lauantai 5. lokakuuta 2024

Kaakana

Eilen harrastettiin Suonenjoella kulttuuria Taiteiden yön merkeissä, kuten urheiluselostaja Juha Jokinen asian ilmaisisi. Ja sangen onnistuneesti kulttuuria harrastettiinkin.

Erityisesti minun tekivät vaikutuksen Kirsi Roitto ja Juha Lappi, joista ensiksi mainittu lauloi upeasti ja toiseksi mainittu lausui upeasti Kaj Chydeniuksen säveltämiä runoja. Tosin Nocturne-runosta esitettiin Perttu Hietasen sävellys, mutta parempi niin, koska Kaj Chydeniuksen säveltämä versio on vaipunut Suomen kansalta unholaan. Tässä yhteydessä en malta olla kertomatta, että jostain syystä Kaj Chydeniuksen säveltämää ja rautalampilaisen runoilijan Matti Rossin kirjoittamaa balladia toveri Viljasesta, jonka ohrana murhasi, ei jostain syystä kuultu.

Minuun teki myös erityisen vaikutuksen karjalaistaustainen Savon Rautalammilla kasvanut moottoriturvaksi itseään luonnehtinut kuplettimestari JiiPee Jetsu, joka tulee vielä täyttämään edesmenneiden Jaakko Tepon ja Jope Ruonansuun jättämän valtavan aukon huumorimusiikin saralla. Ulkoisesti mies muistuttaa Jope Ruonansuuta ja taiteellisesti Jaakko Teppoa.

Jetsun jutut savolaisjutut eivät välttämättä aukea länsisuomalaisille, mutta itäsuomalaisia ne naurattavat kovasti. Esimerkiksi kuplettimestari kertoi seuraavan jutun, jota ei ehkä ymmärretä muualla kuin itämurteiden alueella:

Metsästystä harrastava helsinkiläismies tuli lintujahtiin Savoon ja palkkasi paikallisen oppaan. Kun helsinkiläinen luuli havainneensa riistalinnun ja aikoi ampua, savolaisopas huusi, että "elä ammu, se on kaakana."

Kaakana oli metsästäjälle ihan tuntematon laji ja kotiin palattuaan hän kävi eläinmuseossa kysymässä, millainen otus kaakana on. Museon väkikään ei sitä tiennyt, mutta asiaa luvattiin selvittää. Kolmen kuukauden päästä kysyjälle soitettiin ja kerrottiin, että kaakanaksi kutsutaan Savossa käkeä. Nimittäin savolaisessa kansanlaulussa sanotaan, että "kukkuu, kukkuu, kaakana kukkuu, Saimaan rannalla ruikuttaa".

Tässä esiintyy JiiPee, jonka uskon olevan salmilaista sukua ja sukua entiselle Rautalammin ortodoksikanttorille Viktor Jetsulle, joka on saattanut innoittaa suonenjokelaisen Jorma Pitkäsen luomaan Mauno Mansikka-sarjakuvaansa hahmon kanttori Viktor Kopsun. https://www.google.com/search?client=firefox-b-e&q=jiipee+jetsu%2C+youtube#fpstate=ive&vld=cid:42fa5c0d,vid:-iCDcBIhEhk,st:0

perjantai 4. lokakuuta 2024

A. F. Airo - Viipurin pelastaja

Huomasinpa tasan vuosi sitten kirjoittaneeni suuren suomalaisen sotilaan A. F. Airon patsaasta ja nyt tuli mieleeni, että mikäli maailman tilanne olisi parempi, esittäisin, että Heinolan lisäksi myös Viipurin kaupunkiin olisi saatava Airolle muistomerkki. Hän on nimittäin Viipurin pelastaja.

Suomen sotia johti Mannerheim, mutta sotatoimia johti kenraali Airo, joka osoitti suurta sotilaallista viisautta, kun hän huolehti siitä, että Viipuri luovutettiin lähes ilman taisteluja Neuvostoliitoille, ja niinpä hieno kaupunki pelastui hävitykseltä. Mannerheim tosin piti kaupungin luovuttamista Pohjoismaiden sotahistorian suurimpana skandaalina.

Itse sen sijaan uskon Airon ajatelleen, että jos suomalaiset eivät olisi vetäytyneet sieltä nopeasti, olisi seurauksena ollut Pohjoismaiden sotahistorian suurin katastrofi. Jututinpa Itä-Hämeessä asuessani olympiasankari Toni Niemisen vaaria, joka kertoi, että karkuunhan sieltä Viipurista oli lähdettävä kiireellä, kun heille ei annettu edes panoksia aseisiin. Sikälikin Viipurilla oli onnea, että suuri pommilaivue oli tulossa hävittämään kaupungin, mutta huonon sään vuoksi sen oli käännyttävä muualle.

Olen päässyt kiipeämään Viipurin linnan torniin ja sieltä katsottuna Viipuri on upea keskiaikainen kaupunki, josta Suomelle olisi saatu paljon parempi pääkaupunki kuin Helsinki-nimisestä kalastajakylästä. Tässä yhteydessä on syytä kuitenkin korostaa sitä, että linnan tornista ei nähnyt, että monet kaupungin vanhoista taloista kaipaavat vähintäänkin pientä pintaremonttia; tosin tsaari Putinin kunniaksi on kuitenkin myönnettävä, että hänen hallintokaudellaan Viipuri siistiytyi melkoisesti.

Kävin Viipurissa siihen aikaan, kun siellä oli vähän aiemmin juhlittu sitä, että puna-armeija oli vapauttanut tämän vanhan venäläisen kaupungin 70 vuotta aiemmin fasistien vallasta ja huomasin erään talon seinässä olevan julisteen, jonka kuvassa terhakka naispuolinen sotapoliisi ohjaa liikennettä, kun kaupunkia vapautetaan. Ihan pienellä Pyöreen tornin hämärässä, tuossa paikassa niin hilpeässä, erottuu heikosti erikoisen näköinen panssarivaunu.

Eräs asiantuntija tunnisti, että kuvassa on englantilaisten Neuvostoliitolle lahjoittama Churschill-merkkinen vaunu. On mielenkiintoista, että vaikka Neuvostoliitto valmisti sota-aikana 80.000 ihan hyvää panssarivaunua, niin länsiapu kelpasi tässäkin asiassa. Tietooni on saatettu, että vaikka kyseisessä länsipanssarissa oli pienehkö tykki, niin siinä oli parempi suojaus kuin neuvostovaunuissa, joka asia lisäsi miehistön eloonjäämistodennäköisyyttä ja siksi niitä suosittiin panssarihenkilökunnan keskuudessa.


 

torstai 3. lokakuuta 2024

Kouluampumiset

Usa:n varapresidenttiehdokkailla näyttää olevan aukkoja tiedoissaan, kun he yksimielisesti vakuuttivat vaalikeskustelussaan, että aserikas Suomen kansa ei harrasta kouluampumisia. Totuus kuitenkin lienee se, että Suomi on Euroopan johtava maa kouluampumisissa.

Muutenkin suomalaiset ovat tilastojen valossa harvinaisen väkivaltaisia länsieurooppalaisia. Sen sijaan olen nähnyt tilaston, jonka mukaan Venäjällä tapahtuu väkilukuun suhteutettuna kahdeksan kertaa enemmän henkirikoksia kuin meillä. Tosin saattaa olla, että Ukrainan sodan seurauksena Venäjän väkivaltatilastot kaunistuvat tulevaisuudessa, koska sikäläiset murhamiehet on siirretty rintamalle, jossa kaivataan ammattimiehiä ja he alkavat kohta olla tapettu ihan anhittomiin.

Usa:n varapresidenttiehdokkaat olisivat kuitenkin voineet ihastella Suomen eräiden etnisten vähemmistöjen asekulttuureja. Nimittäin tietääkseni jokaisella saamelaismiehellä ja jokaisella ahvenanmaalaisella miehellä on pyssy, mutta tietooni ei ole tullut, että he olivat koskaan rauhaoloissa uhkailleet ketään aseillaan. Uskon, että väkilukuun suhteutettuna Saamenmaalla ja Ahvenanmaalla on enemmän aseita kuin Afganistanissa tai Irakissa.

Sen sijaan maamme romanivähemmistöllä tuntuu olevan vielä tarvetta kehittää aseturvallisuuttaan ainakin, mikäli lehtilööppeihin on yhtään uskominen. Näkemykseeni on vaikuttanut myös viime vuosituhannen lopulla nähty romanitaustaisen taiteilija Kiba Lumbergin käsikirjoittama tv-sarja Tumma levoton veri, jossa oli esillä romanikulttuurissa vaikuttava taipumus väkivaltaan. Lumberg sai sarjan esittämisen jälkeen palautetta, että hänet tapetaan, mikäli hän väittää romanien olevan väkivaltaisia.

Minusta Kiba Lumbergin kotisivuilta löytyvä maalaus Kuolema raviradalla on väkevä työ. Kuolema raviradalla liittynee Lappeenrannan raviradalla sattuneeseen ampumistapaukseen, jossa taiteiljan sukulaisia oli mukana. Kiba Lumberg on entisen huippunyrkkeilijä Riku Lumbergin täti. Riku Lumberg valmistui urheilu-uransa jälkeen poliisiksi ja hän julkaisi vuosia sitten Helsingin Sanomissa erittäin fiksun kirjoituksen siitä, että verikostoperinteestä tulee luopua.

https://www.kibalumberg.fi

keskiviikko 2. lokakuuta 2024

Sivisty tai kuole

Vuosien ajan pariskuntamme teki kulttuurimatkoja Pietariin, joka oli ennen maailman kulttuuripääkaupunki, joka tuotti loistavia kirjailijoita ja kuvataiteilijoita. Nykyään Pietariin ei enää pääse, joten pariskuntamme on alkanut tekemään kulttuurimatkoja Heinolaan, joka on tuottanut hyvien painijoiden lisäksi myös muutakin kulttuuria.

Männä viikolla Heinolassa vietettiin sivistyksen yötä, jota kunnioitimme läsnäolollamme emmekä turhan, sillä jo tilaisuuden ensimmäisessä alustuksessa opin, mitä sivistys on. Sen mitä sivistys on, on lausunut kirjailija Juha Hurme eräässä juhlapuheessaan, jossa hän totesi näin: "Sivistys on eloonjäämistekniikka. Ilman sitä kuolemme kaikki ja tapamme ison osan muustakin elämästä."

Tuon Hurmeen näkemyksen kätkin sydämeeni ja olen niitä sitten pohdiskellut. Etsin internetistä juhlapuheen, josta tuo lause on lainattu ja puheesta löytyi myös tämä viisaus: "Ihmiskunnan tilanne kolmella sanalla: sivisty tai kuole. Sivistys on muutoksessa selviämistä ja muutokseen osallistumista, jopa olemassa olevien rakenteiden muuttamista, kulttuurin keinoin. Kulttuuri on sivistyksen työkalupakki muutoskaaoksen keskellä. Sivistys on uuteen tietoon ja muutokseen positiivisesti suhtautuva utelias asenne. Se on rohkean valinta. Todellisuuden hyväksyminen on sen muuttumisen hyväksymistä ja vieläpä siten, että itse sitoutuu tähän muuttamiseen, joka samalla on todellisuuden ylläpitämistä."

Tässä yhteydessä on syytä korostaa, ettei Juha Hurme ole mikään vihervassarihörhö, vaan viime eduskuntavaaleissa hän oli Ruotsalaisen Kansanpuolueen ehdokkaana. Hän siis edustaa sitä sivistysporvaristoa, jota tulisi suojella, sillä Amerikan mallin mukaan sivistysporvaristo on länsimaissa syrjäytymässä kansalliskonservatiivisten räyhärepublikaanien tieltä.

Heinolan sivistyksen illan huipentuma oli suurta sydämensivistystä edustava Heinolan kansalaisopiston kitarapartio nimeltään Laulavat kitaristit, jonka tunnelmaan sopivia esityksiä voi hiljentyä kuuntelemaan tästä: https://www.youtube.com/watch?v=b7b_WkY7tsg

tiistai 1. lokakuuta 2024

Algoth Niska - sankari vai konna?

 

Iskelmätähti Danny kertoo kotisivuillaan vaaristaan Algoth Niskasta seuraavaa:

"Häntä sanottiin pirtukuninkaaksi ja salakuljettajien kuninkaaksi. Vastapainoksi on muistettava hänen suuret palveluksensa isänmaalle:
- Hän toimi vakoojana ja tiedustelutehtävissä valtion pyynnöstä.
- Hän auttoi toisen maailmansodan aikana yli 150 juutalaista turvaan natsi-Saksasta väärennettyjen passien turvin.
Hän joutui maksamaan väärennetyistä passeista ja joutui myös kiristyksen uhriksi.
- Hän pakeni natsi-Saksan salaista poliisia, Gestapoa, ympäri Saksaa ja ympäri Eurooppaakin.
- Algoth Niskan hautajaisissa, Helsingin juutalaisen seurakunnan vanhin, piti kauniin muistopuheen ja lopetti toteamalla, että Niskan teos " Yli vihreän rajan" tulee aina olemaan Jerusalemin yliopiston kirjastossa.
Jerusalemiin on istutettu myös palmu Algothin kunniaksi.
" Joka pelastaa yhden ihmisen elämälle, saa paljotkin synnit anteeksi"."

Nyt mietiskelen sitä, että mikä on totuus Algothin juutalaisten pelastamisessa, sillä Wkipedia kertoo asiasta seuraavaa: "Vuonna 1938 Algoth Niska tutustui Itävallan juutalaiseen liikemieheen Albert Amtmaniin, joka oli paennut natsien vainoja Suomeen. Amtmanin kanssa käymiensä keskusteluiden perusteella rahahuolien kanssa painiskeleva Algoth Niska sai ajatuksen alkaa salakuljettaa juutalaisia pois Saksan hallitsemilta alueilta. [2] Tätä varten hän ryhtyi hankkimaan väärennettyjä Suomen passeja, joita hän sitten maksua vastaan kauppasi salakuljetettaville. Hänen on arvioitu ansainneen passien väärentämisellä noin 2,5 miljoonaa Suomen markkaa, nykyrahassa noin 800 000 euroa. Passien avulla pelastui varmasti kolme juutalaista, 20 jäi kiinni, kolme kuoli varmuudella keskitysleirissä ja 25:n kohtaloa ei tunneta.[8] Laittoman maahantulon järjestämistoimet alkoivat paljastua, kun F. J. Joffs -niminen juutalainen mies oli vastoin Algoth Niskan ohjeita ottanut mukaan henkilökohtaisia arvoesineitään ja jäi kiinni tullissa. [2] [9][10] Algoth Niskan ihmissalakuljetus päättyi, kun Saksa julisti sodan Neuvostoliitolle ja sulki rajansa tiukasti.[6]"

Dannyn mukaan Algoth Niska pelasti ainakin 150 juutalaista, mutta Wikipedia kertoo vain kolmesta varmasti pelastetusta. Jostain tapausta käsitelleestä kirjasta muistan lukeneeni, että Niska kertoi, että hän otti maksun vain varakkailta juutalaisilta ja että köyhiä hän auttoi ilmaiseksi. Sellaistakin olen lukenut, että toisen maailmansodan jälkeen Niska valmisteli eräiden norjalaisten natsien salakuljettamista Etelä-Amerikkaan, mutta se hanke ei kuitenkaan jostain syystä toteutunut. Turhaan norjalaiset natsit eivät suunnitelleet maanpakoa, koska Norjassa teloitettiin sodan jälkeen noin 40 maanpetoksesta ja sotarikoksista tuomittua.

Dannyn kertomukseen vaaristaan voi tutustua tästä: http://www.danny.fi/dannystory.phtml