Myrttilaakson merkillinen uskonyhteisö, joka olisi hyvä väitöskirjan aihe jollekulle itsensä pöhköksi lukeneelle teologian lisenssille, liittyy myös kotikaupunkiini Suonenjokeen. Nimittäin Myrttilaakson yhteisön piirissä toimi Kauneuden tehtaaksi nimetty puusepänverstas, joka toimi suonenjokelaisen Kutvosen huonekalutehtaan alihankkijana valmistaen sinne laadukkaita tyylihuonekalujen osia.
Kutvosen huonekalutehtaan perusti Julius Kutvonen Suonenjoelle vuonna 1918. Tehdas valmisti korkealuokkaisia tyylihuonekaluja, rokokoota ja chippendalia, joita arvostettiin kovasti jopa Pohjanmaalla, jossa myös on taitavia huonekalun tekijöitä. Tarinan mukaan jurvalaiseen verstaaseen saapui kerran myyntimies, joka kaupitteli jotain sirkkelirobottia ja vakuutti sen tekevän tuotteensa tuhannesosa millin tarkkuudella. Siihen verstaan vastaava vastasi, ettei riitä meille, meillä tehrään justihin.
Kutvosen huonekalutehtaan työn laadusta kertoo se, että siellä koristeveistäjänä toiminut Ateneumissakin veistoa opiskellut Niilo Jalkanen voitti aikoinaan valtakunnallisen koristeveistokilpailun, eli mielestäni hän oli veiston Suomen mestari. Niilo Jalkanen oli tietysti itseni lailla Kärkkäälän kylän poikia ja hän oli laulaja Kari Tapion setä. Suonenjoen Jalkaset ovat monipuolisesti lahjakasta sukua.
Kauneuden tehtaan Vehmersalmelle perusti saksalainen Lutz Reinhardt. Reinhardt asettui Tetrimäkeen vuonna 1972. Silloin hän oli oman kertomansa mukaan fyysisesti ja psyykkisesti haaksirikkoinen ylioppilas, joka oli omaksunut 1960-luvun ylioppilasvallankumouksessa kapinan kaikkea ja kaikkia vastaan.
Suomen Kuvalehtikin näyttää huomioineen Kauneuden tehtaan vuonna 1999 https://suomenkuvalehti.fi/kulttuuri/skn-arkistosta-tetrimaki-tarjosi-uskontoa-ja-upeita-huonekaluja/
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti