tiistai 5. elokuuta 2014


 

Nikolai Causescu
04.08.2014, 18:39
 
Kuopion yleisurheilumaine on pelastettu. Thomas Barrineau-niminen savolaisnuorukainen voitti monien yllätykseksi Kalevan kisojen kuninkuuslajin eli kymmenottelun. Seurasin kisan alusta loppuun ilmeisesti ainoana katsojana. Ainakaan sunnuntaiaamuna klo 9 käytyä 110 metrin aitajuoksua ei ollut seuraamassa lisäkseni muut kuin toimitsijat ja jokunen kilpailijoiden valmentaja.

Kymmenottelu on läheltä seurattuna vaikuttava laji. Varsinkin seiväshypyssä on paljon vauhtia ja vaarallisia tilanteita kun iso mies kohoaa huonolla tekniikalla monen metrin korkeuteen. Ei yhtään etukäteen tiedä, missä asennossa 90-kiloinen mies singahtaa taivaalle puhumattakaan siitä, miten päin sama 90-kiloinen mies putoaa alas ja minne hän putoaa. Tällä kertaa kuitenkin selvittiin kuin ihmeen kaupalla henkilövahingoilta.

Thomas Barrineau oli selvästi joukon paras seiväshyppääjä. Itse asiassa hän on lajissa niin hyvä, että pienellä erikoistumisella voittaisi Suomen mestaruuden siinäkin. Eilen hän hyppäsi kaiken kiireen keskellä 495, vaikkakin kävi hyppynsä aikana noin 550 korkeudessa. Mainittakoon ja korostettakoon, että Em-kisarajan ylittänyt Eemeli Salomäki jäi varsinaisessa seiväskilpailussa ilman tulosta aloituskorkeudestaan 480 moninkertainen ja arvokisakävijä Jere Bergius, jonka ennätys toissa kesältä on 572, hyppäsi nyt 500.

Jotain on pahasti vialla Suomen seiväsvalmennuksessa. Lupaavasta Matti Monosestakaan ei ole enää pitkään aikaan kuulunut mitään. Viimeinen asia, jonka miehestä kuulin, oli se, että hänen itseoppinut valmentajaisänsä oli keksinyt uuden tehokkaan harjoitusmenetelmän. Matti Mononen kehitti seiväshyppääjän taitojaan juoksemalla seiväs ojossa kokonaisia ratakierroksia ja vielä kovempaa kuin kukaan maailmassa.

Itselläni on maailman huonoin kielipää eikä nimimuistinikaan ole kaksinen. Tuo epätyypillinen savolaisnimi Thomas Barrineau on minulle ylivoimainen ja niinpä kutsuin kilpailun aikana miestä salaa mielessäni Nikolai Causescuksi, koska jollain nimellä häntä oli kutsuttava; jotain Romaniaan viittaavaa tuossa Barrineaussa varmaankin on. Ehkä amerikkalaisen isän, joka muuten edusti Usa:a Montrealin olympialaisten korkeuskisassa, sukujuuret ovat Romaniassa.


Mansikanviljelijän veli
03.08.2014, 18:07
 
Kävelin kahden urheilun huippuvaikuttajan perässä pois Väinölänniemeltä. Se yli ysikymppinen urheilujohtaja kuului ihmettelevän, kun ei ollut ennen kuullutkaan siitä kuopiolaisesta kansanedustajasta, joka avasi Kalevan kisat.

En ollut minäkään ennen tästä kansanedustajasta kuullut, koska kenttäkuuluttajalle sattui ajatuskatkos ja hän kuulutti, että kisat avaa kansanedustaja Markku Pessi. Monet varmaankin ymmärsivät kyseessä olevan kansanedustaja Markku Rossin.

Sille nuoremmalle urheilujohtajalle, joka on kansanedustaja ja entinen ministerikin, Markku Pessi oli tuttu ja hän vakuutti, että Kalevan kisojen avaaja on sen tunnetun espoolaisen mansikanviljelijän veli.  Tällöin en malttanut olla avaamatta sanaista arkkuani, vaan ohitin urheilujohtajat ripeästi ja kuiskasin, että Yrjö Rossi, 1500 metriä 3.48 vuonna 1976.

"Ja seura oli  Kenttäurheilijat-58" vakuutti nuorempi urheilujohtajista paljastaen hämmästyttävän tietämyksensä. Niinhän se oli. Ei tainnut Yrjö Rossi edustaa koskaan Suonenjoen Vasamaa.

"Mutta sillä ajallahan olisi pärjätty vielä tänäänkin", ihmetteli kohta satavuotias vanhempi urheilujohtaja. Niin olisi pärjätty; 1500 metriä voitettiin tänä vuonna ajalla 3.55, eli Hannes Kolehmainen, kova viimeisen kierroksen mies, olisi siinä kisassa ollut loppusuoralla vahvoilla.


Muistoja Kalevan kisoista vuodelta 2000
02.08.2014, 08:22
 
Olen vielä niin kopsakka ukko, että muistan selvästi, kuinka olin edellisen kerran seuraamassa Kalevan kisoja, jotka silloin vuonna 2000 järjestettiin Lahdessa. Maamme yleisurheilun tasoa pidettiin silloinkin katastrofaalisen huonona. Joitain valopilkkuja sentään oli.

Itse seurasin varsinkin miesten kymmenottelua. Suomessa oli silloin kolme yli 8000 pisteen miestä eikä sitä pidetty mitenkään kummallisena asiana. Tänään jännitän Väinölänniemellä sitä, että rikkooko joku 7000 pisteen haamurajan.

Lahdessa kuulantyöntökisa oli jännä. Mukana oli kahdeksan yli 20 metrin miestä. Suomi oli silloin Usa:n ohella maailman johtava kuulamaa. Loppukilpailussa Arsi Harju venyi upeasti. Hän oli jäämässä mitaleilta ja pois kisakoneesta, mutta viimeinen pukkaus onnistui. Mies voitti yllättäen ja lunasti paikan olympialaisissa.

Olympialaisissa olikin sitten helpompi kilpailu ja Harju voitti vaivatta kultaa. Tämän vuoden Kalevan kisoissa jännitän sitä, onnistuuko joku rikkomaan 19 metrin haamurajan. Kyllä ovat miehet huonontuneet tai valmennusmenetelmät jostain syystä muuttuneet.


Veteläsuo
01.08.2014, 20:35
 
Olin paikanpäällä todistamassa, että suomalaiset pikajuoksijat ovat nykyään aivan erinäköisiä kuin nuoruudessani. Minun nuoruudessani 70 - 80-luvuilla valmennusmenetelmät olivat sellaiset, että jos vain mies oli pitkä ja pitkäraajainen, niin  kyllä hänet saatiin juoksemaan kovaa, kun vain lihakset pantiin pullottamaan.

Nyt maamme pikajuoksijat ovat pieniä ja hinteliä koulupoikia, joka on ihan ymmärrettävää ja perusteltua fysiikan lakien mukaan. Painokiloa kohti pienestä miehestä löytyy suhteessa enemmän voimaa ja samalla myös nopeutta, kuin isosta. Jotta lihaksen voima kaksinkertaistuisi, pitää myös lihaksen halkaisijan kaksinkertaistua, jolloin lihaksen painon nelinkertaistuu - se on vaikeasti ratkaistavissa oleva yhtälö, voimanostajat eivät ole hyviä pikajuoksussa.

Mutta ihan lupaavia ovat nämä nuoret piskuiset pikakiitäjämme. Jos jotain vikaa täytyy heistä hakemalla hakea, niin minusta Veteläsuo ei ole sopiva sukunimi pikajuoksijalle. Pohjalainen Teemu Veteläsuo on erittäin lupaava 18-vuotias juoksija, mutta hänen sukunimestään, joka on ihan hyvä pohjalainen sukunimi, puuttuu lajin edellyttämä räjähtävyys. Veikko Huovinen esimerkiksi oli sitä mieltä, että runonlaulaja Larin Paraskella oli erinomainen pikajuoksijan nimi, mutta Veteläsuo ei sitä ole.

Larin Paraske-nimessä on sitä pikajuoksun vaatimaa räjähtävyyttä, jota löytyy varsinkin ulkomaalaisten lajin harrastajien kuten vaikkapa Madakaskarin miehen Jean-Louis Ravelomanantsoan nimestä. Jean-Louis Ravelomanantsoa sijoittui Meksikon satasella kahdeksanneksi ja senhän jokainen, joka urheilusta yleensä jotain tietää, tietää.


Olympialaisten rauhantelavaunu
31.07.2014, 21:16
 

Pikkuisen huolettaa presidentti Putinin tulevaisuus. Venäjän omistavat 140 rahamiestä voivat kohta laskea, että nykyinen presidentti tulee heille liian kalliiksi. Toisaalta ei Putin tule helpolla virastaan luopumaan, koska hän tietää, että saattaa hyvinkin istua lopun ikänsä presidentin linnan sijasta tavallisessa linnassa. Yhtä ja toista väärinkäytöstä saattaa hänen viranhoidostaan tarvittaessa paljastua.

Mutta on Putinissa paljon hyvääkin. Väitetään hänen kuuluvan Venäjän väestön liberaaleimpaan neljännekseen, ja luulenpa hänen myös kuuluvan Venäjän väestön raittiimpaan ja työteliäimpään neljännekseen. Osoitus Putinin  vapaamielisydestä roikkui viime kesänä Pietarin nykytaiteen museo Erartan seinällä.

Kuvan rauhantelavaunuaiheinen olympiajuliste, joka lienee jonkinlainen Vasily Slonovin tekemä ivamukaelma, sopii kuin nyrkki silmään kuvaamaan nykyajan olympialaisten henkeä. Neuvostoliiton ollessa voimissaan tuollaista valtiovallan pilkkaa ja toisinaanajattelua ei olisi voinut julkisesti harrastaa.
 
 
 
Heinolan veistospuisto
30.07.2014, 21:48
 

Parikkalan patsaspuiston kaikki tietävät. Se lienee Parikkalan merkittävin matkailukohde, jossa vierailee noin 30.000 satunnaista matkailijaa vuodessa. Satunnaisen matkailijan kannattaa hyvällä syyllä käydä siellä tutustumassa itse oppineen taiteilija Veijo Rönkkösen tuotantoon. Eikä maksa paljoa, koska pääsymaksu perustuu vapaaehtoisuuteen.

Heinolan veistospuisto ei ole liiemmälti mainostanut itseään, mutta satunnaisen matkailijan kannattaa sielläkin hyvällä syyllä piipahtaa. Sekään ei maksa paljoa, koska pääsymaksu on vapaaehtoinen. Veistospuisto on satunnaista matkailijaa varten hyvällä paikalla; ihan näköalavesitornin ja lintutarhan vieressä aseman lähellä kauniilla paikalla. Nähtävillä on kymmeniä Vesa Väänäsen oikeasti humoristisia kierrätysmateriaalista tehtyjä töitä.

Kuuluisin Vesa Väänäsen veistoksista on F Kairo-niminen patsas. Se syntyi ilmeisesti kenraali A F Airon muistopatsashankkeen synnyttämän kansalaiskeskustelun innoittamana. Valistunut kansalaismielipide oli sillä kannalla, että A F Airo on sen verran suuri mies, ettei hänelle riitä kaksiulotteinen muistomerkki, jollaista luultavasti säästösyistä suunniteltiin, vaan viime sodissa maamme sotatoimia johtanut kenraali tarvitsee kolmiulotteisen monumentin.

Vesa Väänänen pisti vieläkin paremmaksi. Hänen viskitynnöriin perustuvassa F Kairo-patsaassaan on jopa neljäskin ulottuvuus, eli onttous, jonka taiteilija itse uskoi kuvastavan aiheeseen liittynyttä kansalaiskeskustelua osuvasti.



Laajennettu itsemurha
29.07.2014, 18:29
 
Helteen, mökämusiikin ja Lähi-idän tilanteen lisäksi on muitakin huolia. Kyllä ei hyvin mene Ukrainankaan rintamalla. Ampuminen on alkanut eikä sitä ole helppo enää lopettaa. Pahin uhkakuva saattaa hyvinkin toteutua, eli Venäjän hallinto romahtaa jälleen kerran ja nöyryytetty ja kasvonsa menettänyt Putin päätyy ydinaseilla tehtyyn laajennettuun itsemurhaan.

Lännen talouspakotteet tietysti tuntuvat tässä vaiheessa pelleilyltä; rupla sen kuin vain vahvistuu ja Putinin kannatus nousee. Mutta kunhan Tanskan salmet suljetaan ympäristönsuojelullisista syistä Koivistoon matkaavilta tankkereilta, saattavat Venäjän omistavat 140 rahamiestä hyvinkin alkaa miettimään Putinin ajan olevan ohi. Moskovan ja Pietarin keskiluokka on tarvittaessa helppo houkutella kadun valtaukseen Kiovan malliin. Väärennetty vaalituloskaan ja sen aiheuttamat mellakat eivät ole vielä unohtuneet.

Muuten Länsi on ollut ihmeen hiljaa vuonna 1994 solmitusta Budabestin sopimuksesta. Silloinhan maailman kolmanneksi suurin ydinasevalta Ukraina luopui vapaaehtoisesti ydinaseistaan, kun Usa ja Venäjä lupasivat puolustaa Ukrainan rajoja. Venäjä näyttääkin puolustavan Ukrainan itärajaa hyvin innokkaasti, mutta Usa ei näytä sopimuksista paljoa piittaavan.


Valittu kansa
28.07.2014, 19:17
 
Helteen ja mökämusiikkitapahtumien lisäksi ärsyttää myös maailmantilanne. Suuri ajattelija presidentti Reagan totesi, ettei hän usko, että ihminen on kehittynyt apinasta, ja alan olla ihan samaa mieltä. Ihminen ei ole kehittynyt apinasta, ei ainakaan kovin paljoa. Ehkä kuitenkin vähän, sillä ihmisapinauroksista kuolee väkivaltaisesti joka kolmas ja meidän ihmisten keskuudessa tähän päästään vain harvoissa paikoissa.

Gaza saattaa olla juuri sellainen paikka. Siellä valittu kansa näyttää toteuttavan Vanhan testamentin ohjeistusta tunnollisesti. Kun Vanhaa testamenttia tutkii sillä silmällä, löytyy sieltä mm. seuraavat käyttäytymismallit, jotka soveltuvat hyvin tähän päiväänkin:

Jer.19:9 "Minä panen kaupungin asukkaat hädässään syömään poikiensa ja tyttäriensä lihaa, ja he joutuvat syömään myös toinen toisensa lihaa, kun viholliset piirittävät heitä ja tavoittelevat heidän henkeään."

1Sam.15:3 "Mene siis nyt ja kukista amalekilaiset. Julista heidät ja heidän omaisuutensa Herralle kuuluvaksi uhriksi. Älä sääli heitä vaan tapa kaikki, miehet ja naiset, lapset ja imeväiset, härät ja lampaat, kamelit ja aasit."

4Moos.25:4 "Ja Herra sanoi Moosekselle: "Ota kansan kaikki päämiehet ja lävistä heidät paaluihin Herralle, vasten aurinkoa, että Herran vihan hehku kääntyisi pois Israelista".
 
 
Epäilen, että Kakkisen Olli oli tutkinut Vanhan testamentin tarkkaan, koska kuulemma hänen kriminaalipoliittinen linjauksensa oli se, että kaikki rosvot ja murhamiehet eivät muuta tuomioo tarvii, kun tökätä persiistään heinäseipääseen. Itsestäni, jolle nuoruudessa opetettiin verorahoilla humaanin vankeinhoitolaitoksen ylipääjohtaja K J Långin liberaalia rangaistusnäkemystä, tuntuu Ollin kriminaalipoliittinen kanta täysin kohtuuttomalta.


Roskaraja
27.07.2014, 18:30
 
Vaan kyllä oli Väinölänniemen suunnalla siivotonta. Eilen siellä esiintyi saksalainen Scorpions-niminen eläkeläisukkojen muodostama kuoro ja orkesteri sekä rytmiryhmä houkutellen paikalle suuren määrän nuorisoa nousevaa ja kansaa kasoavaa.

Vaariporukalta jäi ilmeisesti huomauttamatta nuorelle yleisölleen, että näiden tulisi noudattaa siisteyttä ja kerätä roskansa poistuessaan tapahtumapaikalta. Kunhan itse alan harrastamaan rock-musiikkia ja järjestämään nuorisokonsertteja, tulen korvanappikuulokkeen lisäksi antamaan yleisölle pääsylippujen mukana myös roskapussit, johon he voivat kerätä jätöksensä.

Muutenkin Kuopio on erinomaisen siivoton kaupunki ja on säästösyistä menossa entistä huonompaan suuntaan. Ilmeisesti on niin, että puheet Pähkinänsaaren rauhan rajaa noudattavasta roskarajasta pitää paikkansa.Luultavasti jo Rautalammin puolella on selvästi siistimpää väkeä kuin vaikkapa Suonenjoella, jossa Pähkinänsaaren rauhan rajan uskotaan kulkeneen.


Mannerheimit
26.07.2014, 17:42
 
Harva on se kerta, jolloin suomalainen elokuva on ulkomailla palkittu, mutta niin on päässyt nyt käymään. Suomessakin paljon julkisuutta saanut Mannerheim-filmatisointi on palkittu Keniassa. Toivoa sopinee, ettei kyse ole huumorileikistä.

Mannerheim oli monipuolinen ihminen, mutta yllättävää oli, että viime Kupsin pelissä Marski liitettiin myös jalkapalloiluun, vaikka tietääkseni hän ei ollut ainakaan mikään sarjajyrä. Enemmänkin hän taisi harrastaa urheilumetsästystä, ja varsinkin vapaana liikkuvat kotikissat olivat marsalkalle arvokasta saalista.

Kuitenkin Kupsin pelissä muudan Savon ukko nimitti kuopiolaisten runsaslukuisia afro-afrikkalaistaustaisia pelaajia yhteisnimityksellä "nuo Mannerheimit".  Milestäni kyseessä ei ole rasistinen ilmaus, vaan pikemminkin päinvastoin. Tässä kulttuuripiirissä Mannerheim on arvostettu hahmo. Ja Mannerheim oli uljas mies ja samanlaisia uljaita miehiä ovat myös Kupsin mustat miehet. He ovat todella kunniaksi rodulleen.

Mutta olen silti sitä mieltä, että ulkomaalaisten pelaajien määrää maamme jalkapalloilussa olisi rajoitettava. Se saattaisi hyvinkin nostaa katsojaluvut nousuun. Ketäpä oikeasti kiinnostavat ulkomaalaisten palkkasoturien taistot, kun oman kaupungin pojat istuvat korkeintaan vaihtopenkillä ja pääsevät kirmaamaan kentälle sitten, kun peli on jo ratkennut.

Tällä hetkellä vähäväkisessä Sotkamossa käy enemmän katsojia Jymyn pesäpallo-otteluissa kuin useimmissa jalkapallon Veikkausliigan peleissä. Tuskin sotkamolaisetkaan jaksaisivat vaivautua katsomoon, jos Jymyn joukkue koottaisiin ulkomaalaisista.

Muuten äsken olin katsomassa Kupsin ja Interin A-junioreiden peliä. Kuopiolaiset pelasivat puhtaasti savolaisvoimin, mutta voittivat siitä huolimatta. Tosin olin pelin jälkeen pettynyt, sillä uskoin kymmenen maalin menevän rikki, mutta Kups voitti vain 9 - 1. Laskeskelin, että kupsilaisista ehkä kolme pääsee joskus pelaamaan miesten ylimmällä sarjatasolla. Afrikasta löytyy hyviä Suomen maajoukkuetason pelimiehiä tonnilla kuussa.


 

 

 

 

Häiriötekijöitä
27.07.2014, 18:32
 
Kyllä ei ole mieli hyvä. Nyt on ennätyshelle ja uimarantani on suljettu teråsaidoilla moneksi päiväksi, koska viikonloppuna vietetään Väinölänniemellä Kuopion Rockcock-tapahtumaa. En kehtaa suomentaa tuota nimeä, koska lapset ja jopa naiset saattavat lukea tätä sivua.
 
Lättähatut ovat siis vallanneet uimarantani ja kuuntelevat siellä mökämusiikkia, josta minäkin, ortodoksisen kirkkolaulun ystävä, joudun olosuhteiden pakosta nauttimaan. Kun oikein pinnistän kuuloani, kuulen selvästi nykyajan nuorison kovaäänistä, ns. rocken roll-musiikkia. Mielestäni moisten konserttien yleisölle olisi portilla jaettava korvanapit, joiden kautta he voisivat harrastaa tätä kulttuurimuotoaan rehellisiä veronmaksajia häiritsemättä.
 
Epäilen, että Väinölänniemen  mökämusiikkitapahtumassa myös kiroillaan, syljeskellään ja käytetään päihteitä sekä moni varmasti sairastuu siellä  myös häpeälliseen tautiin. Olen erottavinani myös, että Väinölänniemen suunnasta kantautuu selvä makea huumetupakan tuoksu.
 
Vanhana keski-ikäisenä herrana minua suunnattomasti ärsyttävät nykynuorten metelöinnin lisäksi myös naapureiden parveketupakointi, parvekegrillaus ja myös häiritsevä-ääniset moottoripyörät, joita yleensä ohjastavat kaltaiseni vanhat vatsakkaat herrat, joiden minun mielestäni pitäisi moottorihurjastelun sijasta enemmänkin pohtia sitä, missä he aikovat viettää iäisyytensä. Nämä vanhat herrat voisivat puolestani mainiosti hurjastella samanlaisella nelipyöräisella sähköskootterilla, jollaisen anoppi hankki. Vaarallisen kovaa silläkin pääsee.
 
Taidanpa kaivaa esille yleisönosastokirjoitusvälineeni.


Slummiutuminen
24.07.2014, 21:50
 
Suomessa on ylpeilty sillä, ettei täällä ole slummeja, mutta ei ylpeillä pitkään. Kävin Heinolan retkelläni tutustumassa siihen kauniiseen virran varrella olleeseen rapattuun puutaloon, jossa vietin elämäni parhaimmat vuodet ja jota voisi hyvinkin nimittää nousevan auringon taloksi. Suomen slummiutuminen näyttää alkavan entisestä kotitalostani.
 
Kyllä ei ole mieli hyvä. Talo on jätetty tärviölle ja lättähatut ovat käyneet rikkomassa paikat. Koska talon ovi repsotti auki, kävin sisällä tutkimassa entistä kotiani ja totesin sen pahasti häväistyksi. Ymmärrän nyt entistä paremmin raiskatuksi tulleiden naisten tuntoja. Ihmettelen ihmisiä, jotka saavat mielihyvää siitä, että tärvelevät toisten paikkoja. Kyllä Heinolan nousevan nuorison ja kasuavan kansan olisi syytä terhistäytyä ja särkemisen sijasta vallata tuo talo asuinkäyttöön, ennen kuin se lopullisesti tuhotaan.
 
Ilmeisesti jokin rakennusfirma aikoi purkaa talon pois ja rakentaa tilalle nykyaikaisen kalliin osaketalon, mutta kysyntää uusille kalliille asunnoille ei löytynyt. Sen verran olisi voinut kuitenkin vielä vaivautua, että olisi lukinnut tuon ulkooven ja laittanut laudat ikkunoihin. Kuitenkin tuo kaunis talo oli meikäläisen koti liki 16 vuotta. En näe yhtään kappaletta estettä sille, että ulkoseinään ruuvattaisiin pronssinen muistolaatta asian johdosta.
 


Paranormaalit laiturit
23.07.2014, 18:07
 
Harva on se kerta, jolloin olen elämässäni törmännyt paranormaaleihin, eli yliluonnollisiin, ilmiöihin, mutta Heinolassapa sellaisiin törmäsin enkä varmaankaan syyttä, sillä jo Tapani Kuningas kirjassaan Ufoja Suomen taivaalla kertoi, että Itä-Häme on parapsykologisesti maamme mielenkiintoisinta aluetta. Itse lisäisin, että Itä-Häme on myös psykologisesti erittäin mielenkiintoista aluetta.
 
Omat paranormaalit kokemukset liittyvät kauniin Kymenvirran lukuisiin laitureihin. Nimittäin otaksuttavasti yöaikoihin, koska päivisin ilmiöllä olisi ollut silminnäkijöitä, ilmestyi virran rannalle ihan kaupunkialueelle suuritöisen näköisiä täysin lain ja rakennusmääräysten vastaisia laiturirumiluksia, joita lähiseutujen asukkaat käyttivät sitten järkevämmän käytön puutteessa uimis- ja kalastustarkoituksiin. Kenenkään ihmisen ei ole havaittu laitureita tekevän, joten yleisesti uskottiin ulkoavaruudesta tulleiden muukalaisten niitä rakennelleen.
 
Laiturin rakentajat lienevät olleen samaa ulkoavaruuden väkeä, joiden alus laskeutui vuonna 1969 imjärveläisen ladon taakse ja josta jalkautunut naispuolinen avaruusolio sitten ahdisteli kahta pienviljelijä-metsuria niin, että he menettivät terveytensä ja työhalunsa.
 
Kymmenen vuoden tauon jälkeen kävin lomamatkalla Heinolassa tutustumassa näihin laiturirakennelmiin, joita uskon avaruusolioiden jotenkin hyödyntävän avaruusmatkailussaan; ehkä ne ovat jonkinlaisia lentävien lautasten laskeutumis- ja ylösnousemisalustoja. Yllä olevassa kuvassa yksi tyypillinen humanoidien paranormaalirakennelmakompleksi, joka ei selvästikään ole ihmiskätten työtä.


Muistihirviöitä sekä Miki ja Mai
22.07.2014, 18:38
 
Muistanpa, kuinka parikymmentä vuotta sitten kysyin Uukuniemellä Kioskin Matilta, että mahtaako hän vanha nuorisoseuran lausuntamestari muistaa runon Kaksi jätkää, jolla Paavo Väyrynen on voittanut maamme nuorisoseurojen lausuntamestaruuden.
 
Ja kyllähän Matti sen muisti 50 vuoden takaa, koska hänkin oli samalla runolla mestaruutensa voittanut. Myöhemmin olen saanut selville, ettei runon virallinen nimi ole Kaksi jätkää, vaan kyseessä on Viljo Kojon Muistoja menneiltä ajoilta ja siihen voi tutustua tästä:
 
Vähän aikaa sitten kerroin Nurmen Kaisulle, miten mieleeni on jäänyt vappuaamuna Heinolan harjulla kuulemani runo, jossa kerrottiin kissoista Mikko ja Roope; kotonani oli muinoin samannimiset kissit ja siksi lausuntaesitys syöpyi mieleeni. Kaisu tiesi kertoa, ettei se toinen kissa Mikko ollut vaan Miki ja että runo oli julkaistu 50-luvulla Seura-lehdessä ja että kyllä hän sen muistaa ulkoa. Hämmästyttävä asia kerrassaan, että ihminen voi muistaa vuosikymmeniä sitten lehdessä olleen suurelle yleisölle tuiki  tuntemattomaksi jääneen runon.
 
Nyt Kaisu on ystävällisesti lähettänyt ulkomuistista kirjoittamansa runon minulle sähköpostilla. Tekijänoikeuksia ehkä lievästi loukaten tallennan sen blogilleni siinä toivossa, että joku tietäisi kertoa minulle runon tekijän. Itse äänestän Unto Kupiaisen puolesta. Muuten kun tutkii runon sanomaa, huomaa sen hieman ulkopoliittisesti arveluttavaksi.
 
Miki ja Maj
 
Maj, pikkuinen kissa naapurimaan, sotaorpona jäänyt on Karjalaan
kotiportailla istui paisteessa kuun ja lauleli hiljaa miau, miauuuuu.
 
Mut naapurin Mikipä kuuli sen, kävi pihalle kaartaen, kurkkien
joko tuolla ja täällä nukutaan, teki näes mieli tyttöä vokottamaan.
Lymys perunavakoon se varkain niin ja hissutti hiljaa naapuriin.
 
-"Miten kauniisti Mai sinä laulatkaan, ihan sydän rupes mouruamaan".
Mai katseli pois, veret poskilleen sai.
-"Mie rakastan sua, oon rakastanut ain."
-"Sie narraat, Mirriä mielit vain."
-"Vai Mirriä, hui hai."
 
Kuu paistoi. Lempivät Miki ja Maj.
 
Mut kesken onnea armainpaa häjy huuto raitilta kuuluvi, haaaa.
Maj säikähti, lymysi eteiseen. Veri syöksähti Mikille sydämeen.
Iso-Roope, roisto on retkillään.
-"Tule vain, sen keisari, kynsimään."
 
Iso-Roope, Raudusta kotoisin, kylän tappelupukari peloittavin
takut karvoissa, korvat retajain, iso arpi naamassa poikittasin
tuli kiroillen kyyryssä hartiat, häjyt silmät, kuin kekäleet paloivat.
 
Mut Mikikään ei ollut arka mies. Oli Kirvusta hän ja kirota ties.
-"Pirun rutka, sinä raittia rallaat yöt, tytöt narraat ja kermoja varkain syöt."
-"Älä rohise, ryökäle, särkyy suus"
-"Heit irti, jukolauta, tai revin luus."
_"Älä revi, Iso-Roope, ai perkules ai."
-Roope tappaa minut, tule auttamaan Maj."
 
Miki selvisi vihdoin leikistä pois, eikä tuuminut mitä tehdä ois.
Veti viivana omaan kartanoon ja kapusi salvointa ullakkoon.
Tovin päästä kurkisti piilostaan, joko Roope on lähtenyt rosvoamaan.
 
 
Mut Roope, hän laidalla porraspuun Majn kanssa katseli paistetta kuun.
Kuin Rasputin, roisto liehakoi, ja Maj kuhers korvaan,- miilaimoi.
 
Kuu paistoi, lempivät Roope ja Maj.
 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti