torstai 15. helmikuuta 2024

Neuvostoliittolaisen kintereillä ja selustassa

Nähtäväksi jää alkaako tulevan presidenttimme virkakausi yhtä dramaattisesti kuin Urho Kekkosen, koska kun Urkki vuonna 1956 astui virkaansa, meni Suomi yleislakkoon. Tosin Kekkonen ei tainnut asiasta huolestua, koska hän lähti Kainuun erämaihin hiihtämään. Tältä reissulta jäi elämään se juttu, jonka mukaan kainuulais-akka huusi ukolleen, että "pistä se Kansan Tahto piiloon, kun Kekkonen näyttää hiihtävän tänne päin".
 
Yksin vastavalittu presidentti ei hiihdellyt, koska edellä latua aukaisi rajavartija ja perässä hiihteli nuori, lupaava ja nopea Kainuun Sanomien uusi päätoimittaja Otso Kukkonen, jonka kerrotaan pinkaisseen satasen 11 sekuntiin, kuten myös Kekkonen oli nuoruudessaan tehnyt.
 
Otson isä 36 vuotta Kainuun Sanomien päätoimittajana kiertokoulupohjalta toiminut Jussi Kukkonen oli kuollut äkillisesti vuoden ennen tuota hiihtoreissua. Virallisen historian mukaan hän uupui työpöytänsä ääreen, mutta tosiasiassa hän ampui itsensä pistoolilla kylpyhuoneessaan. 
 
Tuon aseen oli hänelle hankkinut sisäministeri Urho Kekkonen, koska Kajaanin maalaisliittolaiset vastustivat Lapuan liikettä niin ankarasti, että Kukkonen uhattiin tappaa. Lapuan liikkeestä kertovan historiikin mukaan peli oli niin kovaa, että Kainuun maalaisliittolaiset jopa keräsivät nimilistan niistä lapualaisista, jotka tapetaan, jos Kukkoselle sattuu jotakin. 
 
Tässä yhteydessä on syytä muistaa, että neuvostomyönteisyydestä tai epäisänmaallisuudesta Kekkosta ja Kukkosta ei voi syyttää. Jatkosota-aikana Kekkonen esimerkiksi kirjoitti Suomen Kuvalehdessä, että Leningradissa ei kuole nälkään ihmisiä, vaan ryssiä. Kukkos-Jussi puolestaan julkaisi ennen sotia ja varsinkin sota-aikana monta puhdashenkistä poikien seikkailukirjaa, joissa venäläisiä ja muita neuvostoliittolaisia tapetaan suorastaan kasapäihin. 
 
Niinpä nämä Kukkosen vihapuhekirjat poistettiinkin kirjastoista Pariisin rauhansopimuksen perusteella, joka oikein onkin. Itselläni tosin näyttää kirjahyllyssäni noista kielletyistä kirjoista olevan ainakin Rappasodan sankarit, Ryssän kintereillä ja Ryssän selustassa.
 
Laskujeni mukaan Jussi Kukkonen julkaisi lehtimiestyönsä ohella 62 romaania ja mihin mies olisikaan ehtinyt, jos olisi elää jaksanut. Esimerkiksi pelkästään vuonna 1948 hän julkaisi seitsemän romaania, joka lienee ainakin lähellä maailmanennätystä. Tosin laadultaan nuo kirjat lienevät lähinnä Junttilan tuvan seinäkoristeita.
 
Wikipediakin näyttää huomioivan Kukkos-Jussin tuotannosta ainakin kaksi teosta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti