lauantai 15. maaliskuuta 2025

Esitys Uukuniemen kesäjuhlien ohjelmaksi

Helsingin Sanomat antoi eilen arvostelussaan uukuniemeläisten elokuvalle Rajalla peräti neljä tähteä. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että Talvisota-elokuva sai vain kaksi ja puoli tähteä. Mutta ikävä kyllä Rajalla-elokuvan ensi-iltaa ei eilen nähty täällä Suonenjoella, vaikka muissa Savon teattereissa sitä esitettiin. Tämä seikka nostattaakin mieleeni sen, että toivottavasti ensi kesän Uukuniemen kesäjuhlien yhteydessä Rajalla näytetään vaikkapa nuorisoseuran talolla; itse voin tulla elokuvaprojektorin käyttäjäksi, koska viitisenkymmentä vuotta sitten opin elokuvakerhossa menestyksellä taistelemaan erilaisten filmejä silppuavien projektorien kanssa.

Seuraavilla Uukuniemen kesäjuhlilla voisikin olla hyvin korkeakulttuuripitoinen ohjelma. Juhlapuheen voisi pitää maamme tunnetuin kirjailija Sirpa Kähkönen, vaikka hän ei uukuniemeläisiä olekaan; tosin hänen isänsä on Uukuniemen Kalattoman kylältä, joka kylän nimi on mielestäni vähän hassu.

Kesäjuhlilla kirkkokonsertin voisi pitää maamme paras sekakuoro Koiton Laulu, vaikka kuoro ei ole uukuniemeläinen, vaan se on helsinkiläisen Koitto-nimisen raittiusyhdistyksen kuoro. Kuitenkin kuoroa johtaa menestyksellä uukuniemeläinen Petri Tiainen, joten kyllä sen voisi sillä perusteella ihan hyvin Uukuniemen kesäjuhlille kelpuuttaa.

Toivon, että Koiton Laulu esittää konsertissaan laulun nimeltään Buchenwaldin hälytys, sillä se on hyvin ajankohtainen laulu, koska lehtiotsikot juuri kertoivat, että maailman rikkain ihminen Elon Musk kyseenalaistaa juutalaisten kansanmurhan, eli holokaustin, tapahtumisen. Musk on meille tuttu niistä uutiskuvista, joissa hän seisoo ilmeisesti ketamiinipöllyssä virnuillen Trumpin vierellä tämän valehdellessa häpeämättömästi koko ihmiskunnalle.

Buchenwaldin hälytys on moneen kertaan haavoittuneen Ukrainan juutalaisen sotainvalidin Aleksandr Sobolevin sanoittama. Sobolovin lesken mukaan hänen miehensä kuuli uutisen Buchenwaldin muistomerkistä radiossa ja häneen teki vaikutuksen kellotorni, joka oli pystytetty kansalaiskeräyksellä kootuilla varoilla. Sobolev kirjoitti runonsa kahdessa tunnissa. Hän tarjosi sitä Pravdaan, mutta lopulta se julkaistiin Trud -nimisessä lehdessä. Sobolev lähetti runonsa Vano Muradelille, joka sävelsi sen ja hyvin sävelsikin, koska minullakin tämä Koiton Laulun esitys saa vallan kylmät väreet kulkemaan. 

https://www.youtube.com/watch?v=jpGEn0_8lpw 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti