keskiviikko 14. lokakuuta 2015


 
Airon huputus
13.10.2015, 17:44
 
 
Taas on Heinola maailman median polttopisteessä, koska lehtitietojen mukaan mainitun suuren suomalaisen kenraalin A. Airon (157 cm) patsas on huputettu lakanalla. Teko ei muuten tuntuisi ollenkaan pahalta, mutta nykyään kyseistä huputusta pidetään rasistisena eleenä, koska Ku Klux Klankin vaatetti itsensä lakanaan pelotellessaan Usa:ssa värillistä väestön osaa.
 
Ilmeisesti kaikki heinolalaiset eivät ole ottamassa turvapaikanhakijoita riemumielin vastaan, joka saa monet tuntemaan syvää myötähäpeää koko Heinolan kaupungin puolesta. Tässä yhteydessä on huputtajille syytä muistuttaa siitä, miten nopeasti maailma muuttuu. Viisikymmentä vuotta sitten ainakin Usa:n eteläosissa elettiin pitkälle samalla tavalla kuin Etelä-Afrikassa 30 vuotta sitten. Ihon pigmenttimäärä ratkaisi sen, missä vessassa sai käydä ja millä penkillä sai istua. Ja jos mustamies aikoi rekisteröityä äänestäjäksi, saattoi hän suurella todennäköisyydellä joutua luopumaan kiveksistään. Nyt kuitenkin mustamies on Usa:n presidentti ja terroristina Etelä-Afrikassa elinikäiseen tuomittu Nelson Mandela on saanut rauhan Nobelin valkoisen miehen kädestä.
 
Täyttä varmuutta minulla ei ole siitä, että onko huputuksen kohteena ollut A. Airon rintakuva vai Vesa Väänäsen ivamukaelmaveistos nimeltään F. Kairo, jota huppu saattaisi vaatettaakin ihan hyvin ja jonka huputus ei tunnu kovin uhkaavalta eleeltä. Se veistos syntyi ilmeisesti kenraali A F Airon muistopatsashankkeen synnyttämän kansalaiskeskustelun innoittamana. Valistunut isänmaallinen kansalaismielipide oli sillä kannalla, että A F Airo on sen verran suuri mies, ettei hänelle riitä kaksiulotteinen muistomerkki, jollaista säästösyistä aluksi suunniteltiin, vaan viime sodissa maamme sotatoimia johtanut kenraali tarvitsee kolmiulotteisen monumentin.
 
Vesa Väänänen pisti vieläkin paremmaksi. Hänen viskitynnyriin perustuvassa F Kairo-patsaassaan on jopa neljäskin ulottuvuus, eli onttous, jonka taiteilija itse uskoi kuvastavan aiheeseen liittynyttä kansalaiskeskustelua osuvasti.

Aino Kassinen
12.10.2015, 17:50
 
Olen joskus erheellisesti väittänyt, että vastoin virallista näkemystä viime sotien aikaan Suomen sotatoimia olisikin tosi asiassa johtanut selkeäjärkinen kenraali Akseli Airo, sillä marsalkka Mannerheim ei tiennyt mitään, vaikka ymmärsikin kaiken ja koska presidentti Ryti tiesi kaiken, mutta ei ymmärtänyt mitään.
 
Luettuani Perttu Häkkisen ja Vesa Iitin kirjoittama kirja Valonkantajat - Välähdyksiä suomalaisesta salatieteestä, olen huomannut jälleen kerran olleeni väärässä. Ylimpänä sodanjohtajana toimikin kenraali Airon sijasta ompelija Aino Kassinen, jolta sekä Mannerheim että Ryti kävivät hakemassa tietoa tulevasta. Kassinen oli jo tuolloin maamme johtava selvänäkijä. Tai niin hän ainakin itse antoi ymmärtää 1970-luvulla, jolloin hän oli jo koko valtakunnan kuuluisuus.
 
Kassinen, joka kuoli 1977, ennusti ennen kuolemaansa täysin oikein esimerkiksi Saksojen yhdistymisen. Sen sijaan hänen ennustuksensa, jonka mukaan ihmiskunta rakentaa itselleen toisen auringon 2000-luvun alussa, ei ole ainakaan vielä toteutunut. Yleisesti maailmalla tunnetaan myös se Kassisen kertomus, jonka mukaan hän tiesi etukäteen Hitleriä kuljettaneen lentokoneen laskutelineen syttyvän tuleen, kun se laskeutui Imatralle, kun valtakunnan johtaja saapui sinne bilettämään Marskin synttäreitä. Hitlerin vierailu oli niin huippusalainen asia, että jo pelkästään sen selvänänäkeminen, nostaa neiti Kassisen yhdeksi maailman historian johtavista selvänäkijöistä.
 
Muuten viimeiseksi jääneessä kirjassaan reilut 40 vuotta sitten Kassinen mainitsee kaksi kyvykkäintä selvänäkijäoppilastaan vallan valokuvien kera. He olivat tuleva valtakunnan johtaja Pekka Siitoin ja tuleva monipuolinen taiteilijalahjakkuus Vesa-Matti Loiri. Sekään ennustus ei ollut vailla pohjaa.

Enneunia
11.10.2015, 17:20
 
Luinpa tuossa juuri ilmestyneestä suonenjokelaisesta Mannerheim-ristin ritarista Veikko Vehviläisestä kertovan kirjan, jossa päähenkilö mainitsee kahdesta tapauksesta, joissa sotilas kertoi nähneensä unessa tulevan haavoittumisensa, joka sitten pian tapahtui unessa nähdyn mukaisesti. Kalle Päätalokin kertoo kirjassaan nähneensä haavoittumisensa unessa etukäteen. Setämies Kummun Kalle oli myös hyvin tunnettu enneunien katselija, joka jo ennen sotia kertoi unessa näkemänsä, jonka mukaan saksalaiset tulevat Taivalkoskelle ja vievät häneltä vaimon.
 
Kansakouluaikaan meitä käytettiin kylän kinkereillä ja muistanpa miten kirkkoherra Erkki Sovijärvi kertoi sotakokemuksensa, jonka mukaan eräs teltassa olija oli herättänyt yöllä koko porukan ja käskenyt kaikkia siirtymään ulos ja heti sen jälkeen telttaan tuli kranaatin täysosuma, ja teltan seinustalla olleet suksetkin hajosivat tulitikuiksi. Tunnettu henkitieteilijä ja taikavarpututkija Esko Jalkanen kiinnostui yliluonnollisista asioista sen jälkeen, kun suurhyökkäyksen aikaan sisäinen ääni käski hänen kiireen vilkkaan poistumaan korsustaan, johon heti sen jälkeen tuli täysosuma.
 
Vanhana skeptikkona selitän nuo tapaukset sattuman, valehtelun tai muistivirheen avulla ja ihmettelen sitä, etteivät enneunet näytä kertovan oikeaa lottoriviä ja vielä ihmettelen sitäkin, ettei evoluution myötä selvänä näkemisen armolahja ole levinnyt laajalta koko ihmiskunnan keskuuteen. Sellainen kyky olisi merkittävä kilpailuetu olemassaolon taistelussa.

P.......n suti eli perskä
11.10.2015, 17:21
 
Kyllä Internet on ihmeellinen, sivistystasoa ja onnellisuutta lisäävä väline. Nyt olen sen sulla selvittänyt senkin, mitä tarkoittaa yleisesti puhekielessä käytetty kulutushyödyke p.....n suti. Hikipedia kertoo asiasta seuraavaa:
 
Perseensuti oli yleisesti käytössä ainakin 1880-luvulle saakka Kymenlaaksossa ja Karjalassa. Tiettävästi sitä käytettiin myös jonkin verran Kanta-Hämeessä ja Varsinais-Suomessa. Perseensuti, tai perssuti tunnettiin myös nimellä perskä. Se laitettiin hirrenrakoon kuivamaan ja odottamaan seuraavaa käyttäjää.
 
Siihen aikaan maaseudulla tarpeet tehtiin usein niin sanotusti "nurkan taakse". Varsinkin palvelusväki kävi asioilla ulkorakennuksen takana. Paikalle oli yleensä rakennettu riuku, jotta myös isomman asian eli ulostamisen suorittaminen oli mahdollista.
 
Vessapaperi oli tuntematon ylellisyystarvike sen ajan maaseudulla. Metsässä takamus pyyhittiin luonnollisesti sammaleeseen. Huussissa oli joko varattu sammalta tai peräti sanomalehden riekaleita. Pärekin kelpasi pyyhkimiseen. Erityisesti pyyhkimiseen tarkoitettuja päreitä kerättiin ns. persikkopuusta.
 
Nurkan takana näiden pyyhkimistarpeiden säilyttäminen olisi ollut vaikeaa ja niinpä käytettiin pehmeää ja tuuheaa lyhytvartista harjaa peräaukon puhdistamiseen. Ennen kuin käyttäjä harjasi oman ahterinsa puhtaaksi, hän kopautti harjaa seinää vasten, jotta siihen kiinni kuivaneet ulostekikkareet tippuivat pois.
 
Nykyään käytetty sanonta "Voi perseen suti" viittaa juuri siihen, että suti on joko liian tahmea puhdistuakseen tai se oli pudonnut niin kauas, että tarpeillaan istuja ei siihen ylettynyt. Hänen olisi siis kiskottava vaatteet sottaisen takamuksen päälle, ja sekös harmitti. Harmittavaa asiaa "perseensudilla" tarkoitetaan nykyäänkin, vaikka pylly olisikin puhdas.
 

Katkennut oljenkorsi
09.10.2015, 18:01
 
Kyllä ei ollut hyvä mieli viime yönä, vaan enemmänkin oli mieli pahana ja tunnelma pilalla eikä uni meinannut silmään tulla jalkapalloerotuomarin karkean, mutta täysin ymmärrettävän virheen seurauksena. Pommit paukahtelivat siihen malliin katsomossa, että ottelun oikeudenjakaja teki inhimillisessä mielessä ainoan oikean ratkaisun, kun jätti suomalaisille rangaistuspotkun antamatta ja romanialaisen ulosajamatta. Niin vältyttiin ainakin henkilövahingoilta.
 
Suomalaiset asiantuntijat harmittelivat, että siihen sitten meni meikäläisten Em-turnauspaikka ja niin voi ajatella, vaikka realismia sellainen ajattelu ei olekaan. Elikkä Suomi olisi selvinnyt Em-turnaukseen, jos Fär-saaret olisi voittanut Unkarin sen kotikentällä ja jos Suomi olisi voittanut Romanian kolmella maalilla vieraskentällä ja jos lisäksi Fär-saaret veisi pisteenkin Romanialta kotikentällään ensi sunnuntaina ja jos Suomi myös voittaisi lohkoa ylivoimaisesti johtavan Pohjois-Irlannin ensi sunnuntain kotipelissä.
 
Erotuomari ei siis vienyt eilen Suomelta Em-turnauspaikkaa, mutta saattoi hyvinkin väärällä tuomiolla säästää Sofian joukkoväkivallalta. Jo lakikirjan tuomarin ohjeissakin sanotaan, että se mikä ei ole oikeus ja kohtuus, ei ole lakikaan ja tuomarin ohjeissa sanotaan myös että viisas tuomari on hyvääkin lakia parempi.
 
Muuten päävalmentajan tehtävää oto:na hoitava Markku Kanerva alkaa olla maamme historian menestynein maajoukkuejalkapallovalmentaja. Kolme kovaa kanasinvälistä karsintaottelua takana eikä vielä yhtään tappiota. Kanervan huippunsa hioma linja-autotaktiikka on tuloksekkaampi kuin Paatelaisen joulukuusitaktiikka. Asia kannattaa huomioida tulevissa valmentaja valinnoissa.
 
 
P.....n päreet eli v...kkeet
08.10.2015, 17:34
 
Kyllä internet on ihmeellinen. Nyt sen ja sen mukanaan tuoman sosiaalisen median välityksellä olen saanut selville minua vuosikymmeniä askarruttaneen tärkeän kysymyksen siitä, mitä ovat p......n päreet ja mitä tarkoittaa yleisesti käytetty sanonta hajota tuhannen p....n päreiksi. Mielestäni p....n päreet eli v...kkeet olisivat hyvä idea kestävän kehityksen mukaiseksi liikelahjaksi tai matkamuistoksi ja jopa koko maamme vientiteollisuus saattaisi saada niistä potkua ja maamme hallitus voisi ottaa p....n päreet eli v...kkeet Suomen kärkihankkeeksi.
 
Urbaani sanakirja paljastaa kyseisistä kulutushyödykkeistä seuraavaa:
 
"Kun joku menee tuhannen pillun päreiksi, niin se hajoaa totaalisti. Sanonnan alkuperälle on hyvältä tuntuva selitys, joka on kirjattu alle. Asiantuntijat tosin kyseenalaistavat tämän selityksen, ja arvelevat, että alkuperäinen sanonta on ollut mennä tuhansiksi päreiksi, ja pillu on vain lisätty siihen vahvikesanana, vähän samaan tapaan kuin täpötäysi on vielä täydempi kuin täysi.
 
Pillun päreitä käytettiin vielä 1800-luvulla, ennen laudeliinojen keksimistä, saunoissa naisten alapään suojana. Pillun päreet eli "vitukkeet", kuten niitä tuolloin kutsuttiin tehtiin tavallisista männyistä vuolluista päreistä muotoilemalla ne naisen omien muotojen ja käyttötarkoituksen mukaan. Luonnollisesti ne olivat alussa puunvärisiä, mutta muuttivat sitten väriään mitä enemmän niitä käytettiin. Ihan pärekaton harmaiksi ne eivät sentään ehtineet.
 
Sanonta "Tuhannen pillun päreiksi" on syntynyt luonnollisesti, kun miehet ovat arvioineet puun kokoa ja sen riittävyyttä erilaisiin käyttötarkoituksiin. Naisille varattiin tietysti oma puu vitukkeisiin eli pillun päreisiin. "Tuo mänty riittää varmasti tuhannen pillun päreiksi", on varmasti ollut tuttu sanonta metsissä eri puolilla Suomea."

Koppalakki ja hanskat
07.10.2015, 16:57
 

Pitäydytäänpä vielä terrorismissa. Kuopion ortodoksimuseo on avannut pitkän remontin jälkeen ovensa, ja kävin siellä tarkastamassa mieltäni askarruttaneen asian. Nimittäin vaikka Nikolai II:sta lukuun ottamatta Venäjän tsaarit olivat hyvin isoja ja riskejä miehiä, niin ainakin Aleksanteri II:lla oli naisen kädet. Ortodoksimuseossa ovat nähtävillä hänen koppalakkinsa ja hansikkaansa ja hanskat ovat niin pienet, etteivät ne ainakaan minulle mahtuisi.
 
Käsineet ja päähineet, jotka tsaarilla olivat murhahetkellä vuonna 1881, ovat päätyneet Kuopioon Valamosta, jonka luostarille ne jostain syystä luovutettiin varmaankin eräänlaisiksi pyhäinjäännöksiksi. Talvisodan aikaan pyhäinjäännökset evakuoitiin Sisä-Suomeen ja ovat nyt kaiken kansan katseltavissa Kuopiossa.
 
Silloinen tsaari Aleksanteri II lienee ollut murhahetkellä maailman mahtavin mies samalla tavalla kuin presidentti Kennedy oli 82 vuotta myöhemmin. Kennedyn tapaan Aleksanteri II oli melkoinen häntäheikki ja siemenlinko, jolle siunaantui sikiöitä pitkin kyliä. Vielä viisikymppisenä hän alkoi Leppäsen Aunen sanoin olla suhteessa itseään 30 vuotta nuoremman 18-vuotiaan Jekaterina Dolgorukajan kanssa.
 
Suhteen aikana hän ei ilmeisesti tyytynyt tutustumaan pelkästään neidin postimerkkikokoelmaan, koska Jekaterina synnytti seurustelun aikana kolme lasta. Mielenkiintoinen tapaus tämä hallitsijan ja balettitanssijattaren morganaattinen liitto ja ellei Laila Hirvisaari ole siitä vielä romaania kirjoittanut, täytynee minun vaivautua, kunhan eläkkeelle pääsen.
 
Muuten ei ole mitenkään tasa-arvoista, että maailma tuomitsee Katariina Suuren (154 cm) miesseikkailut itseään 30 vuotta nuorempien miesten ja hevosten kanssa ja pitää niitä iljettävinä, mutta Aleksanterin samanlaisiin juttuihin suhtaudutaan ymmärtävästi. Naisista 63-vuotias keisari oli tulossa silloinkin, kun terroristit heittivät pommin hänen vaunujaan kohti nykyisen Verikirkon kohdalla.
 
Pommi ei vahingoittanut silloisen maailman mahtavinta miestä, mutta hän kuitenkin nousi vaunuista ja ainakin hyvän tarinan mukaan nuhteli ankarasti pomminheittäjää. Silloin tömähti toinen pommi, joka repi keisarin kappaleiksi. Hän kykeni kuitenkin vielä pyytämään, että hänet vietäisiin Talvipalatsiin kuolemaan. Tätä ennen olivat Narodnaja voljan terroristit yrittäneet murhata tsaarin jo seitsemän kertaa, joten todennäköisyys hankkeen onnistumiselle oli melkoinen.
 
 

Sähkökatkokset ja terrorismi
06.10.2015, 17:55
 
Kahden päivän sähkökatkos synnyttää kummallisia ajatuksia. Pahaa pelkään, että terroristijärjestö Isis on saanut käsiinsä muutama vuosi sitten ilmestyneen Mikko-Pekka Heikkisen kirjan Terveiset Kutturasta. Siinähän Etelän ylivaltaan kyllästyneet lappilaiset moottorikelkkajoukot valtaavat inarinsaamelaisen komentajansa Oula Morottajan johdolla hetkessä koko Etelä-Suomen.
 
Samalla tavalla pian kirjan ilmestymisen jälkeen 20.000 Isisin pyssymiestä murskasi hetkessä Irakin 200.000 miehen armeijan. Se ero näiden kapinallisjoukkojen taistelutavoissa oli, että lappilaiset käyttivät itsemurhaiskuissaan panssaroituja moottorikelkkoja, kun taas Isisin miehet turvautuvat panssaroituihin Hummer-maastoautoihin, joilla voi räjäyttää koko korttelin kerralla.
 
Pelonsekaisella jännityksellä seuraan, mihin Syyrian tilanne johtaa, nyt kun venäläiset ryhtyivät pommittamaan Syyriassa toimivia Isisin joukkoja. Pahaa pelkään, että mikäli musulumaaniterroristit ovat jaksaneet lukea Terveiset Kutturasta kirjan loppuun, he ymmärtävät, miten helppo länsimainen yhteiskunta on lamauttaa.
 
Nimittäin lappilaiskapinalliset valtasivat Helsingin hetkessä sen jälkeen, kun he katkaisivat kaupungista talvipakkasella sähköt. Pääkaupunki lamaantui heti; ainoastaan kaikista varakkaimmat asukkaat kykenivät pakenemaan Tallinnaan ja jatkamaan siellä biletystään.
 
Vielä pahemmin saattaisi talvipakkasella käydä 10 miljoonan asukkaan Moskovalle, jos vaikkapa Isisin palkkaamat tsetseeni räjäyttäisivät kaupungista muutaman muuntajan. Kun sähkön- ja lämmönjakelu katkeavat eivätkä viestiyhteydet toimi, saattaisi miljoonien ihmisten elämä muuttua epämiellyttäväksi.

Kauden suurin tunne-elämys
05.10.2015, 17:52
 
Kiusallisesta sähkökatkoksesta huolimatta olin eilen hyvin onnellinen ihminen. Vaikka olin jo päättänyt, että en mene seuraamaan Kupsin ja Pietarsaaren Jaron ratkaisevan tärkeää ottelua mielenterveydellisistä syistä, koska hermot eivät kestä, mutta menin kuitenkin ja onneksi menin, koska Kups voitti ja voitti kerrassaan riemastuttavalla tavalla. Varsinkin toinen maali oli ikimuistettava.
 
Maakunnan mies Saku Savolainen jallitti nipun kankeita ulkomaalaisia sekä rantaruotsalaisia ja syötti vinosti taaksepäin toiselle maakunnan miehelle Urho Nissilälle, joka on vain hieman palloa korkeampi ja tämä laukaisi rangaistusalueen rajalta äärimmäisen löysän ja äärimmäisen tarkan kudin, joka tuntui vierivän puoli minuuttia ja painui sitten tolpan kautta pömpelin perukalle ohi vastustajan äimistyneen ja hölmistyneen maalivahdin. Se oli tämän kauden suurin tunne-elämykseni. Vieläkin näen mielessäni pallon vierivän hiljakseltaan tolpan kautta maaliin.
 
Toinen merkittävä tunne-elämys oli Kupsin saama rangaistuspotku. Jo viikko sitten joukkueiden edellisessä kohtaamisessa kuopiolaiset saivat rankkarin, mutta Juha Hakola epäonnistui. Pelin jälkeen joukkueen kapteeni Miikka Ilo totesi lehdistölle, että hän sen kyllä olisi maaliin ampunut; luulen, että mies vähän vitsaili, mutta eiköhän lausumassa ollut totta ainakin toinen puoli.
 
Eilen Iloa itseään rikottiin rangaistusalueella ja rikottu itse asettui siekailematta rankkaria laukomaan. Laskin mielessäni, että koska 80 % rangaistuspotkuista onnistuu ja koska edellinen epäonnistui, niin todennäköisyys oli 4 % sille, että kaksi rankkaria peräkkäin epäonnistuisi, joten maalin piti olla selviö. Mutta ei ollut selviö, koska Ilo laukaisi pallon tolppaan ja näin, että iso mies siinä vaiheessa häpesi viikko aiemmin ajattelemattomuuksissaan ja ainakin osittain pilailumielessä annettua lausuntoaan.
 
 

Valio-myrsky
04.10.2015, 20:16
 
Maamme talous näyttää vihdoinkin kääntyvän nousuun, kun perjantai-iltana riehunut Valio-myrsky katkaisi sähköt kotitalouksilta varsinkin meillä Savossa. Jostain merkillisestä syystä aina, kun tiedotusvälineissä kerrotaan, että sähköt katkeilevat maassamme, katkeilevat ne nimen omaan Savossa. Ja jos lehdessä lukee, että mies puukotettiin ryyppyporukassa, tapahtuu sekin Savossa.
 
Mutta Valio-myrskyn vuoksi talous kääntyy nousuun. Työpaikkoja syntyy ja ylityö- sekä pyhätyölisiä maksetaan myös jo työsuhteessa oleville. Lisäksi kotitalouksien kulutus lisääntyy ja säästämisaste pienenee, koska sähköyhtiöt maksavat hyvät korvaukset monesti vähävaraisille asiakkailleen, jotka korvaukset lain mukaan määräytyvät katkon pituuden mukaan seuraavasti:
  • 12 – 24 tuntia: 10 % vuotuisesta siirtopalvelumaksusta
  • 24 – 72 tuntia: 25 % vuotuisesta siirtopalvelumaksusta
  • 72 – 120 tuntia: 50 % vuotuisesta siirtopalvelumaksusta
  • 120 – 192 tuntia: 100 % vuotuisesta siirtopalvelumaksusta
  • 192 – 288 tuntia: 150 % vuotuisesta siirtopalvelumaksusta
  • yli 288 tuntia (12 vrk): 200 % vuotuisesta siirtopalvelumaksusta
  • Vakiokorvauksella on enimmäismäärä, joka on 1000 euroa (voimassa 1.1.2016 asti)
Myös päivittäistavarakaupat menestyvät, kun kuluttajat täyttävät uudelleen pakastimiaan, koska entiset pakasteet pilaantuivat. Sekin lisää sekä rahankiertoa yhteiskunnassa että verotuloja ja vähentää erilaisia köyhäinhoitomaksuja.
 
Mutta kuitenkin soisin, etteivät sähkökatkokset yleistyisi, koska minultakin jäi eilen blogi päivittämättä ja monet sen vuoksi olettivat minun jo kuolleen. Mielestäni maamme hallitus voisi nostaa tärkeimmäksi kasvuhankkeeksi risusavotat. Nimittäin sähkölinjojen varret tulisi kiireesti raivata vaarallisista puista. Ne voisi myydä halvalla teollisuudelle tai kotitalouksien lämmönlähteiksi.
 
Ongelmana täällä Savossa on kuitenkin se, että alan ammattitaitoisesta työvoimasta alkaa olla pula. Tyypillisen ylipainoisen savolainen sekakäyttäjän selkä ei nykyään kestä metsätöitä ja sivutkin siinä voivat kipeytyä. Onneksi Kuopion kaupunkikuvaan on ilmestynyt suuri joukko raittiin ja maastokelpoisen näköisiä nuoriamiehiä Lähi-Idästä. Heidät voisi pikakouluttaa metsureiksi.
 

 

 

 

Pakolaisongelma
02.10.2015, 18:20
 
Eilen FT Heli Kananen luennoi Kuopion Isänmaallisen seuran tilaisuudessa ajankohtaisesta asiasta, eli siitä, miten pakolaiset otettiin Pohjois-Savossa vastaan 70 vuotta sitten. Olin paikalla isänmaallisen nuorison edustajana.
 
 
Ft Kananen paljasti asian, jota olen epäillytkin kuulemieni tarinoiden pohjalta. Karjalaispakolaisia ei vastaanotettu riemumielin. Paikallisen alkuperäisväestön asenteita tutkittiin vuonna 1949 Kiuruvedellä ja ilmeni, että 62 % väestä piti pakolaisia kielteisenä asiana ja vain 17 % myönteisenä. 21 % tutkituista ei perisavolaiseen tapaan ottanut asiaan kantaa puolesta tai vastaan vaan pikemminkin päinvastoin.
 
 
Varsinkin Kiuruveden synkkä- ja jopa raskasmielinen körttiläinen kantaväestö suhtautui epäillen pakolaisten ortodoksiseen uskontoon. Se, että synnit sovitettiin pelkästään sytyttämällä kynttilään tuli, tutui savolaisista liian helpolta ratkaisulta syntikysymykseen.
 
 
Pakolaisia pidettiin myös kevytmielisinä. Ehkä tälle asenteelle oli perusteitakin ainakin Karttulan Syvänniemellä, jossa ortodoksit ensiksi keräsivät rahaa rakentaakseen kylälle tanssilavan, mutta sitten muuttivatkin yllättäen keräysvarojen käyttötarkoitusta ja pystyttivätkin rukoushuoneen.
 
 
Siunatuksi lopuksi korostettakoon sitä, että tutkimusten mukaan 2/3 savolaismorsiamista oli raskaana vihkitilaisuudessaan, kun taas evakkopuolella ei kukaan.

Paavo Nurmi ja televisio
01.10.2015, 19:36
 
Karo Hämäläisen Paavo Nurmesta kertova kirja Yksin kuuluu jokaisen urheiluhullun lukea. Tosin koko kirjan uskottavuus kärsii siitä, kun kerrotaan, miten Nurmi Helsingin vuoden 1952 olympiakisojen tulen sytytettyään palasi kotiin ja seurasi avajaiset telkkarista.
 
Ei kyllä seurannut Helsingin kisoja telkkarista, koska niitä kisoja ei televisioitu. Vuoden 1960 Rooman olympialaiset olivat ensimmäiset, jotka nähtiin Suomen televisiossa. En jaksa, että edes Tallinnan Tv olisi ollut toiminnassa vuonna 1952, vaikka Virossa tv-toiminta alkoi ennen Suomea 50-luvulla ja meikäläisetkin seurasivat sikäläisiä lähetyksiä, kun meillä niitä ei vielä ollut.
 
Ensimmäiset televisioidut olympiakisat olivat vuonna 1936, jolloin kisoja saattoi seurata eräisiin Berliinin oluttupiin asennetuista laitteista. Saattaa olla, että myös Lontoon vuoden -48 olympialaiset televisioitiin, koska Englannissa tv-lähetykset alkoivat jo ennen Toista maailmansotaa, vaikkakin ne keskeytyivät sodan ajaksi; ilmeisesti lähetykset olisivat sotkeneet tutkien toimintaa, joita silloin oli jo siellä käytössä.
 
Muuten venäläisilläkin oli jo Jatkosodan alussa tutkia Suomen rintamalla. Niiden kehittelystä oli Neuvostoliitossa vastannut suomalaissyntyinen tiedemies sukunimeltään Berg. Hän ei kuitenkaan välttämättä ollut suonenjokelaista Bergien pappissukua tai edes Uukuniemen Bergiä.

Haukattu omena
30.09.2015, 18:00
 
Ilmiöillä on selityksensä. Olen ihmetellyt, miksi Applen logona on omena, josta on haukattu pala. Toissa iltana ymmärsin selityksen tälle ilmiölle, kun televisiossa esitettiin ohjelma Alan Turingista nimeltään Natsikoodin ratkaisija.
 
Turing oli matemaattinen nero ja hänen ansiostaan Toinen maailmansota lyheni parilla vuodella, koska hän onnistui murtaman saksalaisten salakirjoitusjärjestelmä. Siinä samalla oheistuotteena mies keksi myös digitaalisen tietokoneen.
 
Sodan jälkeen natsikoodin ratkaisija joutui vaikeuksiin homoseksuaalisen suuntautumisensa vuoksi ja hän olisi päätynyt pitkäksi ajaksi vankilaa, ellei olisi alistunut hormonihoitoihin. Homoustuomion vuoksi hän joutui myös työelämässään vaikeuksiin, koska epäiltiin, että homoseksuaalit olisivat alttiina neuvostoagenttien ansoille.
 
Hormonihoitojen sivuvaikutuksena Turningille kasvoivat rinnat. Miespuoliselle huippumaratoonarille rinnat ovat erityisen kiusallinen ongelma. Kestävyysjuoksua harrastanut Alan Turning oli jopa ehdolla Britannian olympiajoukkueeseen Lontoon kisoihin vuonna 1948. Hänen maratonennätyksensä oli 2.46.
 
Vuonna 1954 Turning löydettiin vuoteestaan kuolleena. Yöpöydällä oli syanidilla käsitelty omena, josta vainaja oli haukannut. Ilmeisesti Applen logo on kunnianosoitus tietokoneen keksijälle. Miehen kunnia palautettiin virallisesti 10.9.2009, jolloin pääministeri Gordon Brown pyysi hallituksensa puolesta kirjallisesti anteeksi Turningin kohtelua: "Olemme pahoillamme, olisit ansainnut parempaa." Mielipiteeseen on helppo yhtyä.
 
 

Kirkkovene vai rajamerkki?
30.09.2015, 18:03
 
 
Kalevalan mukaan selvästä narsismin häiriöstä kärsinyt Lieto Lemminkäinen, joka havitteli vailla vaadittavaa pätevyyttä tietäjän arvoa ja asemaa, korosti vastaan tulleelle Väinämöiselle, että
 
"Tieän puut Pisan mäellä, hongat Hornan kalliolla: pitkät on puut Pisan mäellä, hongat Hornan kalliolla."
 
Tämäkään Lemminkäisen tieto ei näköjään pidä paikkaansa. Matalakasvuista oli puusto Pisalla eikä siellä niinkään honkia kasvanut vaan enemmänkin kuusia. Niissä ei ollut paljoa nähtävää, mutta sitä enemmän oli nähtävää Täyssinän rauhan rajamerkeissä. Sekä ruotsalaiset että venäläiset rajanmittaajat olivat kaivertaneet vuoren korkeimmalle paikalle omat symbolinsa. Ruotsalaiset olivat kilkuttaneet kiveen Ruotsin kruunun ja kolmen rajakomission edustajan nimikirjaimet lapsen käsialalla.
 
Venäläisten merkistä ei kyllä ottanut selvää mitä se esitti. Ensiksi tuli mieleen se perinteinen kirkkoveneen kuva, mutta hyvällä mielikuvituksella voisi uskoa, että kaiverrus esittää ortodoksiristiä. Rajamerkit todistavat vääjäämättä sen, että rajan itäpuolella sijaitseva Kuopio on vanha venäläinen kaupunki ja Kärkkäälä vanha venäläinen kylä.
 
Suomen itäraja on historian saatossa muuttunut monta kertaa ja mielestäni nykyinen on ollut ihan hyvä. Kuitenkin reilut kaksikymmentä vuotta sitten, kun Venäjällä testattiin demokraattista yhteiskuntamuotoa, niin meilläkin esiintyi halua rajan uudelleen käyntiin. Nyt, kun demokratia kokeilusta on Venäjällä luovuttu ja siirrytty tsaari Vladimirin hallintokauteen, ei meillä ole enää haluttu jostain syystä keskustella itärajan tarkastamisesta.:
 
Itärajaa on muutettu historian saatossa 14 kertaa ja sodalla asia on ratkaistu 10 kertaa. Kolmesti hyökkääjänä on ollut Venäjä ja seitsemän kertaa Ruotsi tai Suomi. Seuraavanlaisia sopimuksia on itärajasta tehty: Pähkinäsaaren rauha v. 1323, Täyssinän rauha v. 1595, Stolbovan rauha v.1617, Uudenkaupungin rauha v. 1721, Turun rauha v. 1743, Haminan rauha v. 1809, rajatarkistus v. 1812, rajatarkistus v. 1833, rajatarkistus v. 1842, rajatarkistus 1864, Tarton rauha v. 1920, Moskovan rauha v. 1940, Moskovan välirauha v. 1944, aluemyynti v. 1947.

Haukansilmä
28.09.2015, 19:01
 

Hulppeat ovat maisemat Pisalta, satunnaisen matkailijan kannattaa käydä ne tarkastamassa. Sieltä näkee kymmenien kilometrien päähän. Luulin aiemmin, että olen itseni likinäköiseksi sekä pöhköksi lukenut ihminen, mutta niin ei olekaan. Olin joukosta ainut, joka näki Pisan vuorelta 50 kilometrin päässä olevan Puijon tornin ja sen vierestä jopa tuomiokirkon huipun. Muut eivät niitä erottaneet, vaikka jopa kiikarin kanssa yrittivät.
 
Taidanpa olla samanlainen haukansilmä kuin 1960-luvulla se siperialainen kolhoositalonpoika, joka kertoi paljaalla silmällä näkevänsä Jupiterin kuut. Siihen aikaan Neuvostoliitossa ihmiset olivat muutenkin terveempiä ja elinvoimaisempia kuin nykyihmiset. Kaukasuksellakin oli yli satavuotiaiden laulu- ja tanssiryhmä ja paimensipa erään kolhoosin lampaita teräsvaari, joka oli 167-vuotias, joka kertoi muistavansa Napoleonin sodat. Kaukasuslaisten pitkän iän salaisuudeksi uskottiin jugurttia ja heidän innoittaminaan suomalaisetkin löysivät tämän terveysjuoman, ja paljon on meilläkin eliniänodote noussut sen jälkeen. 
 
Neuvostovastaiset henkilöt muuten väittivät, ettei teräsvaari ollut 167-vuotias, vaan pikemminkin 67-vuotias ja että hän oli väärentänyt ikänsä välttyäkseen Ensimmäisen maailmansodan sotapalvelulta, joka tietysti on täysin ymmärrettävää.

 

 

 

 

Pisan torni
27.09.2015, 18:58
 

Minä, joka pidän turismia lähinnä ihmisyyttä vastaan kohdistuvana rikoksena, luulin, että en tässä elämässä tule koskaan näkemään maailman kuulua Pisan tornia, olen ollut taas väärässä, koska olen tänään omin silmin nähnyt Pisan tornin. Tosin pettymyksekseni torni oli ihan vatupassissa ja niin ollen vaadin matkan järjestäjältä, eli Kuopion Luonnonystäväin Yhdistykseltä takaisin suorittamaani 15 euron maksua, jota minulle ei kuitenkaan palautettu. Minulle kerrottiin matkan järjestäjien toimesta, että edellinen lehtikuusesta 18 vuotta sitten rakennettu Pisan torni oli kyllä vinossa, mutta uusi metallinen helikopterista käsin rakennettu tulee säilymään vatupassissa ainakin seuraavat 50 vuotta.
 
Jos hyvät ihmiset liikutte Nilsiän suunnalla, käykää Pisan vuorella, edes torniin ei tarvitse kiivetä. Maisema on huikea. Laskujeni mukaan silmiin avautuu ainakin näin syksyllä 3000 neliökilometriä kullan keltaista erämaata ja kymmeniä vesistöjä, mutta vain yksi peltikatto. Kaikkein hulppeimmat näkymät ovat Kuopion Luonnonystäväin Yhdistyksen omistamalta 1,5 hehtaarin palstalta mäen itäreunalta. Näkymä kilpailee kauneudessaan Kolin kanssa.
 
Muuten Kuopiossa on ainakin kaksi kaksi vaikutusvaltaista ja vakavaraista yhdistystä. Vanhempi Kuopion Isänmaallinen yhdistys, jonka perustivat silloiset 60-luvun, tarkemmin sanottuna 1860-luvun radikaalit, eli Järnefeltit ja Ahot ja jonka varallisuus on tänäkin päivänä tiettävästi merkittävä. Nuorempi on sitten tämänpäiväisen matkan sponsoroinut Kuopion Luonnonystäväin Yhdistys, jonka varallisuus koostuu ainakin yhdestä savolaisen lintumaalari Julius von Wrightin lahjoittamasta maalauksesta Teeriä huurrekoivussa, jonka arvo lienee huikea. Von Wrightin veljekset olivat Kuopion Luonnonystäväin Yhdistyksen aktiiveja jäseniä toista sataa vuotta sitten. Myöhemmistä yhdistyksen vaikuttajajäsenistä tulee päällimmäisenä mieleen presidentti Martti Ahtisaari.

Valtakunnanjohtajan paljaat pakarat
26.09.2015, 17:53
 
Minä, jonka jalat ovat olleet koko ikäni hyvin tukevasti ilmassa, ilahduin, kun vihdoinkin on saatu kunnon kuvaa selittämättömästä valoilmiöstä. Olenkin ihmetellyt sitä, miten 60-70-luvuilla ufoja tuntui lentelevän vähän siellä sun täällä, mutta sen jälkeen, kun kamerat ja varsinkin valvontakamerat yleistyivät, ovat ufot alkaneet meitä kartella.
 
Tosin pikkuisen suttuisa on tämä pyhäjärveläisen riistakameran otos, joten se ei ehkä vielä riitä varmaksi todisteeksi siitä, että ulkoavaruuden muukalaiset meitä tarkkailevat:
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1443069362623.html
Paljon parempi todiste lentävistä lautasista on tämä mielestäni maailmalla kaikkein luotettavimpana todisteena ufojen olemassaolosta pidetty kuva, joka on napattu Suonenjoella vuonna 1979; korostettakoon kuitenkin sitä, ettei sitä valitettavasti ole otettu Kärkkäälän kylällä vaan Lampientaipaleella:
http://www.ufoevidence.org/photographs/section/1970s/photo363.htm
 
Suomessa on ufoja kuvattu muuallakin kuin Suonenjoella. Elokuussa 1971 tapasi Pekka Siitoin, joka myöhemmin opittiin tuntemaan maamme johtavana natsina, Vehmaan kesämökillään avaruusolentoja ja ottipa hän tapauksesta valokuvankin, joka julkaistiin Ufoaika-lehdessä. Äskettäin ilmestyneessä Perttu Häkkisen ja Vesa Iitin Valonkantajat-kirjassa, jossa kerrotaan Suomen salatieteiden historiasta, väitetään, etteivät julkaistussa kuvassa väikkyvät hohtavat valopallot sittenkään esitä ufoja, vaan valtakunnanjohtajan paljaita pakaroita.Politiikan ja salatieteiden lisäksi Pekka Siitoin harrasti myös valokuvausta.

Vasili Shulzhenko - taiteilijanero
25.09.2015, 17:44
 
Eittämättä en ymmärrä mitään taiteesta tai taiteen filosofiasta, mutta siitä huolimatta mielestäni venäläinen Vasili Shulzhenko on kuvataiteellinen nero samaan tapaan kuin suomalainen hengenheimolaisensa Martti Innanen. Koska kaikessa blogikirjoittelussa on pyrittävä lakia tarkkaan noudattamaan, pyrin kunnioittamaan Shulzhenkon tekijänoikeuksia enkä liitä kuvia hänen töistään tähän yhteyteen, mutta mielestäni alla oleva jokseenkin laillinen videon pätkä kertoo taiteilijan tuotannosta paljon.
 
Mielestäni Vasili Shulzhenko on mestarillisesti huomannut arjen ympäristöstä sellaisia kauneusarvoja, joita en ole itse tullut ajatelleeksi. Esimerkiksi videolla näkyvä maalaus nimeltään Yleinen käymälä on vaikuttavuudessaan samaa luokkaa kuin Martti Innasen maalaus Vasili Loponen, Petroskoin rautatieaseman vanhempi tarkkailija. Tämäkin työ löytyy Internetistä sopivilla hakusanoilla; kannattaa etsiä. 
 
Vasili Shulzhenko ei ole mikään sosialistinen realisti, koska hän sallii itselleen huomattavia taiteellisia vapauksia, jotka poikkeavat arkitodellisuudesta. Videolla vilahtava venäläinen kylämiljöö vääristelee pahasti todellisuutta, koska Lenin patsas muistuttaa enemmänkin Budhaa ja koska patsaan takana vesiä ilmeisesti laulellen laskeva miehenpuoli ei vastaa tositapahtumia. Luotettavien antropologisten tutkimusten mukaan venäläiset eivät kuseksi nurkkiin, vaan se on enemmänkin suomalaisten harraste.
Shulzhenkon töitä esittelevä video löytyy tästä linkistä:
 
https://www.youtube.com/watch?v=qNRo2L358_8
 
 
 

Eikä ollut paitsio
24.09.2015, 18:11
 
Maailma on vielä epätäydellinen. Kyllä ei ole kansalaisen oikeusturva maassamme riittävän hyvä vieläkään. Katsokaapa tämän videopätkän kohta 6min50sek, jossa Kups melkein tekee sarjapaikkansa varmistavan täysosuman, mutta ei kuitenkaan tee, koska tuskallisen pitkällisen, useita sekunteja kestävän, harkinnan jälkeen erotuomari hylkää maalin paitsiona.
 
Minusta se ei ole paitsio, koska pallo näyttää pomppaavan pietarsaarelaispelaajasta paitsioasemassa olevalla kupsilaiselle. Tuollaisen häsäkkätilanteen (siis häsäkkä- ei hässäkkätilanteen, koska hässäkän kantasana on hässiä ja siitä asiasta ei sentään ollut kysymys) ratkaiseminen ei ole inhimillisessä mielessä mahdollista ilman videotarkistusta, joten videotarkistus olisi kiireesti otettava käyttöön Veikkausliigassa. Eilisessä ottelussa Kups menetti yhden selvän rankkarinkin, joka ilman muuta olisi videotarkistuksen jälkeen joukkueelle myönnetty.
 
Sen verran oikeusturva on kuitenkin maassamme viime aikoina kehittynyt, että Kups-Ilves-pelin ulosajetun kupsilaisen tuomio kumottiin ottelun jälkeen videotarkistuksessa. Erotuomari itsekin myönsi videon katseltuaan, että samalle pelaajalle annetut kaksi varoitusta eivät perustuneet jalkapallon sääntökirjan sisältämien käskyjen ja kieltojen rikkomiseen. Tosin tämän tuomiovirheen seurauksena Ilves käytännössä varmisti sarjapaikkansa.
 
Kups-Ilves-pelin radiokommentaattorina toiminut Esa Pekonen totesi, että sen ottelun nauhaa olisi hyvä käyttää erotuomarikoulutuksessa opetusesimerkkinä siitä, miten ottelua ei pidä tuomita. Onneksi tuomari ei ollut järjestelmällisesti kuopiolaisia vastaan, vaan välillä hän myös suosi kotijoukkuetta. Esimerkiksi ihan loppuhetkillä Kupsin Trafford tuli takaapäin nappulat edellä vastustajan jaloille niin, että normaalipelissä siitä olisi heti lentänyt ulos ja saanut parin ottelun pelikiellon. Alla olevasta linkistä voi katsoa tuon pelin tiivistelmän, mutta moni kyseenalainen tuomio jää pätkästä näkemättä.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti