Suomalaiset ovat rehellistä kansaa ja pyrkivät yleensä pitämään sopimuksensa, mutta Operaatio Hokkiin liittyy tapauksia, joissa suomalaiset eivät pitäneet sopimuksiaan. Nimittäin syyskuun alussa 1944 Suomi ja Neuvostoliitto tekivät aseleposopimuksen, jonka mukaan sotatoimet piti lopettaa, mutta kaukopartio Hokin miehet ilmeisesti joustivat tuosta sopimuksesta.
Kapteeni Ilmari Honkasen johtama kaukopartio oli vielä linjojen takana, kun aseleposopimus astui voimaan ja sai radiolla tiedon asiasta, mutta ainakin Mikko Porvalin Operaatio Hokki-kirjasta saa sen käsityksen, että suomalaiset palasivat puna-armeijan linjojen läpi konepistoolien avulla ja että ehkä kaksi neuvostosotilasta ammuttiin.
Tosin Porvali kuuli kirjaa tehdessään ainakin kolme erilaista versiota siitä, miten linjojen läpi tultiin. Joku kertomuksista saattoi olla tosikin. Pahimmillaan Hokin miesten toiminta olisi saattanut aiheuttaa sen, että Neuvostoliitto olisi katsonut, ettei Suomi haluakaan rauhaa.
Toinen aseleposopimuksen rikkominen tapahtui, kun suomalainen vesitaso kävi aselevon jälkeen salaa noutamassa sairastuneen partion johtajan kapteeni Ilmari Honkasen ja kaksi hänen seuraansa jäänyttä sotilasta Suomen puolelle.
Honkanen oli sairastunut vakavasti, kun hän sai jalkaansa huonosti ilmastoitujen kumisaappaiden vuoksi niin pahan ruusun ja tulehduksen, että menetti välillä tajuntansakin. Tapauksesta opimme sen, että kumisaappaat eivät ole hyvät vaellusjalkineet.
Ilmari Honkasella oli ihan hyvä syy karttaa sotavankeutta, koska hän oli johtanut sitä kaukopartiota, joka helmikuussa 1942 tuhosi Petrovski Jamin huoltokeskuksen ja myös siellä olleen sotasairaalan. Suomalaisten mukaan sotasairaalasta puuttui punaisen ristin tunnus, joten sen tuhoaminen ei ollut sotarikos, mutta Neuvostoliitolla oli toinen näkemys tapahtuneesta.
Myös tuo Petrovski Jamin tapaus olisi vaikkapa Aku Louhimiehelle hyvä elokuvan aihe. https://fi.wikipedia.org/wiki/Petrovski_Jamin_huoltokeskuksen_tuhoaminen
perjantai 10. tammikuuta 2025
Petrovski Jam
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti