti rakennusprojektia, oli taustaltaan ruotsinkielinen suomalainen. Hän oli rauhallisesti ja hillitysti käyttäytyvä ihminen toisin kuin venäläiset yleensä. Wikipedia tosin väittää miehen olleen silloiseen Turkkiin kuuluneessa Haifassa syntyneen juutalaisen, joten taas taitaa hedelmällinen tarina ja hedelmätön totuus olla sovittamattomassa ristiriidassa.   Frenkel ei edennyt juoksupojasta yhden maailman suurimman yrityksen eli Gulagin johtoon, kuten tapana on ollut, vaan mies aloitti tavallisena pakkotyövankina, joka kyllästyi ojennusleirien tehottomaan tuotantoon ja hankkiutui sitten pikkuhiljaa organisaation huipulle. Hän oli kuollessaan kenraaliluutnantin arvoinen sosialistisen työnsankari, joka varmasti perusteltua olikin. Kommentit (0) 

Lehtomaitikka 07.05.2021, 15:13 

Avasinpa päivällä telkkarin ja ruudussa näkyi ensin koivuja, joka asia ei herättänyt huomiotani, mutta huomiotani herätti siten se, että koivujen juurella kasvoi lehtomaitikkeja. Heti tajusin, että maisema on Uukuniemeltä, muualla en ole noita sinikeltaisia kukkia tavannut. Sinikeltaisen olemuksensa vuoksi kasvia kutsutaan jossain päin, otaksuttavasti Ruotsissa, myös nimellä svensk soldat, joka suomeksi tarkoittaa ruotsalaista sotilasta. 

Wikipedia, josta tuo kuvakin on lainattu, kertoo kasvista seuraavaa: "Lehtomaitikka (Melampyrum nemorosum) on tuoreissa metsissä ja lehdoissa kasvava yksivuotinen maitikkalaji. Se kasvaa 20–40 senttimetriä korkeaksi ja kukkii Suomessa kesä–heinäkuussa. Lehtomaitikan kukan 15–20 millimetriä pitkä teriö on kullankeltainen ja käyrätorvinen. Kukkien tukilehdet ovat väriltään violetit, harvoin kellanvalkoiset. Lehtomaitikkaa tavataan Keski- ja Itä-Euroopassa sekä paikoin Ruotsissa ja Etelä-Suomessa." 

Sen verran korjaan Wikipedian tietoja, että minun mielestäni lehtomaitikka kasvaa Suomessa yleisesti vain Ahvenanmaalla ja Uukuniemellä ja muualla se on todella harvinainen. Olen jopa yrittänyt siirtää tuota Uukuniemellä rikkaruohonomaisesti joka paikassa menestyvää kasvia Savoon, mutta turhaa on ollut tämäkin työni. Se ei suostu kasvamaan edes savolaisessa kukkapenkissä. Tuo tv-ohjelma, jossa lehtomaitikka esiintyi keskeisessä osassa, oli nimeltään Kolmannessa polvessa. Sen on Elina Hyvärisen vähän surullinen lyhytelokuva evakkosuvustaan ja varsinkin isoisästään Väinö Vuorinteesta. Tämä oli sikäli erikoinen uukuniemeläinen pienviljelijä, että hänen runojaan on julkaistu kirjana nimeltään Unteni juhlat. Kolmannessa polvessa lyhytelokuva on ainakin jonkin aikaa nähtävissä tässä linkissä: https://areena.yle.fi/1-4422833 Kommentit (0) 

Lämpökaivo - kotimainen energian lähde 06.05.2021, 15:32 

Alustavien laskelmieni mukaan eilen mainitsemani 200-metriset tuulimyllyt näkyvät peräti noin 50 kilometrin päähän. Monien mielestä ne pilaavat maiseman ja eräät myös epäilevät, etteivät hatut enää pysyisi päässä, mikäli maamme rakennetaan täyteen noita laitoksia. Mutta minullapa on toinenkin visio kansantaloutemme energian tarpeen tyydyttämiseksi. Tuulimyllyjen sijasta Suomeen on rakennettava lämpökaivoja. Ensimmäinen lämpökaivo onkin jo rakenteilla Espooseen. Siitä tulee runsaan kuusi kilometriä syvä, joten sen pohjalla kiehuu 120-asteinen vesi, koska kallioperän lämpötila nousee 18 astetta kilometriltä. Espoon kaivo tuottaa lämpöä 40 megawattia, joka on 10 % kaupungin tarpeesta. 

Kaivon lopullinen hinta lienee noin 40 miljoonaa euroa, joten espoolaisten lämpö turvataan tarvittaessa 10 lämpökaivolla, joiden yhteishinta on 400 miljoonaa. Kaivot tuottavat lämpöä noin 20-30 vuotta, jonka jälkeen ne ovat jäähtyneet liian kylmiksi. Ihmettelen sitä, miksi insinööri ei ole onnistunut vielä kehittämään Espoon kaivoon höyryturbiinia, jonka avulla kiehuva vesi muutettaisiin sähköksi. Höyryturbiini muuttaa reilun kolmanneksen kiehuvan veden energiasta sähköksi, joten eiköhän kymmenen dynamolla varustettua lämpökaivoa tuottaisi myös koko kaupungin tarvitseman sähkön. 

Luulen, että ongelmia tuottaa turbiinin rakentaminen kilometrien syvyyteen, mutta eiköhän hyvät insinöörit senkin asian ratkaise, kunhan heille vain varataan riittävästi aikaa ja tupakkaa. Espoolaisia on noin 1/25 suomalaisista, joten siitä voisi laskea, että koko Suomen lämmön ja sähkön tuottamiseen tarvitaan 250 lämpökaivoa ja vaikka ne maksaisivat sarjatuotannossakin 40 miljoonaa euroa kappaleelta, niin kokonaishinta on sama kuin pitkään ja huolella Eurajoelle rakennetun yhden ydinvoimalan hinta. Kommentit (0) 

Lisää tuulivoimaa 05.05.2021, 15:26 

Turve-energia kuumentaa tunteita kunnallisvaalienkin alla. Edellisten kunnallisvaalien alla sen sijaan tuulienergia kuumensi tunteita, koska tuulimyllyjen epäiltiin aiheuttavan lepakoiden räjähtelyä ja päänsärkyä ihmisille kymmenien kilometrien säteellä. Omakin vähäinen tunne-elämäni kuumenee turpeen takia, koska muistan, että kouluaikoinani yritin huonolla menestyksellä jukertaa kouluaineita joko aiheesta Turve - kotimainen energian lähde tai sitten aiheesta Metsiemme mätänevät miljoonat. Muita kouluaineen aiheita en saa nyt mieleeni. 

Tuuliaihe sen sijaan saa mieleni hyväksi, sillä muutama päivä sitten uutisissa kerrottiin, että Ahvenanmaan luodoille rakennetaan lähi vuosina 500 noin 200 metriä korkeaa tuulivoimalaa, joiden alan erikoisasiantuntija kertoi tuottavan 40 % maamme energiasta. Ilmeeni muuttui hyvin mietteliääksi erikoisasiantuntijan lausunnon jälkeen. Jos hänen näkemyksensä on oikea, niin reilut tuhat tuollaista myllyä riittäisi tuottamaan koko Suomen energian. En usko erikoisasiantuntijaa. Voi olla, että nuo myllyt jauhavat 40 % Suomen sähkön tarpeesta, joka on vain noin kolmannes maamme kaikesta energiankulutuksesta. 

Ja voi olla, että nuo voimalat tuottaisivat vajaat maamme sähköstä, mikäli ne toimisivat täydellä teholla koko ajan, mutta keskimäärin ne pyörivät vain puolella teholla. Oma karkea Pilliklupi-5-askin kanteen suorittamani laskelma osoittaa, että koko maamme tarvitseman sähkön valmistaminen vaatisi 2000 noin 200-metristä tuulimyllyä, ja koko kansantaloutemme energiantarpeen tyydyttäminen tuulella vaatisi noin 10.000 myllyä. Lisäksi kansantaloutemme tarvitsee myös vetyä poltettavaksi kansantaloutemme eri tarpeisiin erilaisten fossiilien sijasta ja jos myllyjen sähkö muutetaan poltettavaksi vedyksi, häviää siinä matkan varrella 70 % energiasta harakoille. Kommentit (5) 

 Jyrkkä ei Päivi Räsäselle 04.05.2021, 15:35 

Kiivaana velloo jälleen kerran keskustelu Päivi Räsäsen mielipiteistä ja niinpä minäkin vellon ja hämmennän asiaa vielä lisää entisestäänkin, jos se suinkin on enää mahdollista. Tuomitsen Päivi Räsäsen mielipiteet harhaviettisistä ihmisistä jyrkästi oikean suuntaisina mutta täysin riittämättöminä. Vaarallinen vapaamielisyys on hiipinyt kansan kirkkoomme Päivi Räsäsen hahmossa, mikäli hän kuuluu kansan kirkkoomme; varma en siitä asiasta ole. 

Nimittäin Raamatun alkuperäisen ja väärentämättömän sanoman mukaan Herra kerrassaan käsittämättömässä viisaudessaan ja armossaan on ottanut moniin asioihin jopa Päivä Räsästä jyrkemmän kannan. Nimittäin Raamatun mukaan ainakin miespuoliset homot pitäisi vallan surmata - muistaakseni naisenpuoliseen homosteluun kirja ei ota kantaa ainakaan yhtä jyrkästi. Ja mikäli oikein muistan, niin Raamatun mukaan myös partansa rajaajat, joihin itsekin lukeudun, tulisi tappaa. 

Muistelenpa myös, että Raamattu sanoo, että se, joka sapattina, eli perjantaina tekee työtä, tulee surmata. Itsekin pyrin tuon vuoksi välttämään varsinkin perjantaisin kaikenlaista työntekoa. Myös kaikki huorintekijät Raamattu määrää kivitettäviksi, ja itse olen ajatellut mennä pikkujouluja seuraavana päivänä töihin kivikassin kanssa ja heitellä kivillä kaikkia niitä, joita huorinteosta epäilen.

Ja kun oikein muistiani pinnistän, tulee mieleeni, että myös kaikki ne, jotka ovat avioeron jälkeen pariutuneet, pitäisi myöskin kivittää, joten kivipula uhkaa kohta maatamme. Lopuksi korostan vielä sitä, että Raamattu määrää surmaamaan kaikki amalakelaiset ja tietysti tätäkin määräystä pitäisi pyrkiä noudattamaan, mutta itse en ole vielä tavannut yhtään amalakelaista, joten en ole onnistunut vielä surmaamaan heistä yhtäkään. Israelissa on saanut huomattavaa kannatusta näkemys, jonka mukaan palestiinalaisiksi kutsutut ovatkin oikeasti amalakelaisia. Kaksi palestiinalaista olen elämäni aikana tavannut. He olivat hyvin fiksuja ja ystävällisiä ihmisiä. Kommentit (2)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti