perjantai 1. helmikuuta 2019

 








Suruviesti jalkapalloilun ystäville                                                                    01.02.2019





Kuitenkin heti ottelun alussa Kupsin Esa Heiskanen syötti ja Kupsin Olavi Rissanen vei kotijoukkueen 1-0 johtoon. Muistaakseni Kuopiosta oli Suomen avauskentällisessä ainakin Esan veli Aki Heiskanen, Jouko Suomalainen ja Hannu Turunen sekä maalivahti Göran Enckelman, joka savolaiselle epälajityypillisestä nimestään huolimatta, pelasi siihen aikaan Kupsissa.

Kristallin kirkkaasti muistan, että peli päättyi tasan 1-1, mutta virallisissa asiakirjoissa näyttää olevan jokin virhe, koska ne väittävät Englannin voittaneen 1-4. Voi olla, että kiristallin kirkas muistikuvani sekoittuu vuoden 1986 pelattuun Englanti-otteluun, jossa ottelun alkupuolella puhelinkopin kokoisen Jallu Rantasen reidestä pallo pomppasi maaliin ja Suomi johti melkein loppuun asti. Ihan viime hetkillä Englanti tasoitti. Tasoitusosuman teki virallisten asiakirjojen mukaan Pauno Kymäläinen, jota suoritusta ei voi väheksyä, koska kuopiolainen maalivahti Kari Laukkanen oli vaikea ohitettava.

Sellaisen asian olen kuullut, että vaikka Heiskasen veljekset olivat loistavia taitojalkapalloilijoita, niin fyysinen harjoittelu ei aina oikein maistunut. Kerran jollain maajoukkueleirillä pojat määrättiin radalle juoksemaan silloin suosittua Cooperin testiä. Toinen Heiskanenkin jaksoi lönkötellä yhden kierroksen, mutta sitten hän pysähtyi ja pisti tupakaksi.







Suruviesti Niuen saarelta

Maailma on niin hirveä paikka, että helpommalla pääsisi, jos ei seuraisi ollenkaan mediaa. Erehdyin kuitenkin lukemaan toissapäiväistä Savon Sanomaa ja kyllä minä taas mieleni niin pahoitin. Nimittäin suruviesti kiirii kaukaiselta Niuen saarelta, joka ymmärtääkseni sijaitsee noin 20.000 kilometrin päässä, eli mahdollisimman kaukana, Eteläisellä valtamerellä.

Viiden palstan levyinen vainajan värikuvalla varustettu suru-uutinen kertoo, että siellä on kuollut sorsa. Eikä mikään tavallinen sorsa, koska sillä oli nimikin; sitä kutsuttiin kavereiden kesken Trevoriksi. Vainajan loppu oli hirvittävä, koska koirat raatelivat sen hengiltä.

Tapauksen johdosta kuultu Niuen kauppakamarin johtaja Rae Findlay totesi, että Trevoria tullaan kaipaamaan, sillä monet rakastivat sitä. Se positiivinen asia Trevorin poismenoon kuitenkin liittyy, ettei surevia omaisia tiettävästi  jäänyt, koska vainaja oli poikamies ja lähin lajitoveri asusti tuhansien kilometrien päässä.

Savon Sanomien mukaan myös Uuden-Seelannin parlamentti lähetti surunvalittelunsa tapauksen johdosta. Mielestäni myös Suomen hallituksen tulisi pikaisesti reagoida asiaan kuuluvalla tavalla Trevorin väkivaltaiseen kuolemaan.


Kommentit (0)



Suonenjoki hyvä paikka yrittää elää - Juttuja Sisä-Savosta

Nuorempana ihmettelin sitä, miten hyvä ja erikoinen muisti minulla oli erilaisten tapahtumien suhteen, sillä mitä kauemmin tapahtumasta oli kulunut, niin sitä selvemmin minä sen muistin. Viime vuosina olen huomannut, että muisti on alkanut sassaroimaan ja niinpä olen, kun vielä jotain sentään mielestäni muistan, kirjoitellut vuosien ajan varsinkin blogilleni tarinoita ja katkelmia sekä hajamietteitä Suonenjoelta ja yleisemminkin Sisä-Savosta. Viimeaikaisten maailmanhistoriallisten tapahtumien suunnattomassa vyöryssä olen joutunut tosin tekemään eräitä korjauksia, lisäyksiä ja täsmennyksiä vanhoihin juttuihini.

Kirja nimeltään Suonenjoki hyvä paikka yrittää elää – Juttuja Sisä-Savosta on juuri tullut painosta ja on nyt minulta tilattavissa. Kirja sisältää paljon lyhyitä tarinoita Sisä-Savosta ja sen historiasta. Historialliset kertomukset ovat täysin epävirallisia, mutta kuitenkin sangen luotettavia. Tosin satunnaisen lukijan on syytä muistaa, että monta kertaa hyvä tarina saattaa olla ikävällä tavalla ristiriidassa todellisuuden kanssa, joten eräiden juttujen osalta vastuu jää pitkälti lukijalle.

Koska pienpainatustoimintaharrastus on kallista eikä suinkaan ns. yksilehmäisen harrastus, on tämä  356 -sivuinen, pienipränttinen, noin 300 lyhyttä tarinaa ja muutaman kuvankin sisältävä kirja kallis, eli se maksaa 25 € ja lisäksi mahdolliset postikulut, jotka lienevät normaalisti noin 7 €. Köyhille ja pieneläjille kirjaa myydään tarvittaessa halvemmalla ja perustellusta syystä voin antaa sen ilmeiseksikin.

Kirjan voi tilata sähköpostilla osoitteesta aulis(at)koivistoinen.net tai puhelimitse numerosta 0505439647. Kirja ei ole hyvä, mutta kyllä minä itse ainakin sen säälistä ostaisin. Sekin vika teoksessa on, että siinä on myös samoja juttuja Kärkkäälän kylästä, jotka olivat jo kaksi vuotta sitten ilmestyneessä kirjassa Kärkkäälää ja kärkkääläläisiä, mutta perustelen asiaa sillä, että edellinen kirja on myyty loppuun.

Suonenjoki hyvä paikka yrittää elää – Juttuja Sisä-Savosta saattaisi olla hyvä joululahja ihmiselle, jolla on jo melkein kaikkea; tätä hänellä ei todennäköisesti ole. Teos on sen ainakin sen kirjoittajan mielestä jonkin verran hauskempi kuin Volter Kilven Alastalon salissa, jota yleisesti pidetään Suomen parhaana kirjana.

Kommentit (2)



Kennedyn kallon kappale

Eilen tuli Teemalta Kennedyn klaanista kertovan sarjan neljäs osa, jossa jaksossa käsiteltiin myös presidentti Kennedyn murhaa.  Olen suunnitellut selvittäväni tekoon syyllisen, jos joskus selviän elakkeelle; sen vuoksihan viime Helsingin reissullani yövyin samassa huoneessa, jossa murhaajaksi epäilty Lee Harvey Oswald asusti 60 vuotta aiemmin.

Mutta ei minun tarvitse odottaa elakkeelle asti, että saan syyllisen selville. Nimittäin murhamies paljastuu, kun vain vähänkin viitsii netissä surffailla.

Alla olevaa videota en suosittele herkille ihmisille, koska siinä näytetään murhatapaus järkyttävän selvästi. Erityisen järkyttävää on se, että heti sen jälkeen, kun luoti hajottaa presidentti Kennedyn pää,n kiipeää shokkiin joutunut presidentin vaimo auton takakontin päälle ja poimii sieltä talteen jotakin. Se jokin on presidentin kallon kappale.

https://www.youtube.com/watch?v=Z02hrtFc-8E

Tuo kohtaus on johtanut monen amatööritutkijan harhaan.  Videolta voisi päätellä, että koska presidentin kallon kappale lentää taaksepäin, laukauksen pitää tulla edestäpäin. Ballistiikan asiantuntijat kuitenkin selittävät internetissä, että myös Oswaldin takaapäin ampuma laukaus voi aiheuttaa pääkuoren lentämisen taaksepäin.

Ampujia oli siis vain yksi eikä syyllisestä ole epäselvyyttä, koska kyllä tunnetusti huono pyssymies Oswaldkin pystyi osumaan kiikarikiväärillä, koska välimatkaa hitaasti ajavaan autoon oli ensimmäisen laukauksen kajahtaessa vain 80 metriä. Murhaaja ampui kolme kertaa, mutta ensimmäinen laukaus ei osunut, koska mies hermoili.

Tapauksessa tietysti ihmetyttää, miten löperösti presidentin turvallisuudesta oli huolehdittu. Nykyajan johtajista osataan huolehtia paremmin. Esimerkiksi kun Putin vieraili Savonlinnassa, alkoivat siellä navigaattorit sekoilla. Ilmeisesti Venäjällä hallitaan sähkömagneettinen häirintä.

Kommentit (0)



SS

Eilen meni pitkään Kuopion klubilla herraseurassa, koska olin kuuntelemassa dosentti Andre Swanströmin luentoa suomalaisista SS-miehistä. Tällä kertaa en ollut paikalla pelkästään nuorison edustajana, vaan ainakin omasta mielestäni edustin ainakin jossain määrin myös meikäläisiä SS:ään yli-ihmisiä värvänneitä suomalaistahoja, sillä äitini täti Elina Könönen oli tietääkseni mukana tässä toiminnassa. Ainakin neiti Elina Könönen toimi  pitkään piikana SS-päävärväri professori Rolf Nevanlinnan taloudessa.

Matematiikan professori Rolf Nevanlinna tunnettiin äärimmäisen älykkäänä herrana ja häntä pidettiin maamme älykkäimpänä ihmisenä. Tästä asemasta hänet syrjäytti myöhemmin filosofi Pertti ”Lande” Lindfors, jolla myös oli kytkentöjä fasistipiireihin, koska hän kertoi muistelmateoksessaan olevansa uukuniemeläisen fasisti Sihvosen ja turkulaisen kommunisti Lindforsin rakkaudenhedelmän. Lindforsin mukaan hänen vanhempiensa avioliitto oli jostain syystä hyvin onneton.

Professori Rolf Nevanlinna oli niin älykäs, että vuonna 1940 hän ymmärsi pitää radiossa esitelmän, jossa hän ylisti natsi-Saksan valtakunnan marsalkka Herman Göringiä sankarilliseksi valtiomieheksi. Myös Göring oli älykäs; amerikkalaiset psykologit määrittivät hänen älykkyysosamääränsä olevan noin 140. Nevanlinnan mukaan Göring toteutti vielä häntäkin älykkäämmän Adolf Hitlerin rinnalla Saksan uutta nousua, jolla nousulla tosin sittemmin oli hyvin älytön loppu.

Kommentit (0)



Daniel Medelplan - historiamme suuri sankari

Historioitsija Teemu Keskisarja osaa provosoida. Kuopion suuressa yleisötapahtumassa hän rohkeni väittää, että Minna Canth on huono kirjailija, jonka romaaneja ei jaksa lukea loppuun toisin kuin Kalle Päätalon kirjoja. Nyt Keskisarja provosoi alla olevalla sosialistisesta mediasta löytyvällä videolla ja todistaa, että sukurutsaajana kuolemaankin tuomittu hylkiö Daniel Medelplan on Mannerheimia suurempi sankari.

Medelplan oli keskeinen vaikuttajahenkilö siinä kansamme tulevaisuuden kannalta ratkaisevan tärkeässä asiassa, että Suomessa säilyi lukutaito Isovihan ankeissa oloissa. Silloihan suomalaiset olivat hävitä sukupuuttoon. Lapuan seudulla Etelä-Pohjanmaalla jäi van yksi vanha suunnilleen meikälisen ikäinen ukko tappamatta ja pitäjän naiväki piti häntä kuin kukkaa kämmenellä ja veti häntä vesikelkalla talosta toiseen sillä seurauksella, että seuraavana vuonna Lapualla syntyi yli sata lasta.

Daniel Medelplan turvasi lukutaidon alkeisopetuksen maassamme siten, että hän veisti puusta, veikkaisin kuivasta koivusta, laatat, joilla painettiin Pälkäneellä aapiskirjaa nimeltään "Yxi  paras lasten tawara". Se on ensimmäinen aapinen, jossa seikkailee aapiskukko.Y htään puuaapista ei ole säilynyt meidän päiviimme, sillä viimeinen tuhoutui Turun palossa vuonna 1812.

Ainoat asiat, jonka muistan kirkkohistoriasta, jota opiskelin 11-12 ikävuoden välillä oppikoulun II C luokalla, olivat, että oppiaine oli koulu-urani tylsin sekä turhin ja että oppitunnilla mainittu hengellisen aapisen nimi Yxi paras lasten tawara synnytti varsinkin poikalapsissa naurua ja riemunkiljahduksia.

Keskisarjan jylhän provokaation voi kuunnella tästä linkistä:
https://www.youtube.com/watch?v=mK9_2wv0NNA



Kommentit (0)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti